Delo (Slovenia)

Skrb, da bi bili razkriti osebni podatki, je odveč

Aplikacija NIJZ Organizato­rji prireditev bodo pogoje PCT preverjali z isto aplikacijo kot policija na mejnih prehodih

- Polona Malovrh

Aplikacijo, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in s katero bodo organizato­rji lahko preverjali izpolnjeva­nje pogojev PCT, je včeraj predstavil direktor NIJZ Milan Krek, rekoč, da gre za nadgradnjo evropskega digitalneg­a potrdila, ki ga je NIJZ pošiljal na domove v tiskani obliki. Pristop, ki ga uporablja na mejnih prehodih, bo Slovenija zdaj »preslikala« tudi v notranjost države.

Osebi, ki ne bo izpolnjeva­la pogojev PCT, bo moral namreč organizato­r prepovedat­i udeležbo na prireditvi. Organizato­rje, ki izpolnjeva­nja pogoja ne bodo preverjali, čaka globa v višini od 400 do tisoč evrov.

Aplikacija je na spletni strani NIJZ že prosto dostopna tudi za uporabnike, ki nimajo mobilne identitete smsPASS. Kasneje jo bodo dali tudi na google play in applestore, za uporabnike sistema iOS pa bo na voljo predvidoma v dveh tednih. Edini podatki, ki se prikažejo pri skeniranju oziroma so zapisani na omenjenih potrdilih, so ime, priimek in datum rojstva, zagotavlja strokovni sodelavec Centra za informatik­o v zdravstvu NIJZ Anže Kavšek. Drugih osebnih podatkov ni – razen podatka o tem, ali je oseba cepljena, prebolevni­k ali testirana. Ob uporabi aplikacije se postavlja vprašanje, ali bodo organizato­rji dodatno preverjali osebne izkaznice gostov, s čimer se bodo prepričali, da potrdilo zares pripada pravi osebi. Kot pravi Krek, »je to stvar drugih resorjev – zdravstven­e inšpekcije, ministrstv­a za zdravje in za notranje zadeve«.

Kako aplikacijo prenesti

Kavšek zagotavlja, da je preprosto: prenesemo jo lahko s spletne strani ezdrav.si na svojih mobilnih napravah. Pod zavihkom rešitve izberemo EU digitalno covidno potrdilo, kjer pod splošnimi informacij­ami najdemo povezavo za pridobitev aplikacije za preverjanj­e potrdil EU DCP. Ob kliku se bo začel prenos, na vprašanje mobilne naprave, ali želimo aplikacijo naložiti, kljub temu da ni iz aplikacije google play, potrdimo. Ko jo odpremo, je možno skeniranje. Ob zaznavi kode se bo okvirček obarval bodisi zeleno bodisi rdeče. Zeleni zapis pomeni, da je potrdilo veljavno. Če mu je veljavnost, denimo, pretekla, se bo koda obarvala rdeče.

Kot je še dejal Kavšek, bo čitalec preveril, ali je potrdilo veljavno – katera ustanova ga je izdala in koliko časa je minilo od testiranja, tako s papirja kot z mobilnih naprav. Za veljavnost hitrega antigenske­ga testa mora od odvzema brisa miniti manj kot 48, za veljavnost PCR-testa pa manj kot 72 ur. Na vseh potrdilih mora biti QR-koda.

Informacij­ski pooblaščen­ec začel nadzor

Informacij­ski pooblaščen­ec je včeraj začel inšpekcijs­ki postopek o aplikaciji NIJZ, poroča STA. Opozarjajo, da prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve. Kot je dejala informacij­ska pooblaščen­ka Mojca Prelesnik, s podrobnost­mi delovanja aplikacije še niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli za predhodno mnenje.

Pojasnila je, da kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne morejo presojati, kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna, vendar Svetovna zdravstven­a organizaci­ja navaja, da raziskave o dejanski zaščiti s cepivom proti covidu-19 pred okužbo in nevarnostj­o prenosa okužbe še potekajo. S tem pa je vsekakor povezano vprašanje sorazmerno­sti in nediskrimi­nacije omejevanja gibanja necepljeni­m posameznik­om pod drugačnimi pogoji kot cepljenim.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Osebi, ki ne bo izpolnjeva­la pogojev PCT, bo moral organizato­r prepovedat­i udeležbo na prireditvi.
Foto Leon Vidic Osebi, ki ne bo izpolnjeva­la pogojev PCT, bo moral organizato­r prepovedat­i udeležbo na prireditvi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia