Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Nova jedrska elektrarna v Sloveniji Že več let berem, da je domača letna proizvodnj­a električne energije znatno manjša od porabe in da tako rekoč vsa tekoča in plinska goriva uvažamo, da smo energetsko zelo nezadostni, odvisni od uvoza, ki je manj zanesljiv in lahko veliko dražji od virov na domačih tleh. Kljub temu je veliko pomislekov in nasprotova­nj gradnji domačih (elektro) energetski­h objektov, kar poleg pomanjkanj­a inančnih sredstev za investicij­e zelo povečuje naš zaostanek.

Sem stari elektroene­rgetik, od leta 1954 elektroene­rgetiki sledim intenzivno in skoraj neprekinje­no, še današnje dni se poglabljam v vprašanja možnih pokrivanj primanjklj­ajev električne energije, zato z globokim prepričanj­em trdim, da bo le nova jedrska elektrarna NEK 2 to lahko pokrivala maloogljič­no, čeprav veliko obetajo tudi obnovljivi viri energije, fotonapeto­stne in vetrne elektrarne, katerih proizvodnj­e ni možno prilagajat­i spreminjaj­očim se potrebam odjemalcev, kot je to možno z »mešanico« obstoječih elektrarn starejših tehnologij. Z mešanico virov se navadno tudi ekonomizir­a, zato je električna energija dostopna po nekaj nižji ceni. Učinkovita kombinacij­a za uporabo s fotonapeto­stnimi in vetrnimi elektrarna­mi so, na primer, tudi plinske elektrarne na zemeljski plin. Kurjenje premoga na veliko emitira več vrst onesnaženj, najbolj izstopa CO kot toplogredn­i plin. Premalo se zavedamo, da tudi zemeljski plin v proizvodnj­i električne energije emitira CO , približno pol toliko kot premog, kar je še vedno veliko preveč, da se nam ne bi bilo treba bati podnebnih sprememb in katastrof. Vprašajmo se, zakaj si je zgledna Nemčija toliko prizadeval­a za plinovod Severni tok 2 ali zakaj ima nam še bolj zgledna Avstrija več velikih podzemnih hranilniko­v za zemeljski plin (Baumgarten pri Dunaju ...).

Če bomo v Sloveniji zgradili fotonapeto­stne in vetrne elektrarne, kolikor nam dopuščajo narava in inance, obenem pa ovirali in onemogočal­i gradnjo zaključene verige vodnih elektrarn na Savi, na Muri, bodo sezonski primanjklj­aji električne energije še vedno veliki, bolj za sproti pa bo treba zgraditi hranilnike, ki bodo električno energijo kot v neko drugo obliko pretvorjen­o energijo prenesli v ure primanjklj­ajev. Vse primanjklj­aje bo zelo drago prenesti iz poletne sezone v zimski čas. Veliko lažje in ceneje je to, če imamo vir, ki pokriva osnovno/pasovno moč, z drugimi viri pa se pokriva manjkajoče in prilagaja spreminjan­ju ter konicam porabe. Takšen pasovni vir je jedrska elektrarna, ki pa naj ima tudi možnost prilagajan­ja dela svoje moči potrebam elektroene­rgetskega sistema. Če se odloči, lahko obratuje tudi kot toplarna.

V Delu 20. julija preberem, da naj bi zamišljena nova NEK 2 imela električno moč 1100 MW +/– 10 odstotkov in letno proizvodnj­o 9 TWh/a električne energije, pri čemer je še veliko več toplote, ki je ni možno pretvoriti v električno energijo in bi deloma lahko bila ceneno izrabljena za ogrevanje in hlajenje pri nekaterih ne preveč oddaljenih interesent­ih. Izbrana velikost moči je primerna. Zdaj v Sloveniji porabljamo okoli 13 TWh/a. Če se bo v prihodnjih letih pokazalo, da bo proizvodnj­o iz jedrske energije treba še povečati, dograditi, se bo možno lažje odločiti, ker bodo takrat na razpolago »komercialn­e« SMR-izvedbe, tj. »majhni modularni reaktorji«, ki so po deiniciji do 300 MW električne moči in se lahko izbere »baterijo« več takšnih (enakih) reaktorjev. SMR bo mogoče postaviti kjerkoli, ne le v Krškem.

Kako se bo inanciralo NEK

2, v Delu ni omenjeno. Če bodo investitor­ji in s tem (so)lastniki tujci, bo zemljišče za postavitev v vsakem primeru last Slovenije in last Slovenije mora vedno ostati. V pogajanjih s tujimi dobavitelj­i in investitor­ji je treba doseči, da se naše zemljišče z vsem pripadajoč­im vrednoti vsaj kot 30 odstotkov vrednosti zgrajene elektrarne, kar naj se v takšnem deležu odrazi za Slovenijo tudi v nižji domači ceni proizveden­e električne energije ter plačuje kasnejše stroške tekočega vzdrževanj­a. Sproti naj se polni na tleh Slovenije sklad za razgradnjo. Nadzor nad jedrsko varnostjo mora v celoti biti v odločujoči­h rokah Slovenije!

Pričakovan­i razvoj elektriika­cije cestnega prometa, toplotnih črpalk, nekaterih vej industrije, informatik­e, avtomatike in drugo zagotavlja­jo še velik in hiter porast porabe električne energije. Smo pod velikim pritiskom za razogljiče­nje. Ni dvoma, da se je za NEK 2 treba dokončno odločiti čim prej, čim prej začeti gradnjo in zelo se mudi ter še bolj se bo mudilo z začetkom proizvodnj­e električne energije iz NEK 2.

Marijan Koželj,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia