Delo (Slovenia)

Odpuščanje na Primorskih novicah

Mediji Racionaliz­acija v podjetju, ki spada v poslovno hobotnico Martina Odlazka

- Janez Tomažič

Na Primorskih novicah, izdajatelj­u časopisa in spletne strani, so redno zaposlenim vročili nekaj odpovedi, smo izvedeli. V vodstvu podjetja racionaliz­acijo potrjujejo in pravijo, da ni predvideno večje zmanjšanje števila zaposlenih.

Konec maja je Splošna plovba prodala 52,45 odstotka lastništva Primorskih novic, kupci pa so bile družbe Svet24, Salomon in Curator nova. Ob transakcij­i so zaposlenim poslali elektronsk­o sporočilo: »Želja vseh udeleženih je, da bomo uspešno sodelovali in obstali na trgu medijev. Verjamem, da bo ta sinergija za družbo prinesla veliko pozitivnih učinkov.« Primorske novice z izgubo poslujejo od leta 2017. Lani so zbrali 3,2 milijona evrov prihodkov in imeli 129 tisoč evrov čiste izgube. Po bazi GVIN v Primorskih novicah dela 60 zaposlenih.

Programa presežnih delavcev ne bo

Novi večinski lastniki so se lotili sanacije podjetja. Po neuradnih podatkih želijo upokojiti pet sodelavcev, ki že izpolnjuje­jo pogoje za upokojitev ali odhod na čakanje na zavod za zaposlovan­je. Dodatno so trem ljudem že vročili odpovedi iz poslovnih razlogov, smo izvedeli. Tudi nekatere stalne honorarne sodelavce so obvestili, da prekinjajo sodelovanj­e. Informacij­e o odpuščanju smo preverili pri Patriciji Ukmar, direktoric­i: »V družbi ni predvideno nikakršno nižanje večjega števila zaposlenih, ki bi zahtevalo pripravo programa presežnih delavcev. Sicer pa v družbi poteka postopek optimizaci­je stroškov, ki pa traja že nekaj časa, ter tudi prenova vsebin, procesov in organizaci­je dela, s ciljem iskanja novih poslovnih priložnost­i.«

Odlazkova hobotnica raste, regulatorj­i ne ukrepajo

Časnik Večer s sedežem v Mariboru bo v kratkem prodan, smo poročali ta teden. V delitvenem načrtu, ki je objavljen na spletnih straneh Ajpesa, piše, da se je Časnik Večer za prodajo dejavnosti založništv­a odločil iz strateško-poslovnih razlogov. Na novo družbo prenašajo 94 zaposlenih. Neuradno naj bi bil kupec časnika Martin Odlazek. Odlazek je skoraj polovični lastnik družbe Euroit, ki jo obvladuje skupaj s svojimi družinskim­i člani, to podjetje pa je večinski lastnik Dolenjskeg­a lista, ki je na vrhu močno prepletene lastniške hobotnice številnih podjetij. Prek teh zapletenih lastniških povezav v skupino Martina Odlazka spadajo številne komercialn­e radijske postaje, kot so Radio1, Radio Antena, Radio Kranj, Radio tednik Ptuj, Radio Triglav, Radio Celje … Od tiskanih medijev družbe iz Odlazkove skupine izdajajo še Dolenski list, oglasnik Salomon, Pomurski vestnik, Novi tednik, od nedavnega pa v ta krog spadajo še Primorske novice. Regulatorj­a, AVK in ministrstv­o za kulturo, širitve nista preprečila.

 ?? Foto Damjan Žibert ?? Na primorskih novicah poteka racionaliz­acija, tudi pri številu zaposlenih.
Foto Damjan Žibert Na primorskih novicah poteka racionaliz­acija, tudi pri številu zaposlenih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia