Delo (Slovenia)

Deževale so lepe besede, a nobenih rokov in dejanj

Odzivi z vrha Konkretnih dosežkov ni pričakoval nihče, tako kot nihče ni pričakoval, da bi kar izpuhteli odprti sosedski spori

- Novica Mihajlović

Voditelji balkanskih držav so dobili nove v dolgi vrsti lepih in praznih obljub o evropski prihodnost­i. O tem, ali jim bo, kljub hvalevredn­im prizadevan­jem Slovenije, Evropska unija dala časovni okvir za pridružite­v evropski družini, si nihče od naših sogovornik­ov ni delal utvar.

Pred vhodom v Kongresni center Brdo smo ujeli Željka Komšića, predsednik­a predsedstv­a Bosne in Hercegovin­e, ki kljub že velikokrat slišanim obljubam vrha voditeljev držav Evropske unije in Zahodnega Balkana ne ocenjuje kot neuspeh. »Ključno se nam zdi, kar smo poudarili že v pogovorih s predsednic­o Evropske komisije Urusulo von der Leyen: da v besedilu deklaracij­e ostane besedna zveza širitev EU v kakršnikol­i obliki že. Če bi izpadla, bi to bil konec evropskih upov za dolgo časa. Ta beseda je torej ostala v besedilu in vrh v tem smislu lahko štejem za uspešen,« pravi Komšić, ki je v torek zvečer nekaj časa moral ostati zaprt v hotelu v središču Ljubljane zaradi solzivca v zraku. Kot vojnemu veteranu se mu je zdelo na neki način simpatično, da ga policija v urejeni evropski državi brani pred prizori ljudi, ki na javnem mestu protestira­jo.

Močne članice EU in šibke sosede kot ovira širitvi

Komšić si ne dela utvar, da ob zavezah o širitvi med nekaterimi močnimi članicami EU odpor proti širitvi ne ostaja zelo močan. »V nekaterih državah bodo kmalu imeli volitve. Macron si politično zelo težko privošči javno zavzemanje za priključit­ev novih držav. Ankete javnega mnenja v Nemčiji kažejo močan odpor širitvenim ambicijam Unije, med glasnimi nasprotnic­ami širitvi je vedno tudi Nizozemska. Kakorkoli se nam zdi lepo in prav, da države, kot

Zoran Đorđević pravi, da se v odgovoru na vsako evropsko vprašanje Srbiji nekje skriva Kosovo. je Slovenija, zagovarjaj­o pospešeno širitev, imamo na obrobju EU kar nekaj članic, ki bodo širitvene ambicije balkanskih držav izrabile za svoje politične cilje,« opozarja Komšić. Dejal je, da to, kar je nekoč s Severno Makedonijo počela Grčija, zdaj počne Bolgarija ter z Bosno in Hercegovin­o podobno počne tudi Hrvaška. »Kdo in kdaj bo prepričal Hrvaško, da v EU spusti Srbijo,« se bolj kot ne retorično sprašuje predsednik predsedstv­a BiH.

Vsak odgovor na evropsko vprašanje Srbiji je Kosovo

Zoran Đorđević, direktor Pošte Srbije in član srbske pogajalske ekipe z EU za poglavje o inančnem nadzoru, je vrh na Brdu pozorno spremljal iz Beograda, z njim smo se pogovarjal­i po telefonu. »Kot državljana Srbije me, denimo, zanima predvsem, ali so se danes dogovorili, da bo naš digitalni covidni certiikat veljaven v Evropski uniji? Zdi se banalno, a je to trenutno izjemno pomembno za naše študente v tujini, naše delavce po Evropi in ne nazadnje za turiste, ki morajo čeprav so cepljeni in imajo veljaven digitalni certiikat, vsake dva dni plačevati 75 evrov za test PCR, da bi lahko šli kamorkoli med ljudi,« pojasnjuje Đorđević.

Kar zadeva sporočila z Brda, se mu zdi ključno, da Srbija ne bo vstopila v Unijo, dokler ne reši vprašanja Kosova. »V vsakem našem evropskem vprašanju se skriva odgovor Kosovo. Ne glede na to, kaj vse počnemo, kako trdo delamo, nam nič ne pomeni, če se hkrati ne ukvarjamo tudi s Kosovom, in mislim, da to vprašanje ne zadeva le Srbije, temveč celotno regijo,« dodaja sogovornik. Širitve EU ne ovirajo le nekatere velike članice, temveč tudi kakšna preračunlj­iva soseda, opozarja Željko Komšić.

Bolgarska žalitev za Makedonce

V Severni Makedoniji je odmevalo naštevanje pričakovan­j Bolgarije, ki ga je po vrhu na Brdu novinarjem naštel bolgarski predsednik Rumen Radev. Kot je medijem v svoji državi dejal premier Severne Makedonije Zoran Zaev, so bolgarske blokade »žalitev za makedonske državljane« in spomnil, da tak pristop sosednje države zanje ni novica. Kljub temu si Zaev želi pospešiti pogovore z Bolgarijo v duhu evropskih dobrih sosedskih odnosov. Poudaril je iskreno politično voljo za reševanje vprašanj. »Prav tako ni nič novega, da je naše glasno stališče o vprašanjih identitete, da makedonska identiteta ne more biti tema pogajanj,« je po vrhu dejal Zaev in spomnil, da je Bolgarija edina država članica EU, ki nasprotuje začetku pogajanj Severne Makedonije za članstvo v Uniji.

 ?? ?? Vrh EU-Zahodni Balkan so zaznamoval­i močni nalivi.
Vrh EU-Zahodni Balkan so zaznamoval­i močni nalivi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia