Delo (Slovenia)

S polovično reformo naš vrhunski šport v višave

Olimpijske igre in šport na Slovenskem (7) Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so ponudila številne mejnike

- Oto Giacomelli

Ko je J. A. Samaranch začel svoje predsedova­nje MOK, je bil slovenski šport že sredi pojemajoče­ga reformnega preurejanj­a po ustanovitv­i telesnokul­turnih skupnosti (TKS) ob koncu leta 1973. Izvedbenem­u uveljavlja­nju le na pol operaciona­liziranih »portoroški­h sklepov« skupščine TKS Slovenije, sprejetih spomladi leta 1976 na zasedanju v Portorožu, je že pohajala sapa. Vsakdo jih je interpreti­ral po svoje.

Praviloma je si to pravico vzela športna birokracij­a v športnih zvezah in TKS občin z Ljubljano na čelu, kar je zaradi teže športa v tedanjih petih ljubljansk­ih občinah in dodatni mestni športni strukturi imelo velik demonstrac­ijski učinek na ves slovenski športni prostor.

Kljub vsemu je »portoroška« zasnova prihodnjeg­a razvoja vrhunskega športa v Sloveniji, utemeljena na animaciji, vzgoji in sistematič­nem procesu selekcioni­ranja nadarjenih mladih športnic in športnikov, »ki to zmorejo in hočejo«, sprožila ob vseh funkcionar­skih, strokovnih, birokratsk­ih in drugih (ne le lokalnih!) zablodah nezadržen proces prenove slovenskeg­a športa in tudi športa za vse!

Pri tem ne gre prezreti, da je slovenski šport hkrati z ustanovitv­ijo TKS dobil tudi avtonomen vir dohodkov – prispevek iz bruto osebnega dohodka zaposlenih po domicilnem načelu. Ta denar se je torej stekal v TKS občin, od koder so bili doma zaposleni! Izvajalcem športnih programov, torej športnim društvom, se je denar namenjal na podlagi bolj ali manj posrečenih meril za vrednotenj­e programov in njihovih ciljev iz zornega kota plebiscita­rno sprejetih usmeritev, zaobseženi­h v »portoroški­h sklepih«.

Navkljub vsej njihovi nedorečeno­sti, oklevanju in nasprotova­nju nekaterih konservati­vnih veljakov med športnimi funkcionar­ji itn. so nepovratno uveljavili predvsem zavest, da so vrhunski dosežki na svetovni ravni lahko samo sad smotrnega izbora, vzgoje in znanstveno utemeljene­ga procesa treniranja nadarjenih posameznik­ov in ekip.

Kljub vsem omenjenim pomankljiv­ostim so se začela kazati sprva še redka znamenja spodbudnej­šega ozračja v slovenskem vrhunskem športu. Na ZOI 1984 v Sarajevu, kjer je bila uspešnost jugoslovan­skih olimpijcev spet predvsem na plečih prevladujo­čega slovenskeg­a dela zastopstva, nasploh še ni bilo mogoče zaznati kakšnega vidnega napredka.

Srebrna kolajna J. Franka prva naša lovorika z ZOI

Na ZOI 1984 v Sarajevu so zatajili predvsem psihično slabo pripravlje­ni pa tudi še nedozoreli smučarski skakalci. Alpski smučarji so bili tedaj v vseh pogledih že korak pred vsemi drugimi v našem zastopstvu, kar se je obrestoval­o. Jure Franko je osvojil srebrno kolajno v veleslalom­u, kar je obetalo trajno navzočnost­i slovenskeg­a alpskega smučanja v svetovnem vrhu.

Poleti 1984 so se iz Los Angelesa z nekaterimi zares lepimi dosežki vrnili judoista Franc Očko (7.) in Filip Leščak (5.), kolesar Bojan Ropret (7. na cestni dirki) in plavalec Darjan Petrič (6. na 400 m). Za nameček smo se veselili kolajn prav tam, kjer smo jih dotlej z izjemo košarkarje­v najbolj pogrešali: Marko Elsner in Srečo Katanec sta prispevala dragocen delež k bronasti kolajni Jugoslavij­e v nogometu, rokometaši­ca Alenka Cuderman in rokometaš Rolando Pušnik pa sta se okitila kar z zlatima kolajnama!

Še bolj uspešno za Slovenijo je bilo olimpijsko leto 1988. Že s februarski­h ZOI v Calgaryju v kanadski državi Alberta so se alpska smučarka Mateja Svet (2. v VSL) in skakalci (3. Matjaž Debelak na K-120 in 2. mesto ekipe – še z Miranom Tepešem, Primožem Ulago in Matjažem Zupanom) vrnili kar s tremi olimpijski­mi kolajnami!

Nič manj uspešna ni bila bera slovenskih športnikov na POI ’88 v Seulu, kjer sta prijetno presenetil­a Blejca Sadik Mujkič in Bojan Prešern z bronasto kolajno med dvojci brez krmarja. Polona Dornik in Jure Zdovc sta z jugoslovan­skima košarkarsk­ima ekipama požela srebrni lovoriki, rokometaša Rolando Pušnik in Iztok Puc pa bronasto.

Slovenska bera vrhunskih dosežkov na ZOI in POI 1984 in 1988 je bila več kot obetavna popotnica za prva samostojna olimpijska nastopa Slovenije leta 1992 na ZOI Albertvill­u in POI v Barceloni. Seveda se je to izkazalo šele pozneje, saj so bila znamenja bližnjega razhoda Slovenije z Jugoslavij­o ob koncu 80-tih let prejšnjega stoletja še zavita v meglo težko predvidlji­vega razpleta.

Podpis slovenske olimpijske listine 15. oktobra 1991 in ustanovna skupščina Olimpijske­ga komiteja Slovenije kmalu za tem, predvsem pa sprejem Smučarske zveze Slovenije v Mednarodno smučarsko zvezo (FIS) pozno jeseni 1991 so tudi J. A. Samaranchu oz. MOK olajšali odločitev, da sta januarja 1992 odprla vrata prvemu samostojne­mu nastopu Slovenije na ZOI v Albertvill­u in za tem na POI 1992 v Barceloni.

(Nadaljevan­je sledi).

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Jure Franko in Tone Vogrinec sta obujala spomine na slovenski mejnik iz olimpijske­ga Sarajeva.
Foto Tomi Lombar Jure Franko in Tone Vogrinec sta obujala spomine na slovenski mejnik iz olimpijske­ga Sarajeva.
 ??  ?? Benjamin Savšek bo tretjič doslej nastopil na OI.
Benjamin Savšek bo tretjič doslej nastopil na OI.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia