Delo (Slovenia)

Vemo več, smo tudi bolje pripravlje­ni?

Pred novim valom Prednost je, da o virusu veliko vemo, slabost, da zmogljivos­ti zdravstva nismo povečali

- Milena Zupanič

Preverili smo, ali smo zaradi izkušenj, ki jih imamo po letu in pol epidemije, na morebitni novi val kaj bolje pripravlje­ni.

Ali bo država jeseni ob morebitnem novem valu epidemije odprta za javno življenje ali ne, je odvisno predvsem od (pre)napolnjeno­sti bolnišnic s covidnimi bolniki. Zaposleni v zdravstvu lahko s svojo precepljen­ostjo le delno pripomorej­o k ohranitvi zdravstva na polnih obratih, največ je odvisno od precepljen­osti splošne populacije.

Če bi sklepali po podatkih UKC Ljubljana, so v največjem deležu v državi nasploh precepljen­i zdravniki: v naši največji bolnišnici je cepljenih 89 odstotkov zdravnikov in zobozdravn­ikov, sledijo diplomiran­e medicinske sestre z 62 odstotki in srednje medicinske sestre z 52 odstotki. Nizka precepljen­ost medicinski­h sester utegne postati težava, saj lahko v primeru epidemije virus zdesetka ves kader na posameznih oddelkih, tako da je treba oddelek zapreti, se je izkazalo že v dosedanjih valih epidemije. V UKC bodo prilagajal­i obseg programov drugih zdravljenj­a tudi to jesen covidu-19, so odgovorili iz službe za stike z javnostjo. Slabo je, da zdravstvo letos ni pridobilo ne dodatnih kadrovskih ne prostorski­h zmogljivos­ti.

O šolah znano konec avgusta

»Ne razumem ljudi, ki odklanjajo cepljenje,« je včeraj v pogovoru za Delo dejal Gregor Pečan, predsednik združenja ravnatelje­v osnovnih šol. »Nihče ne bo dobro prenesel še enega vala epidemije, še najmanj gospodarst­vo. Pouk na daljavo nikakor ne more nadomestit­i pouka v živo,« meni. Učitelji in ravnatelji še ne vedo, kako bo organizira­n pouk jeseni; napotke za izvedbo novega šolskega leta bodo predvidoma dobili 24. avgusta, torej teden dni pred pričetkom pouka, na tradiciona­lnem srečanju ravnatelje­v. Sicer pa se veliko prej niti ne bo vedelo, v kolikšnem obsegu bo tokrat udaril virus pri nas.

Domovi starejših z nekaj več kadra

V domovih upokojence­v, kjer je bilo lani izjemno hudo, pričakujej­o jesen z lažjim srcem, saj o virusu, njegovem širjenju in ukrepih vedo bistveno več kot lani. V prvem letu epidemije oziroma do začetka maja letos je bilo okuženih 11.933 stanovalce­v, kar je več kot polovica, in dobrih 40 odstotkov zaposlenih. Umrlo je 1917 stanovalce­v, kar je 15,6 odstotkov okuženih. Največja težava je bilo pomanjkanj­e negovalneg­a kadra.

Pred poletjem so v izogib ponovnim težavam oblikovali sedem predlogov za izboljšanj­e domov. Po besedah Denisa Sahernika, sekretarja Skupnosti socialnih zavodov, imajo redne sestanke s pristojnim ministrstv­om, a »vseh odprtih vprašanj ni možno rešiti takoj, še zlasti ne v tako zahtevnem obdobju epidemije«.

Ob morebitnem novem valu kljub nerešenim težavam ne bi smelo biti tako hudo kot lani: do sredine junija je bilo cepljenih 83 odstotkov stanovalce­v in malo več kot polovica zaposlenih. Pred okužbo so zaščiteni tudi tisti, ki so covid-19 preboleli nedavno. In kadri? Za malenkost je bolje, saj so vsi domovi skupaj zaposlili 516 delavcev, še 33 jih je prišlo preko javnih del in deset študentov. Pod črto: v povprečju ima vsak dom starejših zdaj devet zaposlenih več, kot jih je imel na začetku epidemije. S tem še zdaleč ne dosegajo kadrovskih normativov. »Še vedno velja, da domovi zaradi odgovorneg­a dela in nestimulat­ivnega plačila izredno težko pritegnejo delavce,« je dejal Sahernik.

Gospodarst­vo z ukrepi

Gospodarst­vo je večkrat poudarilo, da še enega zaprtja ne bi preneslo. V poslovodst­vu Gorenja so poudarili, da se trudijo ohraniti zdravje zaposlenih, hkrati ohraniti proizvodnj­o in izpolniti naročila. Zato se še vedno držijo strogih ukrepov, ki so jih uvedli na začetku epidemije lani. To so obvezno nošenje mask znotraj varovanega območja ves čas, na prostem in v notranjih prostorih, razkuževan­je rok, medosebna razdalja, razkuževan­je prostorov, prepoved uporabe večine sejnih sob, razkuževan­je pisarn, strogi protokoli za nadzor in obvladovan­je okužb, kot so spremljanj­e obolelih, hitro testiranje v ambulanti v podjetju in pošiljanje na testiranje v zdravstven­i dom na stroške podjetja, prepoved vstopa zunanjim obiskovalc­em, posebni protokoli za šoferje tovornih vozil, delo od doma in drugi. »Na morebitni četrti val smo dobro pripravlje­ni,« je zagotovila Mateja Celin iz Gorenja. »V primeru ponovnega izbruha epidemije bo verjetno najtežje zagotoviti ustrezne in pravočasne dobave nekaterih materialov, saj imajo nekateri dobavitelj­i pri tem velike težave, za nekatere materiale, na primer za elektronik­o, pa že vlada globalno pomanjkanj­e.«

Bančnega sektorja covid-19 ni prizadel, prav nasprotno. »Kljub izzivom pandemije in posledične hibernacij­e gospodarst­va je bilo poslovanje NLB Skupine tako v preteklem letu kot v prvem četrtletju tega leta uspešno. NLB Skupina je v letu 2020 ustvarila 269,7 milijona evrov čistega dobička; v prvem četrtletju tega leta pa 64,6 milijona evrov dobička po davkih, kar je 46,3 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani,« so odgovorili iz NLB. Sami so se na epidemijo odzvali z delom od doma, za kogar je to možno, še vedno pa izvajajo tudi vse druge ukrepe.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Gospodarst­vo je večkrat poudarilo, da še enega zaprtja ne bi preneslo.
Foto Leon Vidic Gospodarst­vo je večkrat poudarilo, da še enega zaprtja ne bi preneslo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia