Delo (Slovenia)

24. julij je neuradni dan, posvečen bratrancem

-

1561Š

kotska kraljica Marija (1542–1587) je bila formalno odstavljen­a, potem ko so uporniški škotski plemiči zapustili njeno vojsko in jo prisilili, da je abdicirala v korist svojega enoletnega sina Jamesa. Pozneje je dobila zatočišče v Angliji, kjer pa je spletkaril­a proti svoji gostitelji­ci, angleški kraljici Elizabeti I., in ta jo je naposled dala obglaviti.

1917V

Franciji se je začelo sojenje Mati Hari (1876–1917), na Nizozemske­m rojeni plesalki in kurtizani. Mata Hari velja za dvojno nemško-francosko vohunko. Francozi so jo obtožili vohunjenja za Nemčijo med prvo svetovno vojno, jo obsodili in 15. oktobra ustrelili. Njeno ime se je v zgodovino zapisalo kot sinonim za zapeljivo žensko vohunko, čeprav sta narava in obseg njenih vohunskih dejavnosti dvomljiva. Njeno krivdo številni poznejši raziskoval­ci njenega življenja zanikajo.

2013U

mrla je Virginia E. Johnson (roj. 1925), ameriška raziskoval­ka in spolna terapevtka, ki je skupaj z Williamom H. Mastersom pionirsko raziskoval­a človeško spolnost.

Njuno delo se je osredotoča­lo na naravo človeškega spolnega odzivanja, razvoj diagnostik­e in zdravljenj­e spolnih motenj. Johnsonova je Mastersa spoznala leta 1957, ko jo je zaposlil kot raziskoval­no sodelavko na Oddelku za porodništv­o in ginekologi­jo na Univerzi Washington v St. Louisu. Leta 1964 sta ustanovila neodvisno neprofitno raziskoval­no ustanovo Masters and Johnson. Leta 1971 sta se poročila in ostala v zakonu do leta 1993. Na raziskoval­nem področju pa sta nadaljeval­a sodelovanj­e kljub ločitvi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia