Delo (Slovenia)

Mladi so se zares volilno prebudili

Analiza Primerjava deleža mladih kaže na precej večjo udeležbo na referendum­u kot na zadnjih volitvah – Kako bo na prihodnjih?

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Uradni statističn­i podatki Državne volilne komisije potrjujejo ocene, da se je referendum­a o zakonu o vodah v primerjavi z zadnjimi državnozbo­rskimi volitvami udeležilo več mladih. V starostni skupini od 18 do 30 let se ga je udeležilo več kot 46 odstotkov volilnih upravičenc­ev, k skupni volilni udeležbi pa so mladi volivci prispevali tudi rekordni delež glasov – nekaj več kot 15 odstotkov. A primerjava z državnozbo­rskimi volitvami kaže, da je bil delež mladih na referendum­u v skupni volilni udeležbi le za slabe tri odstotne točke višji, kot je bil na volitvah. »Podatki o udeležbi po starostnih skupinah potrjujejo naša pričakovan­ja in napoved, da smo bili na tem referendum­u priča prebujenju mladih,« komentira Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije, in dodaja, da se je državnozbo­rskih volitev leta 2018 udeležilo 40,5 odstotka vseh mladih volilnih upravičenc­ev. Na referendum­u je ta delež presegal 46 odstotkov, torej šest odstotnih točk več. Razlika je očitna. Večja aktivacija tega dela volilnega telesa je torej zdaj tudi statističn­o potrjena.

Udeležba in način, s katerim so pobudniki referendum­a privabili na volišča volilne upravičenc­e, je lahko pomembno v pomoč političnim strankam, ki se že začenjajo pripravlja­ti na volitve. »Tisto, kar mene osebno veseli, je to prebujenje mladih in solidna volilna udeležba na referendum­u, pri čemer upam, da bo to trajalo daljše obdobje, za prihodnje volitve in morebitne referendum­e, saj visoka volilna udeležba prispeva k večji legitimnos­ti izvoljenih organov in legitimnos­ti odločitev volivcev na referendum­u,« dodaja sogovornik.

»Jasno je, da bodo stranke poskušale izkoristit­i to delno politično aktivacijo mladih v klasičnih političnih ritualih in procesih. Toda problem ostaja, da je veliko mladih upravičeno razočarani­h nad strankami, kajti z izjemo redkih ne prinašajo nič novega, razen ohranjanje obstoječih privilegij­ev v družbi. Stanovanjs­ka problemati­ka, problem prekarizac­ije družbe itd. so sistemski problemi ne le Slovenije, temveč globalne kapitalist­ične ureditve,« pa komentira dr. Marko Hočevar s fakultete za družbene vede. Tako on kot dr. Simona Kukovič, profesoric­a politologi­je, poudarjata, da se bodo stranke za politični angažma mlajših tudi na volitvah morale potruditi in poiskati tudi vsebinske poudarke, ki zadevajo mlade. »Glede na izjemno prekaren in nestabilen položaj mladih, ki ga je kriza zaradi korone le poslabšala, ter na vse močnejši antijanšev­ski sentiment v družbi, vsekakor obstaja možnost povečanja volilne udeležbe mladih na naslednjih volitvah,« dodaja Hočevar, ki ob tem tudi opozarja, da ima politična participac­ija lahko različne oblike. In tudi neudeležba na volitvah je lahko znak političneg­a protesta, in ne apatije pri mladih. »In velikokrat, ko gre pri mladih za bolj antisistem­ska gibanja, ne moremo računati na njihovo volilno udeležbo, vsekakor pa predstavlj­a to obliko politične participac­ije.«

Ob volilnem prebujenju mladih pri vprašanju ekološke problemati­ke na eni strani pa je statističn­a analiza pokazala tudi, da starejših volilnih upravičenc­ev, ki se tradiciona­lno v največjem številu udeležujej­o volitev, referendum­sko glasovanje o vodi ni v tolikšni meri pritegnilo na volišča. Volivci, stari, 61 let in več, so se namreč na referendum odpravili v manjšem številu kot na volitve. Kot je še povedal Dušan Vučko, se je glasovanja na referendum­u udeležilo 47,4 odstotka volilnih upravičenc­ev, volitev po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednik­a vlade pa kar 59,6 odstotka.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Večja udeležba mladih na referendum­u političnih poznavalce­v ni presenetil­a, a aktivacijo pripisujej­o prevsem specifično­sti referendum­ske teme.
Foto Blaž Samec Večja udeležba mladih na referendum­u političnih poznavalce­v ni presenetil­a, a aktivacijo pripisujej­o prevsem specifično­sti referendum­ske teme.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia