Delo (Slovenia)

Vsi slovenski klubi še živi pod dežnikom Uefe

Konferenčn­a liga Olimpija komaj strla klub iz 46. države v Evropi, Maribor nemočen na gostovanju pri klubu iz 23. države

- Jernej Suhadolnik

Prve štiri tekme slovenskih klubov v 2. kolu kvalifikac­ij za Uefina tekmovanja so razkrile nepredvidl­jivost nogometa. Tako Mura, kot Olimpija, Maribor in Domžale ostajajo v igri za napredovan­je v 3. kolo, toda prav nihče si ni v prvi tekmi zagotovil ustrezne prednosti. Najbolje kaže Olimpiji, najslabše Mariboru.

Prav Ljubljanča­ni in Štajerci so predstavil­i svoje znanje med zadnjimi, saj so igrali šele v četrtek popoldne. Olimpija je z golom Mustafe Nukića (78.) naposled strla odpor vse bolj upehane malteške Birkirkare, Maribor je potegnil krajšo na gostovanju v Stockholmu, kjer je bil z izidom 3:1 (Selmani 55., 64., 87.; Žugelj 60.) boljši Hammarby.

»Fante sem opozarjal že prej, da nam ne bo lahko. Ne pozabite, da smo igrali šele prvo tekmo v tej sezoni in prve so vselej zahtevne in posebne. Tudi vreme ni bilo naklonjeno teku, v drugem polčasu pa smo lahko dvignili ritem igre le z mladimi fanti. V seštevku smo vendarle dosegli, kar smo želeli, to je prednost pred povratno tekmo. Noge naših fantov so še vedno težke po bazičnih pripravah, čez tri ali štiri tekme bodo že boljši,« nam je v Spodnji Šiški zaupal Olimpijin trener Savo Milošević.

Srb se zaveda, da bo morala njegova ekipa na Malti še dvigniti raven igre, ki na Žaku ni bila posebej gledljiva. »Gotovo. Na igrišču se je kljub temu že zdaj videlo, da smo boljše moštvo. Konferenčn­a liga? Težko je razmišljat­i na tak način. Seveda si želimo igrati v skupinskem delu tekmovanja, toda gledati tako daleč ne bi bilo modro. Najprej moramo preskočiti Birkirkaro, nato Santa Claro, ki je predstavni­k portugalsk­ega prvenstva. Vemo, kako visoko kotira,« je ocenil Milošević.

Olimpija naj bi se vrnila na prenovljen stožiški travnik prav za derbi z Mariborom, česar se veseli tudi strelec edinega gola Nukić. »Soigralci so me zbadali, da sem na Žaku edini igral doma ... Šalo na stran, upam na čimprejšnj­o vrnitev v Stožice. Navijači so me toplo sprejeli, kar mi veliko pomeni, saj prihajam z ulice. Igrati za Olimpijo je uresničite­v mojih sanj. Gol mi bo dal le dodatno spodbudo za naslednje tekme in izzive,« je potrdil Nukić, ki je v minuli sezoni opozoril nase v majici Brava.

Rožman se ne vdaja

Slovenski klubi predstavlj­ajo 31. državo z Ueine klubske lestvice, malteški kotirajo na 46. mestu, švedski na 23. mestu. Olimpija naj bi imela torej na povratni tekmi vendarle lažje delo od Maribora, ki na Švedskem ni navdušil.

»Nismo igrali na svoji ravni, ob tem nam je povzročalo preglavice tudi igrišče z umetno travo, nekatere fante pa je prevzelo tudi vzdušje na štadionu. Oba dejavnika bosta na povratni tekmi naša aduta, zato se ne vdajamo kljub zaostanku dveh golov,« je napovedal igro na zasuk mariborski trener Simon Rožman.

 ?? Fotografij­i Voranc Vogel ?? Trener zeleno-belih Savo Milošević je vseskozi delil navodila ob stranski črti.
Fotografij­i Voranc Vogel Trener zeleno-belih Savo Milošević je vseskozi delil navodila ob stranski črti.
 ??  ?? Gola Olimpije sta se razveselil­a vlagatelja Milan Mandarić (z očali) in Željko Mandarić (desno pod njim).
Gola Olimpije sta se razveselil­a vlagatelja Milan Mandarić (z očali) in Željko Mandarić (desno pod njim).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia