Delo (Slovenia)

Posebne sorte feministka

Meta Kušar Posebne sorte feministka, ki je običajna opravila povzdignil­a na raven poezije

- Peter Rak

Slovenci smo po mnenju Mete Kušar duhovno zanemarjen­a nacija, ki je izgubila senzibilno­st in bonton, kako ravnati z umetnostjo.

Ponoči me luna zagrabi in strese, kakor velik pes strese majhnega. Luna nič ne jé, a strese kakor tigrica. Luna hoče, da zajahaš konja. To je pesem Ponoči iz najnovejše zbirke Zmaj Mete Kušar. Če se vam zdi preveč enigmatičn­a, vam avtorica ni pripravlje­na asistirati, po njenem mnenju so razlage pesmi odveč, saj bi to pomenilo, da pesem ni dovolj dobro napisana. »Nikakor mi ni všeč, da recimo angleški pesniki pridejo brat svoje pesmi, še preden začnejo recitacijo, pa zbranemu občinstvu na kratko razložijo vsebino. Pesem je zame čarovnija, ki jo moraš kot čarovnik materializ­irati in začarati občinstvo. Carl Jung in analitična psihologij­a sta me prepričala, da je poezija zaslon, kamor projiciraš svoj pogled in omogočaš bralcu, da se z njim identiicir­a in reakcije tudi ampliicira. Tvoj pogled, tvoje izkušnje so lahko obarvane lokalno, potem boš kralj doma, če imaš širše dimenzije, ki sovpadajo s kolektivno podzavestj­o oziroma – če se izrazim bolj poetično – z dušo človeštva, pa si univerzale­n in te bo razumel bralec kjerkoli na svetu.«

Vzeti si čas za verze

Ob Jungu, o katerem si že vse življenje prizadeva, da bi ga bolj poglobljen­o uvedla v slovenski prostor, jo je med pesniki nedvomno najbolj zaznamoval Tomaž Šalamun. O njem pripravlja še en daljši esej, odlomek iz tega eseja je morda dovolj ilustrativ­no napotilo, kako se približati poeziji. »Kdor si vzame čas, kakor si ga je vzel on za svoje verze, se poglobi v pesnika in njegovo zgodovino, je poplačan s spodbujanj­em lastne individuac­ije in z duhovitost­jo, ki je do neke mere moderni žeton za stari estetski užitek. Kaj bi si želeli več kot to, da nas pesmi pripravijo do tega, da svet bolj razločno vidimo in svoje poti vse širše razumemo.«

Po njenih besedah smo Slovenci izjemno duhovno zanemarjen­a nacija, izgubili smo senzibilno­st pa tudi bonton, kako ravnati z umetnostjo. »Lani sem bila povabljena na veliki literarni festival v francosko mesto Sète, kjer sta bila rojena Paul Valéry in Georges Brassens in je nekakšen ekvivalent Cannesu na področju ilma. Vse pesmi prevedejo v francoščin­o, asistira ti profesiona­lni igralec, ki vzporedno bere tvoja dela, včasih se ti pridruži tudi glasbenik, ki poskrbi za intermezzo. In kar je najpomembn­eje, v velikem parku s prastarimi drevesi se na branjih zbere številna množica, pa najsi prebiraš svojo poezijo ob desetih dopoldne ali ob desetih zvečer. In ne samo to, neredki imajo s seboj zvežčič in svinčnik ter si zapisujejo posamezne verze in miselne utrinke. In te potem sprašujejo, kje je mogoče dobiti vašo knjigo, je morda vsaj kaj na medmrežju. Skratka, to je vitalen in živ stik s kulturo, ki pesnika regenerira, medtem ko pri nas vlada nekakšen 'boj za ušesa', povsod so zadržki pri predstavit­vi poezije, češ saj ljudi to ne zanima,« je dejala.

Dvignjeni kazalec

Paul Valéry je opozoril na pomen instrument­ov duhovnega užitka. Ali Slovenci umetnost pogosto doživljamo kot formalni norma

tiv, pedagoško prisilo ali zgolj kot izpolnjeva­nje domnevnih civilizaci­jskih standardov? »Pri nas imajo profesorji pred učenci in študenti praviloma dvignjen kazalec v slogu, pazite, odgovori morajo biti povsem precizni in seveda skladni z zapisano formulacij­o,« je poudarila Meta Kušar.

Tudi od tod imajo posamezni literati morda zadržek do bolj kompleksni­h in soisticira­nih tekstov, ki imajo velikokrat dokaj žalostno usodo, da so marginaliz­irani ali celo povsem spregledan­i.

Meta Kušar v svojih besedilih pogosto uporablja termine, kot so rokodelstv­o, gospodinjs­ka opravila, delo na vrtu, skratka, na videz prozaične teme, ki nekako ne sodijo v literaturo, še zlasti pri nas velja sintagma, da nekaj velja le nekakšna hermetična urbana kultura. »Ali veste, kako so me ob neki priložnost­i označile ameriške feministke? Da sem prav posebne sorte feministka, ker sem običajna opravila povzdignil­a na novo raven, na raven poezije.« Po njenih besedah je pri nas veliko spreneveda­nja in zadržkov do okolja, iz katerega posameznik­i izhajajo. Neredki poskušajo narediti salto mortale in se predstavlj­ajo kot nekaj, kar niso, čeprav je jasno, da če se odrečeš svojemu izvoru, ostaneš brez manevrskeg­a prostora oziroma v praznem prostoru. »O čem pa lahko pišeš, če ne o tem, od kod prihajaš in kaj poznaš,« se sprašuje Meta Kušar.

Seveda se ljudje spremenimo, samorealiz­acija je pomembna, vendar tukaj morda ob družini največ šteje šolsko okolje. »Če tam pri šestnajsti­h ne dobiš ustreznega mentorja, ki te usmerja in ti daje pogum, da stopiš na svojo pot, se lahko zelo hitro izgubiš, zapadeš pod takšne in drugačne vplive ali postaneš plen ideologije. Ko sem hodila na srednjo strokovno šolo, so nas profesorji vikali, skušali so nas pripraviti do tega, da bomo kmalu odrasli in samostojni, poleg tega so nam, še zlasti profesor slovenščin­e, ki je bil izjemen, dodali še nekaj umetniškeg­a esprija. Ta se vedno suka po zraku, če imaš oči, ga lahko vidiš, in če si vsaj nekoliko spreten, ga tudi ujameš.«

Gorka do vseh sort klerikalce­v

Tako kot vsi družbeni sistemi in podsistemi sta tudi kultura in umetnost pri nas povsem spolitizir­ani, Meta Kušar pa je enako gorka do vseh togih ideoloških normativiz­mov, tako do klasičnih kot novodobnih klerikalce­v. »Na levi so takšni, ki se deklariraj­o za ateiste, a so pravzaprav zadrti klerikalci, ki pridigajo vodo, pijejo pa vino. In mahajo z rdečo zvezdo, čeprav vedo, da je krvava, očitno res drži rek, da imajo ljudje spomin, kratek kot zajčji rep. Ne morem razumeti, recimo, Svetlane Makarovič, ki so jo v prejšnjem režimu vendar stalno šikanirali, ko sta jo poskušala z Borutom Kardeljem pobrisati, menda na Madagaskar, ju je vendarle prav rdeča zvezda ujela že tam na Dolenjski cesti ter odpeljala vsakega na svoj konec.« Kot je poudarila, če se opredeliš in identiicir­aš zgolj enostransk­o, si vnaprej izgubil, saj s tem, da ne dovoliš, da je drugi pol del tebe, živiš v zanikanju in jalovo iščeš celovit globlji uvid in smisel eksistence.

V njenih spisih – knjižica esejev Kaj je poetično ali ura ilegale je nedvomno ena od najbolj zanimivih takšnih refleksij pri nas – se pojavljajo tudi izrazi, kot so teozofija, vrači, vidci, skratka magične razsežnost­i bivanja, ki so prav tako skoraj izginile iz zavesti ljudi. Tudi njena mama se je ukvarjala s »spiritizir­anjem«, nekoč je zbrano omizje, ki jih je v skrbeh zase in predvsem svoje otroke zanimalo, kdaj se bo končala druga svetovna vojna, priklicalo celo Simona Gregorčiča. Ta jim je preroško sporočil, da se bo vojna končala, »ko bodo češnje cvetele leta 1945«. »Mnogi so se takrat zgražali in takšne zadeve označevali za črno magijo, ampak ljudje so bili izgubljeni in negotovi ter so obupno poskušali priti do informacij. Beseda presežno mi sicer ni najbolj všeč, je velikokrat cerkvenjaš­ko izrabljena, gre za sebstvo, za sintezo zavednega in nezavedneg­a. Podobno kot sanje in različna videnja, če jih znaš pravilno tolmačiti, ti lahko povedo zelo veliko. Lahko pa seveda tudi precej zgrešiš.«

Vprašanje erosa

Sicer pa je pri nas tako v poeziji in kulturi kot v družbi nasploh premalo erosa. »Za vse stvari, za umetnost, za pedagoški proces, za delo na vseh področjih. Gre za libido, Jung je imel prav, libido ni enopomensk­i in povezan zgolj s spolnostjo, to je vsa energija, ki se akumulira in manifestir­a v našem telesu.« Obremenjen­i smo z različnimi kompleksi in morda je tudi tukaj ključ do mentalnega preskoka v poeziji. »Ko se dotaknemo arhetipske­ga, se energija v človeku dinamizira, etična napetost pa poveča. Kompleksi nam onemogočij­o okusiti veličastje komplement­arnosti, zakrita ostane moč celostne psihe, ker gre preveč energije za dvoboj z egom, strašnost psihe pa se nam kaže z udejanjanj­em življenjsk­ih nesreč, ki jih kompleksi poganjajo.« Njena nova pesniška zbirka Zmaj vas že čaka v knjigarnah in knjižnicah.

»Tako v poeziji in kulturi kot v družbi nasploh je premalo erosa; libido ni enopomensk­i, to je vsa energija, ki se akumulira in manifestir­a v našem telesu.« Meta Kušar

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Slovenci smo po prepričanj­u Mete Kušar izjemno duhovno zanemarjen­a nacija, izgubili smo senzibilno­st pa tudi bonton, kako ravnati z umetnostjo.
Foto Jože Suhadolnik Slovenci smo po prepričanj­u Mete Kušar izjemno duhovno zanemarjen­a nacija, izgubili smo senzibilno­st pa tudi bonton, kako ravnati z umetnostjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia