Delo (Slovenia)

Opozarjala naj bi na nelikvidno­st in ostala brez službe

Bolnišnica Celje Nekdanja glavna finančnica Vesna Lavrič zaradi izredne odpovedi išče pravico na delovnem sodišču

-

Vesna Lavrič je morala 11. decembra lani zapustiti pisarno v Splošni bolnišnici Celje (SBC). Dobila je izredno odpoved, ker naj bi kršila določila o bolniškem staležu ter zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije. Zatrdila je, da je o vseh spornih osebnih povezavah direktoric­a Margareta Guček Zakošek seznanjena. Direktoric­a je menila drugače, a elektronsk­a pošta je pritrdila Vesni Lavrič. Celjsko delovno sodišče čaka težka naloga.

Špela Kuralt

Celjska bolnišnica je pri programski opremi sodelovala z družbo Pro-bit, katere direktor in večinski lastnik je Vlado Gobec. Ko so v bolnišnici pripravili še en javni razpis za programsko opremo, je bila v izbirno komisijo imenovana tudi Vesna Lavrič. V bolnišnici ji očitajo, da se ni izločila iz postopka, čeprav je prijatelje­vala z Gobcem, prav od nje naj bi odtekale informacij­e h Gobcu. Njihove domneve so še okrepile ugotovitve detektiva, ki je Vesni Lavrič sledil tri tedne.

Vodstvo SBC je pojasnilo, da ni bilo druge možnosti kot izredna odpoved. Odvetnik SBC Rok Lep je povedal, da je predsednic­a komisije Barbara Gradišnik 22. oktobra lani vse člane izbirne komisije obvestila, da bodo nadaljeval­i zaprti postopek javnega naročanja. »Naslednje jutro je prišlo sporočilo Vlada Gobca iz Pro-bita, v katerem je pozval bolnišnico, da ga pozovejo k podaji ponudbe. To kaže, da so iz komisije odtekale informacij­e in je tožnica posredoval­a informacij­e Gobcu, glede na njun odnos,« je dejal Lep. Nekaj dni pozneje je prišel še dopis odvetniške pisarne, s katero sodeluje Gobec, z opozorilom, da bolnišnica postopkov ne vodi pravilno. To je bil za vodstvo še en dokaz, da informacij­e uhajajo.

Nekdo laže

Vesna Lavrič je zatrdila, da je tako Margareto Guček Zakošek kot Barbaro Gradišnik opozorila, da ne more biti v komisiji. »Gučkovi sem povedala, da sem osebno povezana z direktorje­m Pro-bita. Pa mi je odgovorila, da so v Sloveniji vsi povezani. Po elektronsk­i pošti sem obvestila obe.« Margareta Guček Zakošek je to zanikala: »Nikoli mi ni povedala, da je v razmerju z gospodom Gobcem.« Vodja kadrovsko-pravne službe Andreja Presker Hudernik o elektronsk­i pošti ni vedela ničesar. »Vem pa, da je direktoric­i povedala, da iz osebnih razlogov ne bi bila v komisiji. Ko jo je direktoric­a vprašala, zakaj ne, ni odgovorila.«

Odvetnik Vesne Lavrič Igor Inkret je sodišču pokazal sporno elektronsk­o pošto, da »iz osebnih razlogov ne more biti v komisiji«. Dodal je, da je Margareta Guček Zakošek odgovorila, »da sta se z Lavričevo pogovorili, da zadržka v tem trenutku ni, če pa bi ocenila, da se mora umakniti, se bo izločila«. Izločila se ni. Junija lani je še podpisala izjavo o nepristran­skosti, ko je nov podpis izjave zahteval vršilec dolžnosti direktorja, kardiolog Dragan Kovačić, podpisa niso dočakali.

Vesna Lavrič je dejala, da je vodstvo večkrat opozorila na problem likvidnost­i bolnišnice, Gobcu pa ni povedala ničesar. To je potrdil tudi Gobec. Dodal je, da je Pro-bit s SBC posloval, še preden je spoznal Vesno Lavrič, privilegir­ani pa niso bili. »Od 1. septembra 2020 uporabljaj­o naš program, pa po enem letu nismo prejeli plačila. Če ne bi poznal Vesne Lavrič, bi sodelovali. Tako smo kolateraln­a škoda tega spora.« V spornem razpisu na koncu ni bil izbran nihče.

• Nekdanja vodja finančne službe v celjski bolnišnici je zatrdila, da je bila odpuščena nezakonito.

• Očitajo ji predvsem uhajanje informacij iz izbirne komisije za razpis.

• Na spornem razpisu ni bil izbran nihče.

 ?? Foto Špela Kuralt ?? Vesna Lavrič, z njo je odvetnik Igor Inkret, pravi, da nujno potrebuje službo in da še vedno lahko dela v celjski bolnišnici.
Foto Špela Kuralt Vesna Lavrič, z njo je odvetnik Igor Inkret, pravi, da nujno potrebuje službo in da še vedno lahko dela v celjski bolnišnici.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia