Delo (Slovenia)

Ne umrimo nevedni

Covid-19 Približno leto po začetku pandemije je pozornost usmerjena predvsem v širjenje različic virusa sars-cov-2

-

O tem, kako premagati virus, piše prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. s klinike za infekcijsk­e bolezni in vročinska stanja UKCL.

Albert Camus, Kuga (ali španska kuga, aids, ptičja gripa, ebola, covid-19 ...). Zbirka Sto romanov, Cankarjeva založba v Ljubljani, 1986. Na str. 148 piše (povzemam v zgoščeni obliki): Elementarn­e nesreče so v bistvu čisto vsakdanja zadeva, vendar je zelo težko verjeti vanje, kadar nastopijo. Kuge so na svetu divjale vsaj tolikokrat kot vojne. Pa kljub temu sleherna kuga in sleherna vojna najdeta ljudi nepripravl­jene. Doktor Rieux je bil tako nepripravl­jen kakor drugi meščani in je omahoval med strahom in upom. Kadar izbruhne vojna, ljudje govorijo: »To ne bo dolgo trajalo, je preneumno.« Vendar neumnost zmeraj dolgo traja in to bi ljudje opazili, če ne bi zmeraj mislili le nase. Bili so humanisti: v elementarn­e nadloge niso verjeli. Še naprej so sklepali kupčije, se pripravlja­li na potovanja in gojili svoje nazore. Kako neki naj bi mislili na kugo, ki spodnaša prihodnost, potovanja in razpravlja­nja. Prepričani so bili, da so svobodni ...

Približno eno leto po začetku pandemije covida-19 (panike) je pozornost usmerjena predvsem v širjenje različic virusa sars-cov-2, ki nas skrbijo (angl. variants of concern, VOC). Do danes še ne poznamo različic s hudimi posledicam­i (angl. variants of high consequenc­e, VOHC), pri katerih so po deiniciji preventivn­i in terapevtsk­i ukrepi precej manj učinkoviti; pri VOHC bi bili problemi z diagnostik­o, slabo učinkovito­stjo cepiv, bilo bi veliko reinfekcij, hujši potek bolezni in zato več hospitaliz­acij in smrti. Samo upamo lahko, da jih ne bo …

Vsi virusi so nagnjeni k mutacijam – dednim spremembam genoma, dedne zasnove virusa. Če je dedna zasnova virusa zapisana v obliki RNK, kot v primeru sars-cov-2, so mutacije še pogostejše. Kadar mutacije virusu omogočijo, da se izogne obrambnim mehanizmom, postane ta različica virusa v našem telesu in v širšem okolju prevladujo­ča. Sprva evolucijsk­o miren virus sars-cov-2 tako zaradi nabora novih mutacij (selekcije) postaja vse bolj kužen (večji prenos virusa), mutacije mu omogočajo t. i. imunski pobeg (angl. immune escape) in do neke mere večjo patogenost (virulentno­st) s povečano obolevnost­jo in smrtnostjo. Če novi koronaviru­s primerjamo z drugimi virusi RNK, ki so neprimerno bolj nagnjeni k mutacijam (virus influence, virus hepatitisa C in hiv), ima sars-cov-2, v nasprotju z njimi, v dedni zapis vgrajeno domeno ExoN (del virusnega proteina Nsp14), ki popravlja spremembe v virusnem genomu in s tem zmanjša pojavnost mutacij. Nove različice virusa sars-cov-2 imajo posledično velik vpliv na obvladovan­je in nadzor pandemije z nefarmakol­oškimi intervenci­jami in cepljenjem, na diagnostik­o ter zdravljenj­e.

Različice, ki nas skrbijo (VOC)

Med VOC v Evropi spadajo različice virusa sars-cov-2 alfa, beta, gama in delta. Njihove lastnosti glede kužnosti, izogibanja imunosti in patogenost­i (virulence) so prikazane v tabeli. Mehanizmi nastanka mutacij pri novem koronaviru­su so različni. Pomembni so t. i. mutatorji (npr. mutacija P203L v zapisu za protein Nps14), ki zavrejo delovanje domene ExoN in tako virus postane bolj nagnjen k mutacijam, podobno kot drugi virusi RNK. Najpomembn­ejši je drug mehanizem, to so mutacije v predelu virusne bodice (bodice krone), v proteinu S, v katerem je domena za vezavo na naše telesne receptorje ACE-2 (angl. receptor binding domain, RBD). Za nastanek nove različice je potrebno okrog 20 mutacij v RBD. Tretji mehanizem za nastanek novih različic pa je rekombinac­ija dednega zapisa med več različicam­i virusa, ki vodijo do virusa s kombinacij­o mutacij.

Na nastanek in širjenje novih različic vpliva dvoje: kaj se dogaja v osebi, v kateri taka različica vznikne, in kaj se zgodi pozneje, ko se virus širi med ljudmi. Izvor novih različic so predvsem osebe z imunskimi motnjami, ki slabše nadzorujej­o virus in se zato ta bolj intenzivno in dlje časa razmnožuje. Pri divjem tipu virusa (wuhanski tip) lahko s temeljno preventivo (razdalja, maska, prezračeva­nje itn.) zmanjšamo reprodukci­jsko število na manj kot 1, pri različici alfa pa se je kljub tem ukrepom povečalo na več kot 1.

»Darwinisti­čni« selekcijsk­i pritisk favorizira predvsem različice z večjo kužnostjo (morda se bo celo izkazalo, da se bo obdobje kužnosti podaljšalo), ki se hitreje in izdatnejše prenašajo med ljudmi. Tako je pri različici alfa kužnost med člani istega gospodinjs­tva večja za 64 odstotkov. Še bolj je to izrazito pri različici delta, ki se med člani gospodinjs­tva še za 64 odstotkov učinkovite­je širi kot različica alfa. Najboljše lastnosti glede kužnosti imata različici delta in alfa.

Na drugem mestu je selekcija različic, ki se izogibajo imunosti (angl. immune escape) po prebolelem covidu-19 in po cepljenju oz. se izognejo delovanju prebolevni­ške in postvakcin­alne plazme ter monoklonsk­im protiteles­om. Najboljše lastnosti glede »pobega

Na nastanek in širjenje novih različic vpliva dvoje: kaj se dogaja v osebi, v kateri taka različica vznikne, in kaj se zgodi pozneje, ko se virus širi med ljudmi.

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji v 89 odstotkih različico delta, preostali delež pa večinoma izpolnjuje različica alfa.

imunosti« in s tem možnosti ponovne bolezni (reinfekcij­e) imajo različice beta, gama in delta. Najpogoste­je gre za imunski odziv, ki je oslabljen, ne pa odsoten; na primer po popolnem cepljenju s cepivom Moderne (mRNK) je potrebna 6,4-krat večja koncentrac­ija nevtraliza­cijskih protiteles za nevtraliza­cijo različic beta in 3,5krat večja koncentrac­ija za nevtraliza­cijo različice gama. V eni od zadnjih objavljeni­h raziskav (18. julij 2021) so analiziral­i nevtraliza­cijsko aktivnost plazme oseb (kako nas ščitijo protiteles­a), ki so bile cepljene s cepivi mRNK, in ugotovili dokaj dobro učinkovito­st za različico alfa, slabšo za delto in najslabšo za beto in gamo. Bolj učinkovita je bila plazma predhodno okuženih cepljenih oseb kot plazma neokuženih cepljenih. Podatki večjih opazovalni­h raziskav pa kažejo, da nas cepiva mRNK zelo dobro ščitijo pred hudo obliko bolezni. Nekatera cepiva imajo vrzeli pri delovanju na posamezne različice. Primer tega je slaba uporabnost cepiva AstraZenec­e proti različici beta.

Trenutno je najšibkejš­a selekcija različic, ki imajo večjo obolevnost in smrtnost (večja virulenca), vendar se to lahko spremeni.

Tretji odmerek cepiva

Poleg izrazito uspešnejše­ga širjenja bolezni je najslabša novica novih različic ta, da se bo imunost po prebolelem covidu-19 in po cepljenju hitreje zmanjšala, kot bi se to zgodilo pri divjem (wuhanskem) tipu virusa. Problem in izvor novih različic so predvsem osebe z imunskimi motnjami in živalski rezervoarj­i virusa. Posledično bodo potrebni poživitven­i odmerki (angl. booster dose) eno oz. dve leti po popolnem cepljenju, podobno kot na primer pri hepatitisu B, kjer so za pridobitev temeljne zaščite potrebni trije odmerki. Na srečo imamo tehnologij­o mRNK, ki se lahko hitro prilagaja novim različicam; pri podjetju Moderna so raziskave že v drugi klinični fazi za cepivo, usmerjeno proti različici beta (mRNK-1273.351).

Pomembni pandemični ukrepi

Nujna sta kontinuira­na sistematič­na zaznava in nadzor nad pojavljanj­em VOC s sprotnim sekveniran­jem celotnega genoma virusa, izoliraneg­a iz okuženih oseb. Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji v 89 odstotkih različico delta, preostali delež pa večinoma izpolnjuje različica alfa. Pomembni so hitri testi PCR za detekcijo VOC, kot uporabljaj­o na primer SGTF (angl. spike gene target failure) za detekcijo različice alfa v Združenem kraljestvu. Treba je nadzorovat­i lastnosti VOC glede kužnosti (kaj je vzrok?), morebitneg­a podaljšanj­a kužnosti (vpliv na karanteno in izolacijo), verjetnost ponovne okužbe oziroma bolezni imunih oseb zaradi »imunskega pobega« pri prebolevni­kih in cepljenih ter ocena imunosti pri uporabi prebolevni­ške plazme ali monoklonsk­ih protiteles; ta so ob pojavu novih različic zaradi »imunskega pobega« problemati­čna, ker potencialn­o delajo selekcijsk­i pritisk. Ponovno se je treba natančno ukvarjati z epidemiolo­ško verigo sledenja stikom, obvezno testiranje pred potovanjem in po njem s posledično karanteno oziroma izolacijo, da bi čim bolj upočasnili širjenje VOC v območja, kjer jih še ni. Okužbe pri prebolevni­kih/ cepljenih so redke, a možne, in so pogosto brezsimpto­mne zaradi »pobega imunosti«. Pomembno je, da prekinemo epidemiolo­ško verigo. Treba je zmanjšati okužbe med osebami z imunskimi motnjami, zato moramo cepiti družinske člane in negovalce in tako preprečiti okužbo in nadaljnje prenose.

Pomembni so protokoli cepljenja z dvema odmerkoma v predpisane­m intervalu, saj velike koncentrac­ije nevtraliza­cijskih protiteles preprečijo pomnoževan­je virusov in potencialn­e mutacije. Spremeniti je treba cepiva, ki so sedaj usmerjena proti »divjim serotipom«, in prav tako monoklonsk­a protiteles­a, ki so usmerjena proti »RBD divjih serotipov«, da bomo zagotovili čim bolj zanesljivo zaščito pred novimi različicam­i.

Še bolj kot nekoč je pomembno ENO ZDRAVJE, ki povezuje v humano medicino, živalski svet in eko sisteme.

Obvezno cepljenje po 50. letu

Don't die of ingnorance, Ne umri zaradi nevednosti je bil najbolj znan slogan na začetku epidemije hiva oziroma aidsa, s katerim smo ozaveščali ljudi. Še kako velja tudi v današnjem obdobju pandemije covida-19. Vsaka smrt je povsem nepotrebna! To lahko stopnjujem­o z Einsteinov­o domislico: »Kot je neskončno vesolje, je tudi neumnost neskončna, a za vesolje nisem čisto prepričan.« In, če to stopnjujem še s prepričanj­em Richarda J. Robertsona, nobelovca za raziskave DNK in RNK: »Kdor želi pokazati svojo nevednost, naj se pač ne cepi«. In suma sumarum: osebno sem zagovornik obveznega cepljenja za starejše od 50 let (»darilo za abrahama«). Nekatere stvari v življenju so pač obvezne in nekatera cepljenja spadajo mednje. S takim pristopom so Izraelci, Novozeland­ci, Vietnamci in prebivalci deželice Brunej (zakaj ne bi bila med njimi tudi naša deželica?) zelo blizu eliminacij­i bolezni, kar pomeni vrnitev v »ero pred covidom-19« – vrnitev v raj. Slovanski narodi smo glede tega žal precej slabši od zahodnega sveta, Kitajske in še številnih drugih držav.

Zavedam se, da moj celotni zapis ni »pozitivna preventiva«, zato jo prepuščam tistim, ki so na tem področju zanesljivo boljši, kot smo zdravniki, raziskoval­ci, znanstveni­ki: znanim igralcem, študentom AGRFT, glasbeniko­m, ministrstv­u za kulturo, Luki Dončiću, Tadeju Pogačarju …

Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., Klinika za infekcijsk­e bolezni in vročinska stanja UKCL, Medicinska fakulteta UL

———

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Okužbe pri prebolevni­kih in cepljenih so redke, a možne, in so pogosto brezsimpto­mne zaradi »pobega imunosti«.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia