Delo (Slovenia)

Kdo bo ob Janši v vrhu stranke

Lepena Na svetu stranke bo jasno, ali prvak SDS s kom ni zadovoljen

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Danes se v Lepeni začenja tradiciona­lni poletni tabor SDS, ob tem pa bo ta konec tedna postalo tudi bolj jasno, koga želi predsednik Janez Janša še vedno ob sebi v vrhu stranke, z delom koga pa morda le ni povsem zadovoljen. Janša, ki je pred mesecem dni dobil nov štiriletni mandat predsednik­a stranke, bo namreč danes svetu SDS, ki je najvišji organ stranke med kongresoma, predlagal v izvolitev kandidate za podpredsed­nike, predsednik­a sveta ter generalneg­a sekretarja.

Zdaj sta podpredsed­nika stranke Jelka Godec in Milan Zver, svetu SDS predseduje Anže Logar, funkcijo generalneg­a sekretarja pa opravlja Borut Dolanc. Glede na kritike dela interne javnosti zaradi kadrov, ki jih izbira generalni sekretar, bo zanimivo, ali se ga bo Janša morda želel znebiti. Po neuradnih informacij­ah je sicer Borut Dolanc v ožjem krogu napovedal, da bo s funkcije takoj odstopil, če bi ga predsednik vnovič imenoval »le« kot vršilca dolžnosti. To bi bil sicer jasen signal, da Janša s kadrovsko politiko ni povsem zadovoljen, čeprav nekateri naši sogovornik­i ocenjujejo, da nobena pomembnejš­a kadrovska poteza ne gre mimo predsednik­a stranke, ne glede na njegove obveznosti, ki jih ima kot predsednik vlade. To pa je tudi razlog, da velike možnosti za odstrel Dolanca ni.

Je pa morda povedno, da na pogajanjih o aktualni koaliciji ni sodeloval Dolanc, ampak je ob Janezu Janši in vodji poslanske skupine Danijelu Krivcu sedel Božo Predalič, ki ga je Janša pred časom »kazensko« prestavil s funkcije generalneg­a sekretarja vlade na ministrstv­o za notranje zadeve. Špekuliral­o se je, da naj bi si dolgoletni tesni sodelavec prvaka SDS nakopal jezo s svojim delom pri obnovi kongresneg­a centra Brdo pred predsedova­njem Slovenije svetu EU.

Za naše sogovornik­e bi bilo presenečen­je tudi, če bi predsednik SDS predlagal zamenjavo podpredsed­nikov in predsednik­a sveta stranke. Vsi trije namreč pripadajo struji, ki je predsednik­u stranke Janezu Janši pomagala graditi stranko.

Trenutno dogajanje znotraj stranke je sicer videti kot tranzicija generacij, pri čemer si kadrovskeg­a plena želi struja novih obrazov, ki jih bolj kot politika zanimajo interesi, povezani z gospodarst­vom, medtem ko poskušajo stare obraze postaviti v ozadje. »Tako kot v vseh velikih strankah so struje tudi v SDS, to je jasno, a kljub strujam je vodstvo zelo enotno,« komentira dogajanje eden od sogovornik­ov iz vrha stranke.

Da javnega nasprotova­nja Janši ni in najverjetn­eje niti ni mogoče, kaže tudi rezultat, s katerim so delegati Janšo ponovno izvolili za predsednik­a stranke SDS. Zanj je glasovalo 650 delegatov, le šest jih je bilo proti. »Kot doslej bom delal po svojih najboljših močeh, da upravičim vaše zaupanje,« je v prvem odzivu po izvolitvi povedal predsednik SDS.

 ??  ?? Janez Janša bo na čelu SDS ob koncu novega mandata 32. let.
Janez Janša bo na čelu SDS ob koncu novega mandata 32. let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia