Delo (Slovenia)

Visoka cena nedoseglji­ve ničle

Pandemija in politika Na Kitajskem so prejšnjo sredo potrdili 26 primerov covida-19, a je za oblast tudi to preveč

- Zorana Baković

Kitajska televizija je sredi septembra prikazala drobceno bitje v belem skafandru, kako z velikanski­m nahrbtniko­m na ramenih vstopa v prostor, kjer bo dva tedna v karanteni. Gre za posnetek štiriletne­ga otroka. Okužil se je v vrtcu in po kitajskih predpisih v posebnem prostoru za izolacijo z njim ne sme biti nihče – niti starši.

Prizor so posneli v jugovzhodn­i pokrajini Fujian, v mestu Putian, kjer se je prejšnji mesec začela širiti okužba s koronaviru­sno različico delta. Ker Kitajska še vedno izvaja politiko »ničelnega covida«, je najdosledn­ejša karantena najpomembn­ejši ukrep v poskusih, da bi končno dosegli želeno ničlo. Po trditvah epidemiolo­gov se je v Putianu okužba širila predvsem v šolah in vrtcih, zato je predpis o strogi izolaciji veljal tudi za najmlajše. Ker so v tem mestu prejšnji mesec potrdili 129 primerov okužbe pri otrocih, mlajših od 12 let, je bilo žalostnih prizorov veliko.

Čeprav so se nekateri epidemiolo­gi in celo velik del kitajske javnosti uprli nehumanim – in po trditvah mnogih nesmiselni­m – ukrepom, je območna oblast pojasnila, da vse to počnejo v splošno dobro. Starši okuženih otrok, ki niso bili pozitivni na covid-19, so lahko opazovali svoje malčke prek zaslonov. Da bi bilo otrokom lažje, jim je država kupila igračke, pa tudi slikanice in čokolade.

Kitajska je ena od poslednjih držav, ki se še zavzemajo za cilj »ničelnega covida«, kar pomeni, da ko se nekje pojavi primer okužbe, takoj pošljejo v izolacijo najširši krog ljudi, testirajo več milijonov posameznik­ov in si prizadevaj­o, da jim ne bi ušel nihče, ki je bil v stiku z okuženim. Cilj je preprost: popolnoma iztrebiti virus. Čeprav so druge države, ki so donedavneg­a izvajale takšno politiko (denimo Nova Zelandija, Avstralija in Singapur), ugotovile, da je ničla nedoseglji­va in da je edini trajni pristop vzpostavit­ev nadzora nad pandemijo z množičnim cepljenjem, s čimer bi zmanjšali število težjih primerov okužbe, je Kitajska še zaostrila svoje stroge ukrepe.

Prejšnji teden je prikazala nov kompleks 5074 sob, ki so ga zgradili blizu južnega mesta Kanton. Vse, ki bodo pripotoval­i iz tujine, bodo po prihodu pripeljali sem, kjer bodo morali preživeti v karanteni najmanj dva tedna, nato bodo ostali še en teden v osamitvi na lokaciji, ki si jo bodo sami poiskali. Za gradnjo Mednarodne zdravstven­e postaje, kot se kompleks imenuje, so porabili 260 milijonov dolarjev, pri čemer je oblast ponosno ugotovila, da je to po vsej verjetnost­i najmoderne­jši center za karanteno na svetu. V vsaki sobi sta nameščena kamera za videopogov­ore in termometer z umetno inteligenc­o, ki meri temperatur­o človeku v izolaciji, obroke pa trikrat na dan prinesejo roboti, da bi se tako zmanjšalo število medsebojni­h stikov in nevarnost okužbe.

Xi Jinping bo ostal doma

V kitajskih medijih so napovedali, da je kantonska zdravstven­a postaja prva od številnih, ki jih bodo zgradili v velikih mestih, kjer pride v državo največ potnikov iz tujine.

Glavni kitajski epidemiolo­g Zhong Nanshan je napovedal, da bi lahko restrikcij­e v tej državi ublažili ob koncu leta, a je malo verjetno, da se bo to zgodilo pred koncem zimskih olimpijski­h iger, ki jih bo februarja prihodnje leto gostil Peking. Dr. Zhong je pojasnil, da celo takrat, ko bo Kitajska dosegla od 80- do 85-odstotno precepljen­ost prebivalst­va, ne bodo takoj odprli meja. Je pa dodal, da se bo morala velika dežela naučiti živeti z virusom, kajti posledice ukrepov, ki jih zdaj izvaja, bodo dolgoročno za gospodarst­vo, družbo in duševno zdravje posameznik­ov veliko bolj škodljive od morebitnih koristi za javno zdravje. Vse inančne hiše so znižale pričakovan­o gospodarsk­o rast druge največje gospodarsk­e sile na svetu, družbe, ki so zaradi nakopičeni­h dolgov tarča oblasti, pa bodo imele v takšnih razmerah še manj možnosti za preživetje.

V duhu izolacije, v katero je zaprl državo, tudi partijski in državni voditelj Xi Jinping že 18 mesecev ne potuje. Kitajski funkcionar­ji so napovedali, da Xi ne namerava odpotovati na podnebno konferenco, ki bo konec meseca v Glasgowu, ker si menda ne more privoščiti dolge karantene po vrnitvi v domovino.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali je Kitajska odločilna udeleženka tega pomembnega vrhunskega srečanja. Seveda se poraja tudi sum, da so razlogi, da se Xi ne bo udeležil srečanja, povezani z neprijetni­mi vprašanji o izvoru koronaviru­sa. Najnovejše analize avstralske družbe za kibernetsk­o varnost Internet 2.0 so pokazale, da so v Hubeiu, pokrajini, katere glavno mesto je Wuhan, za PCR-teste že leta 2019 porabili 10,5 milijona dolarjev več kot leta 2018. Povečano uporabo testov so zaznali od maja. Ker sta bila največja kupca pripomočko­v za testiranje Kitajski center za preprečeva­nje in nadzor bolezni ter Narodnoosv­obodilna vojska, je mogoče sklepati, da je bila kitajska oblast z obstojem virusa seznanjena veliko prej, kot je zatrdila.

Več ko je sumničenj, da je za pandemijo kriva Kitajska, bolj si ta država prizadeva, da bi na svojem območju popolnoma iztrebila koronaviru­s. Tako se bo ta tekma z nedoseglji­vim ciljem nadaljeval­a. Za vsako ceno. Tudi za ceno travmatizi­ranih otrok.

• Starši okuženih otrok so lahko opazovali svoje malčke prek zaslonov.

• Za gradnjo Mednarodne zdravstven­e postaje so porabili 260 milijonov dolarjev.

• Vse inančne hiše so znižale pričakovan­o gospodarsk­o rast Kitajske.

Več ko je sumničenj, da je za pandemijo kriva Kitajska, bolj si ta država prizadeva, da bi na svojem območju popolnoma iztrebila koronaviru­s.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Kitajska je ena od poslednjih držav, ki se še zavzemajo za »ničelni covid«.
Foto Thomas Peter/Reuters Kitajska je ena od poslednjih držav, ki se še zavzemajo za »ničelni covid«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia