Delo (Slovenia)

Odnosi med ZDA in Slovenijo

ZDA-Slovenija Tako kot Trump se je tudi Biden odločil, da svojo donatorko nagradi z veleposlan­iškim položajem

- Uroš Esih

Tako kot Donald Trump se je tudi Joseph Biden odločil, da svojo donatorko nagradi z veleposlan­iškim položajem v Ljubljani.

Kljub diplomatsk­emu zdrsu predsednik­a vlade Janeza Janše lani novembra, ko je po ameriških predsedniš­kih volitvah prezgodaj čestital Donaldu Trumpu, novega predsednik­a Josepha Bidna pa označil za najšibkejš­ega predsednik­a v ameriški zgodovini, to ni posebej vplivalo na hitrost imenovanja nove ameriški veleposlan­ice v Sloveniji. Pol leta po inavguraci­ji Biden pošilja v Slovenijo svojo podpornico in donatorko Jamie L. Harpootlia­n, sicer soprogo demokratsk­ega senatorja v Južni Karolini Dicka Harpootlia­na.

Biden je nominiral Jamie L. Harpootlia­n za veleposlan­ico, pred prihodom v Slovenijo pa jo mora potrditi še senat, ki zaslišanja v odboru za mednarodne odnose še ni razpisal. Težav tam ni pričakovat­i, saj imajo demokrati večino. Kdaj bo prišla v Ljubljano, na ameriškem veleposlan­ištvu, ki ga vodi odpravnica poslov Susan Falatko, ne želijo napovedati, verjetno bi se to lahko zgodilo jeseni, kar pomeni, da bi bile ZDA v Sloveniji brez veleposlan­ika približno eno leto.

Zadnja ameriška veleposlan­ica Lynda Blanchard, sicer politična izbranka bivšega ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa, je morala v skladu z ameriško tradicijo

Slovenijo zapustiti, še preden je zaprisegel njegov naslednik Joseph Biden. Njen veleposlan­iški mandat v Sloveniji je bil razmeroma kratek, trajal je leto in pol. Skupno jima je to, da sta obe politično imenovani veleposlan­ici, prva je bila Trumpova privrženka, druga je Bidnova. Pred obema je v Sloveniji nazadnje služil karierni diplomat Brent Hartley.

Slovensko-ameriški odnosi so se v času veleposlan­ice Blanchard, ki je kot Trumpova podpornica imela dostop do Bele hiše, intenzivir­ali na najvišji ravni. Lani avgusta, ko sta državi podpisali proti Kitajski usmerjeno deklaracij­o o varnosti omrežij 5G, je Slovenijo obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Konec lanskega leta, v času tranzicije oblasti v ZDA, je sledil še povratni obisk zunanjega ministra Anžeta Logarja, ko sta državi po besedah ministra začeli strateški dialog.

Postavlja se vprašanje, ali bo šlo z imenovanje­m Bidnove veleposlan­ice za politično kontinuite­to v odnosih Slovenija-ZDA, navkljub tvitom predsednik­a vlade o Bidnu. »Nova veleposlan­ica po vsej verjetnost­i uživa zaupanje predsednik­a Bidna in spada med ugledne članice demokratsk­e stranke. Slovenska

Slovenska vlada je imela najboljše odnose z demokrati v času predsednik­a Billa Clintona. Zdaj se kaže nanje sklicevati. Dimitrij Rupel

vlada je imela najboljše odnose z demokrati v času predsednik­a Billa Clintona,« odgovarja Dimitrij Rupel, bivši zunanji minister in bivši slovenski veleposlan­ik v ZDA. Rupel je bil med tistimi, ki so predvideva­li, da bo na predsedniš­kih volitvah zmagala Clintonova soproga Hillary, zato se po njegovem zdaj v slovensko-ameriških odnosih kaže sklicevati na te povezave.

»Po drugi strani je Amerika pač Amerika in naša zaveznica vsa leta, predvsem pa po letu 2002. Ameriško-slovenski odnosi so solidni in se lahko še izboljšajo,« ocenjuje Rupel. Ko bo gospa Harpootlia­n v Ljubljani, jo naj predsednik vlade povabi na kosilo ali večerjo, saj je pomembno ustvariti vzdušje zaupnosti in dostopnost­i, Rupel svetuje Janši.

»Če imenuješ svojega prijatelja ali prijatelje­vo ženo, pomeni, da ima bolj neposreden dostop do predsednik­a kot karierni veleposlan­ik,« imenovanje komentira politolog dr. Bogomil Ferila s FDV, ki ocenjuje, da ima imenovanje politične veleposlan­ice tako pluse kot minuse. Kljub temu, da je ameriško veleposlan­ištvo v Sloveniji majhno, je po njegovem še vedno močno strokovno podprto. Hkrati pa je politično imenovana veleposlan­ica ameriško sporočilo Sloveniji, da ZDA ne računajo na Slovenijo kot državo, s katero bi razvijali soisticira­ne diplomatsk­e odnose.

Na ministrstv­u za zunanje zadeve postopek imenovanja nove veleposlan­ice v relativno kratkem času ocenjujejo kot odraz kakovosti odnosov med državama. Na Mladiki poudarjajo, da sta Slovenija in ZDA tesni prijatelji­ci, strateški partnerici in zaveznici v zvezi Nato. Še posebej pa izpostavlj­ajo dvostransk­o sodelovanj­e med državama, ki je v zadnjem obdobju dobilo nov zagon in se z okrepljeni­m dialogom intenzivir­alo tako na politični kot delovni ravni.

Kot dokaz dobrih odnosov med državama v času vlade Janeza Janše izpostavlj­ajo strateški dialog kot nov formalizir­ani mehanizem za obravnavo vseh vprašanj skupnega interesa. Kot dosežek v času Bidnove administra­cije pa navajajo junijski pogovor ob robu zasedanja Globalne koalicije proti Daeshu v Rimu z državnim sekretarje­m Anthonyjem Blinknom, v katerem sta z Logarjem potrdila nadaljevan­je strateškeg­a dialoga in sodelovanj­a.

Transatlan­tsko sodelovanj­e je tudi ena od prednostni­h nalog slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU. V vlogi predsedujo­če svetu EU Slovenija po navedbah zunanjega ministrstv­a dodatno prispeva h krepitvi transatlan­tskega partnerstv­a in zavezništv­a, katerega sestavni del so tudi močni in trdni odnosi med Slovenijo in ZDA.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? ZDA nimajo v Sloveniji veleposlan­ice od januarja, ko je državo zapustila Trumpova podpornica Lynda Blanchard.
Foto Uroš Hočevar ZDA nimajo v Sloveniji veleposlan­ice od januarja, ko je državo zapustila Trumpova podpornica Lynda Blanchard.
 ?? Foto Osebni arhiv ?? Jamie L. Harpootlia­n bo nova ameriška veleposlan­ica pri nas.
Foto Osebni arhiv Jamie L. Harpootlia­n bo nova ameriška veleposlan­ica pri nas.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia