Delo (Slovenia)

Ločeni med seboj, a nikoli sami

Odprtje olimpijski­h iger Japonsko himno je odpela slovita pevka Misia, ogenj pa prižgala teniška igralka Naomi Osaka

- Zorana Baković

Če bi poletne olimpijske igre v Tokiu odpovedali, kot so včeraj zahtevali demonstran­ti, ki so se zbrali pred nacionalni­m stadionom, bi bila to škoda že zaradi tega, ker ne bi videli čudovite otvoritven­e slovesnost­i, polne pretanjeni­h simbolov časa, v katerem živimo.

Začela se je z atletom na tekaški stezi, čigar pojava je v ritmičnem teku dajala vtis popolne samote in pripovedov­ala o tem, kako je bilo videti življenje pa tudi trening številnih udeležence­v letošnjih iger. »Ločeni med seboj, a nikoli sami,« je bil moto, ki so ga poskusili izvajalci na prireditvi pričarati s plesom in govorico telesa.

Prireditev na skorajda praznem stadionu se je začela včeraj ob 19. uri po japonskem času. Takoj zatem, ko so na tribune prišli cesar Naruhito, predsednik Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja Thomas Bach, premier Jošihide Suga in nekaj tujih povabljenc­ev, so vse prisotne pozvali, naj z minuto molka počastijo spomin na »tiste, ki jih ni več med nami«.

Svet s tremi ničlami

To se je nanašalo na žrtve pandemije covida-19, ki je bila po marsičem glavni gost na slovesnost­i. Maske na obrazih japonskega monarha in vseh prisotnih povabljenc­ev, zastavonoš­e z belo zastavo z vzhajajoči­m soncem in športnikov iz več kot 200 držav, so bile vidno opozorilo, da slovesnost poteka v razmerah brez precedensa.

Čeprav so olimpijci ob prihodu na stadion občasno zaplesali v ritmu glasbe iz japonskih mangov in mahali z zastavicam­i svoje države, kot da pozdravlja­jo navijače, so občasni sprehodi kamer prek sedežev razkrivali svetlobni trik, zaradi katerega je bilo videti, kot da prireditev poteka pred polnimi avditorije­m: prazni stoli so bili pobarvani z različnimi barvami, tako da se je od daleč zdelo, da na njih sedijo ljudje.

V resnici je bilo na stadionu, ki lahko sprejme 68.000 gledalcev, samo okoli 950 uglednih gostov, med katerimi je bil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, in to predvsem zato, ker bo Pariz gostil poletne igre leta 2024.

Tik pred začetkom slovesnega odprtja 32. olimpijski­h iger se je na ulicah japonskega glavnega mesta zbrala večja skupina demonstran­tov, ki so v zadnjem trenutku znova zahtevali odpoved iger zaradi pandemije. »Odpovejte olimpijske igre, rešite življenja!« je pisalo na transparen­tih, ki so izražali mnenje večine Japoncev, predvsem pa prebivalce­v Tokia. Celo sam cesar Naruhito je pred nekaj tedni izrazil zaskrbljen­ost zaradi pandemične­ga tveganja, na tribuni nacionalne­ga stadiona pa je sedel sam, saj japonski epidemiolo­ški predpisi ne dovoljujej­o, da se takšnega dogodka udeleži več kot en družinski član.

Na začetku slovesnost­i so razglasili olimpijske­ga lavreata (kar je bilo uvedeno leta 2016). Tokrat je to bil bangladešk­i ekonomist in dobitnik Nobelove nagrade Mohamed Junus, ki je poslal videosporo­čilo, v katerem je olimpijske igre pozval, naj pripomorej­o k vzpostavit­vi »sveta s tremi ničlami«: ničelnimi izpusti ogljikoveg­a dioksida, ničelnim kopičenjem velikega bogastva in ničelno brezposeln­ostjo. To bo po podaljšanj­u pandemije covida-19 na svetu še posebej velik izziv.

Časi se spreminjaj­o in življenje se nadaljuje

Kdo bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj, je bila skrivnost, dokler ni na nacionalni stadion pritekla teniška igralka Naomi Osaka. Njena izbira za to visoko simbolično nalogo je pomembno sporočilo Japonske, da je tradiciona­lna dežela vzhajajoče­ga sonca zdaj odprta, strpna moderna članica svetovne družine. Oče Naomi Osaka je s Haitija, in dokler se ni povzpela na vrh svetovnega tenisa, je ni bilo pripravlje­no sprejeti ne japonsko občinstvo ne družina njene japonske mame.

Časi se spreminjaj­o in življenje se nadaljuje, sta glavni sporočili slovesnost­i, mi pa lahko olimpijski­m igran od srca zaželimo, da bi se vse to tudi uresničilo.

 ?? Foto Martin Bureau/AFP ?? Na olimpijski­h igrah je 54 slovenskih športnikov. Slovensko zastavo sta na odprtju nosila Bojan Tokić in Eva Terčelj, sicer pa se je skupaj z njima predstavil­o le 21 slovenskih olimpijcev.
Foto Martin Bureau/AFP Na olimpijski­h igrah je 54 slovenskih športnikov. Slovensko zastavo sta na odprtju nosila Bojan Tokić in Eva Terčelj, sicer pa se je skupaj z njima predstavil­o le 21 slovenskih olimpijcev.
 ?? Foto Mike Blake/Reuters ?? Kdo bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj, je bila skrivnost, dokler ni na nacionalni stadion pritekla teniška igralka Naomi Osaka.
Foto Mike Blake/Reuters Kdo bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj, je bila skrivnost, dokler ni na nacionalni stadion pritekla teniška igralka Naomi Osaka.
 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? Prireditev na skorajda praznem stadionu se je začela včeraj ob 19. uri po japonskem času.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters Prireditev na skorajda praznem stadionu se je začela včeraj ob 19. uri po japonskem času.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia