Delo (Slovenia)

Tokio in Peking: zgodba o dveh gostitelji­h

Pet krogov, dve prestolnic­i Azijski velemesti povezujejo olimpijski simboli, a si jih različno tolmačita

- Zorana Baković

V času, ko se Tokio v neobičajni­h okoliščina­h pripravlja na začetek olimpijski­h iger, se sama po sebi vsiljuje primerjava s Pekingom, ki je gostil poletne igre leta 2008. Pri tem sta in

(kar dobesedno pomenita imeni dveh daljnovzho­dnih metropol) vsaka po svoje eksperimen­t. vzhodna prestolnic­a severna

V Pekingu se je eksperimen­t nanašal na dilemo Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja (MOK), nevladnih organizaci­j za človekove pravice in širše kitajske ter svetovne javnosti o vprašanju, kakšen politični vpliv bo imel na komunistič­ni režim prihod ne le vrhunskih športnikov, temveč tudi številnih novinarjev, gledalcev, aktivistov in pomembnih imen s področja kulture in umetnosti.

Odgovor na vprašanje, ali se bo pet olimpijski­h krogov na koncu spremenilo v okno, ki se odpira proti svoboščina­m, ali v okove za tamkajšnje demokratič­no usmerjene aktiviste, je prišel zelo hitro. Komunistič­na partija Kitajske je prve olimpijske igre, ki so potekale na njenih tleh, izkoristil­a za to, da je svetu dokazala svojo moč, lastnemu narodu pa potrdila svojo nedotaklji­vo avtokracij­o. Športne igre so bile vrhunsko organizira­ne – vse do neba, ki so ga pred odprtjem prisilili, da je spustilo ogromno dežja, da bi 8. avgust minil brez padavin –, pričakovan­ja, da bodo igre vplivale na izboljšanj­e človekovih pravic za Velikim kitajskim zidom, pa niso bila uresničena. Disidente in aktiviste narodnostn­ih manjšin (takrat so bili na udaru predvsem Tibetanci) so odstranili s pekinških ulic, na katere se pozneje tako rekoč niso več vrnili. V spomin MOK in zahodnih sponzorjev so se poletne igre v severni prestolnic­i vtisnile kot ene od najbolj vrhunsko organizira­nih vseh časov. To, da niso niti za nanometer spremenile okrutnosti kitajskega režima, je bilo v kontekstu olimpijske­ga biznisa nepomembno.

Igram nenaklonje­ni domačini

V Tokiu poteka drugačen, a nič manj pomemben eksperimen­t. Lahko bi rekli, da je epidemiolo­ško-politične narave, vprašanje, na katero bi bilo treba odgovoriti, pa je: Ali je mogoče imeti koronaviru­s pod nadzorom v »mehurčku« in ali je mogoče v razmerah nepremagan­e pandemije in neuravnote­žene precepljen­osti v državah, iz katerih prihajajo udeleženci, organizira­ti srečanje okoli 80.000 ljudi, ne da bi se vse skupaj sprevrglo v katastrofa­lno žarišče okužbe, ki se bo v določenem trenutku usmerila tudi proti tamkajšnje­mu prebivalst­vu?

Tudi v Pekingu so pred trinajstim­i leti potekali protesti proti organizira­nju olimpijski­h iger v glavnem mestu države, ki zatira človekove pravice, a so jih tam kaj hitro utišali. V Tokiu kar tri četrt prebivalce­v meni, da ni čas za igre, dokler se širi koronaviru­s, a se bodo te danes začele kljub prevladujo­čemu javnemu razpoložen­ju. Epidemiolo­ški protesti se bodo, seveda, sprevrgli v politične, in čez čas se bo pokazalo, kako bo nezadovolj­stvo prebivalce­v zaradi iger vplivalo na usodo premiera Jošihideja Suge in njegove Liberalnod­emokratke stranke.

Psihično breme za tekmovalce

Glavni eksperimen­t bo tisti, v katerem bodo poskusni zajci športniki. Kako bo ta psihološki pritisk, ki vse bolj narašča – medtem ko vsi po vrsti s tesnobo čakajo, ali jim bo zapiskala aplikacija za spremljanj­e okuženih na mobilnem telefonu –, vplival na njihove nastope na igriščih. Ko aplikacija zapiska, to pomeni, da je bil lastnik mobilnega telefona blizu nekoga, o katerem se je pokazalo, da je pozitiven na covid-19, in da mora tudi on takoj v izolacijo.

Po trenutno veljavnih predpisih lahko olimpijci tudi v izolaciji trenirajo, pa vendar …, kako se tisti, ki so zaznamovan­i z neželeno pozitivnos­tjo, spopadajo z možnostjo, da ne bodo mogli pokazati, kako dobro so pripravlje­ni na doseganje rekordov? In kako vso to negotovost prenašajo športniki, za katere so te olimpijske igre zadnja priložnost za medaljo?

Ko se je koronaviru­s pojavil med tistimi, ki so že prispeli v olimpijsko vas (do dneva slovesnega odprtja so potrdili 91 primerov), je izvršni direktor iger Toširo Muto izjavil, da bodo pozorno spremljali širjenje virusa in da ne more izključiti možnosti, da bi lahko igre v zadnjem trenutku odpovedali. Statistiki so izračunali, da je za zdaj zgolj 17-odstotno tveganje, da se bo to v resnici zgodilo, so pa prav tako ocenili, da je kar 36 odstotkov možnosti, da bo odpovedano tekmovanje v rokoborbi, 33 odstotkov, da ne bo tekmovanj karateisto­v in judoistov, 28 odstotkov možnosti, da se bodo igre predčasno končale za boksarje, in tako naprej. Tveganje za prekinitev je, kar je razumljivo, večje pri individual­nih športih v zaprtih prostorih z neposredni­mi telesnimi stiki.

Zvoki kaosa iz prestolnic­e zgledno organizira­ne države

Ko se bodo 8. avgusta končale olimpijske igre »Tokio 2020«, bo to simbolično 13. obletnica začetka olimpijski­h iger v Pekingu. Že to dejstvo bo povod za primerjave, pri čemer je že zdaj mogoče slutiti paradokse. Čeprav je Japonska ena od najbolj organizira­nih in urejenih držav na svetu, je iz Tokia slišati zvoke kaosa. Po vsem, kar se je japonskemu glavnemu mestu postavilo po robu na poti do naziva vrhunskega gostitelja, bo Peking brez težav obdržal naziv prvaka v disciplini popolnega nadzora.

Pa vendar si v severni prestolnic­i na vso moč želijo, da bi bile igre v vzhodni prestolnic­i uspešne. Že februarja prihodnje leto naj bi Peking gostil zimske olimpijske igre in vsaka morebitna težava v Tokiu bo vplivala na splošni entuziazem, ki je nujen v teh neobičajni­h razmerah.

Poleg tega bi, če bi se pojavilo kakšno neželeno iztirjenje med igrami v Tokiu, to povečalo psihološki pritisk, da se blokira olimpijske igre v Pekingu. Konec koncev eksperimen­t v severni prestolnic­i leta 2008 ni bil samo neuspešen, temveč je tudi pahnil svet še globlje v krizo demokracij­e in naraščanje avtoritari­zma. Lahko samo upamo, da poskus v vzhodni prestolnic­i ne bo vodil v poglabljan­je epidemiolo­ške krize. Kajti že zdaj vemo, da bi to lahko imelo hude globalne politične in socialne posledice.

Kako se tisti, ki so zaznamovan­i z neželeno pozitivnos­tjo, spopadajo z možnostjo, da ne bodo mogli pokazati, kako dobro so pripravlje­ni na doseganje rekordov? In kako vso to negotovost prenašajo športniki, za katere so te igre zadnja priložnost za medaljo?

 ?? Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters ?? Čeprav je Japonska ena od najbolj organizira­nih in urejenih držav na svetu, je iz Tokia slišati zvoke kaosa.
Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters Čeprav je Japonska ena od najbolj organizira­nih in urejenih držav na svetu, je iz Tokia slišati zvoke kaosa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia