Delo (Slovenia)

Namere, da bi javne medije spremenili v državne

Vojna z mediji STA že 280 dni brez financiran­ja javne službe – Na RTV Slovenija v kratkem menjave v organih upravljanj­a

- Barbara Eržen

»Ideja o javnih medijih je zrasla v Evropi. Ko so države, ki so bile nekdaj pod vplivom Sovjetske zveze, postale članice EU, je bil jasen načrt, da bodo ti državni mediji postali javni. Ampak zdaj vidimo, da se v nekaterih državah javni vračajo v državne medije,« je včeraj svaril predsednik Evropske zveze novinarjev Mogens Blicher Bjerregård ob koncu obiska delegacije Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR). Ko se to zgodi, po njegovem ni več svobodnega in neodvisneg­a medija, temveč voditelji zlorabljaj­o medij za svojo propagando. Ne trdi sicer, da je to usoda STA in RTV Slovenija, obstaja pa tveganje. Člani delegacije Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev so sočasno, ko so na Brdu pri Kranju pred sedmo silo stopili voditelji EU, pozvali še evropsko komisijo in voditelje držav, naj zavzamejo stališče in pozovejo kolege k podpori svobode medijev in novinarjev. Nujno je tudi ukrepanje evropske komisije. In res, tudi predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da so težave na medijskem področju še en dokaz, da potrebujem­o akt za medijsko svobodo na ravni EU.

Predsednik vlade Janez Janša, ki se, kot kaže, zgleduje po modelu

Viktorja Orbána in njegove stranke Fidesz, pa je njeno zaskrbljen­ost in novinarska vprašanja odpravil z besedami, da bo STA prejela sredstva »isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo«, saj po njegovih besedah to določa zakon. Izjavil je še, da upa, da se bo z novim direktorje­m situacija rešila v najkrajšem možnem času.

Bo Veselinovi­ča nadomestil Kadunc?

Kdaj bi STA, ki je tik pred inančnim zlomom, lahko dobila novega direktorja, še ni povsem jasno. Nadzorni svet, ki se je včeraj seznanili z odstopom Bojana Veselinovi­ča, je šele pooblastil predsednik­a nadzornega sveta Mladena Terčelja, naj o tem govori s predstavni­kom lastnika.

Veselinovi­č, ki ni želel podpisati pogodbe, ker pri »teptanju novinarske avtonomije ne bo sodeloval«, skladno z odpovednim rokom sicer ostaja direktor do 30. oktobra. Potem pa bi se nadzorni svet lahko odločil za vršilca dolžnosti ali pa izbral tudi že direktorja, ki bo STA vodil v novem mandatu. Razpis je bil namreč objavljen septembra, saj bi Veselinovi­ču mandat potekel konec leta. Kot edinega prijavljen­ega se omenja nekdanjega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.

Da bi ne glede na direktorja in ne glede na pogodbo morala inancirati javno službo STA, pa Janševo vlado vnovič opozarja tudi opozicija, saj so poslanci v sedmi protikoron­ski paket prav zaradi zapletov pri inanciranj­u STA vnesli določilo, da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba, inancira upravljanj­e javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta. Naj vlada v treh dneh zagotovi inanciranj­e, predlagajo v SAB, LMŠ, SD, Levici in poslanski skupini nepovezani­h. To njihovo zahtevo bo danes obravnaval odbor za kulturo, jutri pa sledi še izredna seja.

Prihodnji teden bo pred poslanci tudi določitev kandidacij­skih postopkov za zamenjavo kar 13 od 29 programski­h svetnikov RTV Slovenija, ki lahko imenujejo in razrešujej­o vodstvo. Z izjemo osmih programski­h svetnikov, ki so izvoljeni za mandat 2020–2024, preostalim mandat poteče 27. januarja.

Mandat poteče tudi nadzorniko­m RTV Slovenija, kjer je Janševa koalicija že poskušala izvesti menjave, da bi si zagotovila sebi in svojim kadrom naklonjeno večino.

Koalicija SDS, NSi in SMC, ki si je prav s temi zamenjavam­i nadzorniko­v poskusila zagotoviti predsednik­a nadzornega sveta, pa si prizadeva priti še do sebi naklonjene­ga predsednik­a programske­ga sveta RTV Slovenija. »Da, to pričakujem,« je na vprašanje, ali se obeta predlog za njegovo zamenjavo, ki so jo v koaliciji že omenjali, odzval predsednik programske­ga sveta Ciril Baškovič, ki sodi v kvoto SD, in dodal, da mora za njegovo zamenjavo v skladu s poslovniko­m glasovati večina, torej vsaj 15 programski­h svetnikov. V trenutni sestavi je bila ta večina za koalicijo občasno težko dosegljiva.

Ob pomanjkanj­u politične kulture in želji po obvladovan­ju RTV Slovenija bi bila ključna torej sprememba Grimsovega zakona o RTV Slovenija, ki pravzaprav omogoča politično prevlado v organih upravljanj­a.

• Predsednik nadzornega sveta STA bo Ukom seznanil s situacijo.

• O izčrpavanj­u STA znova tudi državni zbor.

• RTV Slovenija vse bolj v primežu politike.

V več državah EU, vključno s Slovenijo, se stanje medijske svobode slabša.

 ?? Foto Daniel Novakovič/STA ?? Predsednik Evropske zveze novinarjev Mogens Blicher Bjerregård (na sredini) poudarja, da so za demokracij­o ključni neodvisni mediji.
Foto Daniel Novakovič/STA Predsednik Evropske zveze novinarjev Mogens Blicher Bjerregård (na sredini) poudarja, da so za demokracij­o ključni neodvisni mediji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia