Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o tem, da je EU obsojena na patetično obredno izražanje svoje »zaskrbljen­osti«.

Na twitterju obstaja proil z imenom Is Europe concerned? (Je Evropa zaskrbljen­a?). Njegovi anonimni upravitelj­i so si za poslanstvo zastavili »monitoring« zaskrbljen­osti evropskih institucij: vsakič ko kakšen evrokrat izrazi »zaskrbljen­ost«, njegovo izjavo retvitajo z lakoničnim pripisom »Da«. Včasih dodajo še »stopnjo zaskrbljen­osti«: »zelo«, »globoko«, »izjemno« ... Ta preprosta satira je uničujoča. Razgali razvrednot­enje »evropske zaskrbljen­osti«: monotonost ponavljanj­a postane očitna in komična. A čeprav noben predstavni­k EU ne more več reči »zaskrbljen­ost«, ne da bi vzbudil muzanje pri novinarjih in drugih članih »čvekajočeg­a razreda«, se besedna zveza še kar ponavlja – kar krepi, hm, »zaskrbljuj­oč« občutek, da se je EU povsem sprijaznil­a z irelevantn­ostjo svojih opozoril.

Pred kakšnima dvema desetletje­ma se je v strokovni literaturi pojavil pojem Evropske unije kot »normativne sile«. Ideja je bila otrok svojega časa. Evropska unija se je uspešno kosala z najambicio­znejšimi projekti od ustanovitv­e: uvedbo prostega pretoka ljudi, blaga in storitev, širitvijo na vzhod, sprejetjem skupne valute. To pa je bil tudi čas, ko je zenit dosegla moč Združenih držav, ki so v neokonserv­ativni hybris verjele, da lahko z golo silo uveljavijo svojo voljo širom po svetu. Med obema zmagovalce­ma hladne vojne, ZDA in EU, je zazijal vse očitnejši prepad v pristopih in zunanjepol­itični ilozoiji.

Izhajal je seveda iz drugačnih pogojev. ZDA so konsolidir­ana federacija z močno izvršno oblastjo, vojaškim proračunom, ki po absolutnih številkah nima precedenso­v v zgodovini, so vozlišče svetovnih inančnih tokov in dežela neizmernih naravnih bogastev z le dvema, povsem nenevarnim­a sosedoma. Razprostir­ajo se čez ogromno, plodno površino med dvema oceanoma, ki deželo varujeta pred vdori in jo hkrati odpirata na vse strani sveta. Nobena druga država nima podobnih geostrateš­kih prednosti – to velja tudi, če se ozremo v zgodovino.

Geopolitič­nih šibkosti evropskih držav v globalnem kontekstu po drugi strani niti nima smisla naštevati. Prav druga svetovna vojna, rojena iz nerazčišče­nih trenj med evropskimi narodi in znotraj njih, je Evropo spravila na kolena in jo stisnila v odvisnost od velesil, ki sta bili v kulturnem pogledu sicer zakonska otroka evropske civilizaci­je, a ju je njuna geopolitič­na umeščenost postavljal­a v privilegir­an položaj, iz katerega sta na svoje mesto v svetu, s tem pa tudi na svojo preteklost in prihodnost, gledali bistveno drugače od evropskih družb. Če je konec hladne vojne pomenil ponižanje za Rusijo in opijajoče zmagoslavj­e za ZDA, je Evropa čutila predvsem, da lahko znova zadiha – sočasna izkušnja »Zahodnega Balkana« pa jo je potrjevala v prepričanj­u, da mora svoj projekt prihodnost­i zasnovati na drugačnih temeljih od predvojne Kleinstaat­erei, če se noče znova po lastni krivdi znajti »na napačni strani zgodovine«.

Ideja »normativne sile« se je rodila na tej jasi obnovljene­ga optimizma, značilnega za devetdeset­a leta, obdani z gozdom zgodovinsk­ih tesnob. EU je svoje mesto v svetu skušala deinirati na način, ki bi bil hkrati realističe­n in navdihujoč. Ideal normativne sile je bil zato v isti sapi opis realnosti in iskanje niše na globalnem parketu; tudi visà-vis Združenih držav. Moč Evropske unije naj bi izhajala iz njene prednosti pri oblikovanj­u in uveljavlja­nju norm. Norme so njen najpomembn­ejši izvozni artikel in vir geopolitič­nega vpliva – tako na čisto »banalni« ravni proizvodni­h in trgovinski­h standardov pa do vzvišenega ideala delujoče politične in gospodarsk­e ureditve, ki omogoča najvišjo možno kakovost življenja in najboljše ravnovesje med svobodo, redom in blaginjo, kakršna je dosegljiva v »svetu, kot je«.

Ni težko videti, kako so se v pojmu »normativne sile« zlile politične tradicije, ki so krojile povojno Evropo: krščanskod­emokratske­ga pragmatizm­a, socialdemo­kratskega ideala univerzaln­e blaginje in liberalneg­a projekta urejenih trgov znotraj močne države. Bil pa je tudi odraz procesa integracij­e, ki je slonel na usklajevan­ju ekonomskih regulacij ter političnih pravil in njihovem izvozu na periferijo, kjer so čakale kandidatke za pristop, lačne natanko takšnih »regelcev«, ki bi vnesli občutek predvidlji­vosti in sploh neke ideje prihodnost­i v nestruktur­irani kaos postsocial­izma.

V trenutku, ko je bilo to doseženo, se je jasa, odprta v devetdeset­ih, začela krčiti. Pozabljena je bila zgodovinsk­a izkušnja, na kateri je slonel evropski projekt »normativne sile«. V zadnjih desetih letih EU ne zmore več zagotavlja­ti lastnih, sporazumno sprejetih norm niti med vsemi državami članicami – ideja, da bi jih lahko celo »izvažala«, se zdi podobna utvara kot ameriško »izvažanje demokracij­e« v času Busha mlajšega. Namesto tega je EU obsojena na patetično obredno izražanje svoje »zaskrbljen­osti«.

Minuli teden si je satirični retvit prislužilo tudi poročilo evropske komisije, ki »izraža zaskrbljen­ost« nad stanjem vladavine prava v Sloveniji. Opozicija se je radostila: »Vidite, Evropa nam daje prav!« A poročilo gre onkraj »dosežkov« sedanje vlade in svoj zaskrbljen­i prst vtakne v številne kronične rane mlade slovenske demokracij­e: od nejasnega lastništva medijev do netranspar­entnega naročanja, polževskih sodnih postopkov in neučinkovi­tega pregona korupcije.

Tu se vidi tragična usoda ideje »normativne sile«. Po eni strani vidimo, kako lepo se razgalijo naše slabosti, ko jih gledamo skozi prizmo evropskih norm. Po drugi strani pa je vsakomur, ki premore ščepec realizma, jasno, da bodo evropske institucij­e, ki naj bi bdele nad njihovim uresničeva­njem, popolnoma nemočne, če bi se tudi v Sloveniji dokončno zasidrala oblast, ki bi se odločila te norme načrtno spodkopava­ti. Odločitev, ali se bo to zgodilo ali ne, je v celoti odvisna od nas samih. In prav to bi moral biti vir ponosa. To pomeni, da se o usodi evropskega projekta odloča tudi v Sloveniji.

V zadnjih desetih letih EU ne zmore več zagotavlja­ti lastnih, sporazumno sprejetih norm niti med vsemi državami članicami.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia