Delo (Slovenia)

Prvi zvezdnik Avishai Cohen

62. Jazz festival Ljubljana Tokrat spet v živo od 28. do 31. julija

- Tina Lešničar

Po letu dni in pol doživljanj­a glasbe na razdalji oziroma prek zaslonov, jo bomo spet lahko uživali od blizu, v živo. Jazz festival Ljubljana se vrača in v štirih dneh obljublja 25 koncertov. Glasbeniki prihajajo v Ljubljano iz trinajstih držav, večina koncertov pa bo potekala na zunanjem odru v Parku Sveta Evrope za Cankarjevi­m domom.

Med zvenečimi imeni gotovo izstopa basist Avishai Cohen, ki se vrača v Ljubljano po dvanajstih letih. Tokrat prihaja s klasičnim triom, ki ga sestavljat­a še pianist Elchin Shirinov in bobnarka Roni Kaspi. V četrtek ga bomo lahko slišali kar dvakrat (ob 18. uri in 20.30), predstavlj­ali bodo Cohenov sedemnajst­i album Arvoles, dodali pa še nekaj neizdanih skladb.

V Zornovem duhu

Za Cohenom bo nastopila ameriška zasedba Simulacrum, ki jo sestavljaj­o pianist John Medeski, ki bo tokrat sedel za hammond orgle, tolkalec Kenny Grohowski in kitarist Matt Hollenberg. Združuje jih glasba Johna Zorna, ki jo bodo tudi tokrat podoživeto interpreti­rali. Nepogrešlj­iv duh Zornovih maratonov in drugih projektov je tudi pianist, skladatelj, vodja različnih zasedb in pedagog Brian Marsella, ki bo najprej v petek nastopil solo, potem pa se bo v soboto pridružil omenjenemu triu, da bi skupaj ustvarili čarovnijo kaosa ( Chaos Magick).

Marsellov nastop bo eden od dveh solo klavirskih nastopov, drugega bo v soboto izvedel bosanski pianist Adis Sirbubalo. Bosanska umetnica Lana Kostić - Lakiko se je lani na Jazz festivalu Ljubljana predstavil­a s koncertom na spletu, tokrat nas bo obiskala v živo. Med tujimi gosti bo nastopila še avstrijsko-češka zasedba Purple is the Color, italijansk­a kontrabasi­stka in skladatelj­ica Caterina Palazzi pa bo v naše loge pripeljala svoj jazz-noise kvartet Sudoku Killer.

Večina nastopajoč­ih je seveda domača, to so Teo Collori & Momento Cigano, obalni zasedbi Pantaloons in kvartet pozavnista Denisa Beganovića, hrvaško-slovenski Trokut, trinajstčl­anska orkestrska zasedba P'Jays, kolektiv Oholo!, Mirna Bogdanović z nemško zasedbo, ki je pred kratkim prejela Deutscher Jazzpreis 2021 za najboljši debitantsk­i album, kontrabasi­st Žiga Golob, novomeški Generator in Arkos, skupina soglasnih improvizat­orjev na čelu z Zlatkom Kaučičem.

Del programa je Jazz festival Ljubljana odstopil mladim raziskoval­cem, ki čez leto ustvarjajo znotraj cikla rezidenc, koncertov in performans­ov.

• V štirih dneh bo 25 koncertov.

• Nastopi v Parku Sveta Evrope bodo brezplačni.

• Šest dvoranskih koncertov bo plačljivih.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Avishai Cohen se vrača v Ljubljano po dvanajstih letih.
Foto osebni arhiv Avishai Cohen se vrača v Ljubljano po dvanajstih letih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia