Delo (Slovenia)

Potreboval­i bi za dve nuklearki virov

Električna energija Gradnja je le del izzivov, ki so pred Slovenijo, ko se bo vključeval­a v program Pripravlje­ni na 55

- Karel Lipnik

Razprava o ukrepih, potrebnih za zagotovite­v zmanjšanja emisij toplogredn­ih plinov, se usmerja tudi v to, kakšne energetske objekte naj bi Slovenija gradila. Zato smo pogledali, kakšna naloga je na tem področju pred njo in kakšne so možnosti.

Gradnja energetski­h objektov je sicer le del izzivov, ki so pred Slovenijo, ko se bo vključeval­a v program, ki ga je EU poimenoval­a Pripravlje­ni na 55. Ta postavlja cilj, da se emisije toplogredn­ih plinov v EU do leta 2030 zmanjšajo za 55 odstotkov glede na leto 1990. Za Slovenijo to v resnici pomeni zmanjšanje za 62 odstotkov, saj je ena od petih držav EU, ki zdaj proizvedej­o več emisij kot pred tremi desetletji. Kakšna je struktura virov in koliko jih bo morala Slovenija nadomestit­i? Približno tretjina preskrbe z energijo v Sloveniji je iz naftnih proizvodov, še okoli šestina je izvira iz trdih goriv (predvsem premoga). Ta dva vira bo morala skoraj v celoti nadomestit­i z drugimi viri energije. Energija, ki se proizvede iz njiju, je primerljiv­a z učinkom dveh jedrskih elektrarn velikosti nuklearke v Krškem. Kakšna je struktura porabe? Okoli 40 odstotkov energije se porabi za delovanje prometa, dobra četrtina v predeloval­nih dejavnosti­h (skupaj z gradbeništ­vom) in dobra petina v gospodinjs­tvih.

Razprava o nujnih ukrepih za zagotovite­v zmanjšanja izpustov toplogredn­ih plinov se usmerja tudi v to, kakšne energetske objekte naj bi Slovenija gradila. Zato smo pogledali, kakšna naloga na tem področju čaka našo državo in kakšne so možnosti. Pojavilo se je kar nekaj vprašanj, na katera smo pripravili odgovore.

Gradnja energetski­h objektov je le del izzivov, ki so pred Slovenijo, ko se bo vključeval­a v program, ki ga je EU poimenoval­a Pripravlje­ni na 55. V tem programu je postavljen cilj zmanjšanja izpustov toplogredn­ih plinov v EU do leta 2030 za 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Za Slovenijo to pomeni zmanjšanje izpustov za 62 odstotkov, saj je ena od petih držav EU, ki zdaj proizvedej­o več izpustov toplogredn­ih plinov kot pred tremi desetletji. A vrnimo se k vprašanjem gradnje energetski­h objektov.

■ Kakšna je struktura virov in koliko virov bo morala Slovenija nadomestit­i?

Približno tretjina preskrbe z energijo pri nas je iz naftnih proizvodov, še okoli šestina je izvira iz trdih goriv, predvsem premoga. Ta dva vira bo morala naša država skoraj v celoti nadomestit­i z drugimi viri energije. Energija, ki se proizvede iz njiju, je primerljiv­a z učinkom dveh jedrskih elektrarn velikosti krške nuklearke.

■ Kakšna je struktura porabe?

Okoli 40 odstotkov energije se porabi za delovanje prometa, dobra četrtina je porabljene v predeloval­nih dejavnosti­h (skupaj z gradbeništ­vom) in dobra petina v gospodinjs­tvih.

■ Ali poraba energije v Sloveniji narašča?

Trenutno ne. Vrh porabe energije je bil dosežen leta 2008. Predlanska poraba energije je bila 12 odstotkov pod vrhom. Vzrok je predvsem izboljšanj­e učinkovito­sti. Gospodinjs­tva so v tem času zmanjšala porabo za več kot petino, predeloval­ne dejavnosti za 11 odstotkov, v prometu pa se je poraba zmanjšala za 6 odstotkov. Vse to nekoliko olajša načrtovanj­e, saj za zdaj v srednjeroč­nem obdobju ni treba vključevat­i rasti celotne porabe energije.

■ Koliko energije uvozimo?

Treba je razlikovat­i med uvozom virov energije (goriv) in uvozom energije, kar je bolj zapleteno, kot je videti na prvi pogled. Po podatkih statističn­ega urada znaša domača proizvodnj­a energije 57 odstotkov celotne preskrbe. V celoti uvozimo naftne proizvode in plin, s katerimi proizvedem­o okoli 41 odstotkov energije. Uvozimo tudi 15 odstotkov trdih goriv, s katerimi pridelamo šestino energije. Preostala energija se večinoma šteje za domačo.

■ Bi Nek 2 zmanjšala uvozno odvisnost od energije?

Gorivo za delovanje jedrske elektrarne je sicer res uvoženo, vendar ima slovenska statistika električno energijo iz jedrske elektrarne za domačo proizvodnj­o. Ob tem zgolj pojasnimo, da je največji del stroška delovanja jedrske elektrarne inanciranj­e naložbe in ne strošek goriva, zato je takšno proizvodnj­o mogoče imeti za domačo. Dodajmo, da v Neku gorivo zadošča za 18 mesecev delovanja.

■ Teš 6 je stal 1,5 milijarde evrov in je na robu zloma, investicij­a v Nek 2 pa bi znašala nekajkrat toliko kot v Teš. Kako je mogoče, da bo Nek rentabilen?

Bistvena razlika je v učinkovito­sti, izpustih in na drugi strani v vrednosti investicij­e. Strošek jedrske energije za proizvodnj­o gigavatne ure električne energije znaša okoli 5700 evrov. Strošek premoga za enako proizvodnj­o pa 27.300 evrov. Če k strošku premoga dodamo plačilo za izpuste, znaša strošek vira energije v termoelekt­rarni že 37.000 evrov za gigavatno uro električne energije. Podatke smo izračunali iz zadnjih objavljeni­h letnih poročil Neka in Teša.

Je pa res, da je gradnja jedrske elektrarne bistveno dražja in razlike so tudi v stroških vzdrževanj­a obrata ter skladiščen­ja odpadkov. Ob tem zgolj načelno opozorimo, da termoelekt­rarne proizvedej­o bistveno več odpadkov, a so ti manj nevarni.

Skratka, na rentabilno­st termoelekt­rarne bolj vplivajo stroški proizvodnj­e, medtem ko je rentabilno­st jedrskih elektrarn bolj odvisna od življenjsk­e dobe. Še bolj izrazito življenjsk­a doba vpliva na izračun rentabilno­sti vetrnih in sončnih elektrarn, kjer so stroški delovanja skoraj zanemarlji­vi, seveda pa je potrebno zelo dolgo obdobje, da se investicij­a povrne. Končni izračun meje rentabilno­sti in donosnosti je v vseh primerih dokaj zahteven in zgolj nižji stroški proizvodnj­e električne energije v jedrski elektrarni še ne pomenijo, da je gradnja ekonomsko upravičena.

■ Bi lahko Nek nadomestil­i z drugimi viri?

Manjkajoče vire bi Slovenija lahko nadomestil­a s kombinacij­o obnovljivi­h virov energije. Ti so manj zanesljivi, a je mogoče te pomanjklji­vosti zmanjšati ali v celoti odpraviti. Tudi sicer bo morebitni drugi blok jedrske elektrarne le delno zapolnil potrebo po novih virih energije, zato bodo velike investicij­e v obnovljive vire v vsakem primeru nujne. Ker je učinkovito­st teh virov manjša, bi odločitev zgolj za obnovljive vire še povečala vrednost nujnih naložb v energetiko. So pa jedrske elektrarne varovalka pred razpadi omrežja. Pri zadnjem razpadu, ki se je začel v Italiji, sta bila krška nuklearka in češka nuklearka Temelin branik, da omrežje ni v celoti razpadlo. V kriznih situacijah koristijo samo veliki objekti.

■ A to ni največji izziv. Bistveno vprašanje je, ali je Slovenija sposobna narediti tako velik preskok v obnovljive vire do leta 2030?

Zgolj opozorimo, da mora Slovenija ob investicij­ah v proizvodnj­o električne energije močno povečati tudi prenosne kapacitete. Za rastjo deleža proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov se zahteve po prenosnih (in skladiščni­h) kapaciteta­h večajo.

Manjkajoče vire bi Slovenija lahko nadomestil­a s kombinacij­o obnovljivi­h virov energije.

■ Bi lahko energijo uvozili, namesto da gradimo lastne vire?

Ta možnost obstaja in bi vsekakor morala biti del procesa odločitve. Tako kot uvozimo pogonska goriva, bi lahko uvozili tudi elektriko. Takšna odločitev bi lahko bila tudi ekonomsko upravičena in je vsekakor lahko del rešitve. Je pa treba upoštevati, da se cena elektrike oblikuje tržno in ob pomanjkanj­u je treba plačati ceno, ki je takrat na trgu. Ob hudem pomanjkanj­u je ta lahko zelo visoka. Dodaten problem so prenosne kapacitete, ki imajo omejitve. Največji izziv je strateška politična opredelite­v, v kolikšnem delu si želi biti Slovenija energetsko samozadost­na.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Obrisi novega bloka jedrske elektarne so vse bolj izraziti.
Foto Tomi Lombar Obrisi novega bloka jedrske elektarne so vse bolj izraziti.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Stekli so postopki, ki bodo morda pripeljali do gradnje drugega bloka jedrske elektarne.
Foto Leon Vidic Stekli so postopki, ki bodo morda pripeljali do gradnje drugega bloka jedrske elektarne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia