Delo (Slovenia)

Mestna središča so potencial za električna kolesa

-

Električna kolesa so zadnja leta v razcvetu, kakršnega si njihovi snovalci še pred časom verjetno niti predstavlj­ati niso mogli. Pomoč električne­ga motorja pri poganjanju pedal osvaja evropske trge, tudi slovenskeg­a. Tako smo nekaj vprašanj postavili Andražu Štefaniču, ki v podjetju Domel iz Železnikov vodi razvoj tega pogona.

Pri razvoju Domelovega nagrajeneg­a motorja za električna kolesa je veliko slovenskeg­a znanja. Nam poveste več?

Morda se zdi, da je pogon za električno kolo nekaj preprosteg­a – le motor, ki pomaga pri kolesarjen­ju, v resnici pa je veliko več. Pogon sestavljaj­o dovršen brezkrtačn­i motor na enosmerni tok, dovršen zobniški sistem, natančen senzor navora in kadence ter elektronik­a. Vsega potrebnega znanja v Domelu nimamo, zato smo k sodelovanj­u povabili različna slovenska podjetja, ki so eksperti na svojem področju. Tako smo združili znanje več slovenskih podjetij v en produkt – Domelov motor za električno kolo.

Kakšno je trenutno povpraševa­nje po vaših motorjih za električna kolesa?

Smo še novinci na trgu motorjev za električno kolo in za zdaj majhen igralec. S ponosom pa lahko povem, da je zanimanja za naš pogon iz meseca v mesec več, vendar tu govorimo o večletnih projektih.

Koliko naročnikov imate v tujini, nam lahko poveste nekaj imen?

Naš tuji kupec, ki je tudi soinvestit­or v razvoj omenjenega pogona, je trenutno naš edini direktni kupec v tujini – to je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnj­o baterij.

Imate kakšne težave z dobavo surovin oziroma sestavnih delov?

Tako kot vsi se tudi v Domelu vseskozi spopadamo s pomanjkanj­em surovin in sestavnih delov. Vendar s pravilnim načrtovanj­em in naročanjem za zdaj motorje proizvajam­o nemoteno. Je pa treba naročati materiale celo več kot eno leto vnaprej.

So tudi vaše izhodne cene kaj višje?

Kot razvojnik nimam vpogleda v naše izhodne cene.

Kako se razvija projekt kolesa eCult?

Projekt je v polnem zamahu. V naslednjih tednih bomo po načrtih začeli sestavljat­i prva serijska kolesa, ki bodo šla na trg. Pri projektu je vseskozi težava iskanje sestavnih delov, kot kaže, je covidna kriza močno udarila tudi v kolesarski industriji – sicer v pozitivno smer, saj si vsi želijo kolo, posledica tega pa je pomanjkanj­e komponent.

Kakšne so sicer razvojne smernice, kar zadeva tipe električni­h koles?

Po vsem sodeč gre razvoj električni­h koles v dve smeri, poleg že znanih koles se razvija nova veja lahkih polnovzmet­enih gorskih koles. Menim, da je to trend, ki ima prostor v kolesarski panogi.

Kaj pa pri pogonu, motorju?

Podobno je kot pri kolesih. Poznamo trenutne »standardne« pogone, druga veja, ki se zelo hitro razvija, so majhni in lahki pogoni, običajno v kombinacij­i z »majhno« baterijo.

Bodo v prihodnost­i električna kolesa kaj lažja kot danes, teža se namreč zdi njihova največja pomanjklji­vost?

Kot sem že omenil, se razvija veja lahkih koles – ta so opremljena z manj močnimi motorji in baterijami z manjšo kapaciteto. Menim, da so tu ciljni trg rekreativn­i kolesarji, ki bi radi malo pomoči na vzponih.

Vaš motor ima sredinsko namestitev, ki je ugodna za nizko težišče. Bi morebitne lažje rešitve v prihodnost­i lahko uporabljal­i tudi v sprednjem ali zadnjem kolesu, kar sicer že poznamo?

Pogon v zadnjem ali sprednjem kolesu je primeren predvsem za mestna kolesa, to je tudi cenejša in lažja opcija. Pri gorskih kolesih pa je sredinska namestitev edina optimalna za udobno vožnjo po zahtevnejš­em terenu.

Električno kolo še vedno ni ravno poceni. Bi ga bilo mogoče pripraviti za nižjo ceno, vendar ne na račun kakovosti? Električno kolo je v primerjavi z navadnim pravzaprav poceni, seveda če gledamo obe s primerljiv­o opremo. Pri enaki kakovosti žal ne vidim realnih možnosti za pocenitev električne­ga kolesa.

Bi sčasoma električno kolo za nekatere potrebe lahko nadomestil­o avtomobil?

Z zapiranjem mestnih središč za motorni promet, nenehnim razvojem in gradnjo kolesarski­h stez vidim velik potencial za električna kolesa. Predvsem v urbanem okolju utegnejo nadomestit­i avtomobil.

Gašper Boncelj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia