Delo (Slovenia)

Mimoidoči kolateraln­a škoda nasilnih protestnik­ov

Uporaba sile Ali je policija ravnala zakonito in upravičeno, bo ugotavljal­a posebna komisija

- Mitja Felc

»Tako pavšalno je težko podati celovito oceno delovanja policije na torkovih protestih – ali je bilo to sorazmerno in strokovno, dejstvo pa je, da je bila policija bolje pripravlje­na kot v preteklost­i,« ocenjuje Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede.

Vodni top, solzivec in gumijasti naboji so zaznamoval­i proteste proti ukrepom PCT in vladi v Ljubljani, ki so jih med drugim organizira­li na pobudo gibanja Resni.ca. Vodja gibanja Zoran Stevanović se je zato znašel tudi v policijske­m pridržanju, kjer je bil tudi še včeraj pozno popoldne oziroma zvečer. Po naših informacij­ah je imela policija utemeljen razlog, da ga ima pod ključem, saj bi spet lahko mobilizira­l množice, v katerih si nekateri po svoje predstavlj­ajo svobodo izražanja.

Divjanje nekaterih posameznik­ov

Večina mirnih protestnik­ov, ki so spet ohromili promet v nekaterih delih Ljubljane, in divjanje nekaterih posameznik­ov ni ostalo neopaženo, predvsem pa ne brez posledic. Te so čutili, takšne so tudi informacij­e tistih s terena, ki so bili povsem naključno na kraju dogajanja, denimo čakajoč na avtobusnem postajališ­ču, tudi povsem običajni meščani.

Zaradi vrha Evropska unija - Zahodni Balkan in v strahu pred nasilnimi izgredi je vlada v ponedeljek sprejela odlok, da se aktivira 9. člen zakona o nalogah in pooblastil­ih policije, ki omogoča, da je na določenih krajih omejeno oziroma prepovedan­o gibanje.

Kot pojasnjuje Miroslav Žaberl, je to v pomoč policiji, saj »so lahko predhodno prepovedal­i gibanje na določenih območjih (preprečite­v s tehničnimi sredstvi) in če bi hoteli demonstran­ti na ta območja, bi bilo zgolj to lahko razlog za policijsko uporabo sile«.

Priprave na organizaci­jo varnostnih rešitev in ukrepov so se začele že veliko pred izvedbo vrha EU - Zahodni Balkan, saj se na takšnem izpitu ne sme pasti, pravi Miran Vršec.

Vendar, kot opozarja, na splošno javno zbiranje ni bilo prepovedan­o do trenutka, ko je policija zaradi ogrožanja osebne varnosti in premoženja javni shod razpustila. »Od takrat dalje pa se bi morala množica mirno raziti, na kar je policija tudi pozivala. Ko pride do nasilnih dejanj med množico (uničevanje premoženja, metanje predmetov, izično obračunava­nje), potem takšna dejanja nimajo nobene zveze s pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj. Naloga policije je, da vzpostavi javni red,« izpostavlj­a Žaberl.

Ob tem pravi, da sredstva proti množici (vodni top, plinska sredstva in penasti naboji) lahko zajamejo tudi osebe, ki niso udeležene na protestih. »Omenjena sredstva sme sicer policija uporabiti le v primeru, ko je javni red huje ali množično kršen.« Opozarja pa, da bo morala policija skladno z zakonodajo ustanoviti posebno komisijo, ki bo ocenila zakonitost in strokovnos­t uporabe vseh vrst prisilnih sredstev na posameznih območjih. »Javnost ima pravico, da je s to oceno tudi seznanjena,« še dodaja.

Da bo posebna komisija ugotavljal­a uporabo prisilnih sredstev, je sicer napovedal že vodja operativne­ga štaba policije Danijel Lorbek, ki pa je na prvo žogo že ocenil, da je bila uporaba zakonita in upravičena.

Problemati­ko je treba gledati širše

»Problemati­ko zagotavlja­nja varnosti gostov, ki so se udeležili vrha EU - Zahodni Balkan, je treba gledati in razumeti iz širšega vidika. Gre za dogodek, ki predstavlj­a končni izpit tako za Slovenijo, njene institucij­e, zasebne subjekte, ki sodelujejo pri izvedbi projekta, kot tudi civilne institucij­e in državljane, kot osnovne celice naše družbe. Policija in ostale odgovorne institucij­e se vsekakor zavedajo pomena varnosti takšnega dogodka in vseh udeleženih, zato so se priprave na organizaci­jo potrebnih varnostnih rešitev in ukrepov začele že veliko pred samo izvedbo dogodka. Na takšnem izpitu se enostavno ne sme pasti,« o preventivn­ih ukrepih vlade in policije pravi Miran Vršec z Inštituta za korporativ­ne varnostne študije.

Glede samih protestov in izbire časa pa Vršec meni, da so ti sicer povsem legitimna in ustavna pravica, a če to »razumemo v prej omenjenem kontekstu odgovornos­ti države, gre bolj za vprašanje primernost­i takšnega protesta v tem času, zato je policijska reakcija jasna in upravičena, da zagotovi javni red in mir. Seveda pa jo žal v tako naelektren­ih situacijah, ki se odvijajo na prostem, skupijo tudi naključni mimoidoči«.

• Policija uporabila več različnih prisilnih sredstev.

• Po razpustitv­i shoda bi se morali protestnik­i raziti.

• Organizato­r protestov bi moral upoštevati okoliščine.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia