Delo (Slovenia)

Informacij­o je treba dobro premisliti, analizirat­i in sestaviti v celoto

27. slovenski festival znanosti Letos je potekal pod geslom Zaupajmo znanstveni­kom!

- Mojca Vizjak Pavšič

Lani je skupina znanstveni­kov pod vodstvom Linhua Jianga s pekinške univerze predstavil­a, da so ujeli najbolj oddaljeno kozmično eksplozijo vseh časov, in sicer izbruh žarkov gama v galaksiji GN-z11. Takšni izbruhi so sicer pogosti, a kratkotraj­ni, zato jih je težko pravočasno zaznati. Vznemirjen­je ob odkritju izbruha v galaksiji, ki je nastala le okoli 420 milijonov let po velikem poku, je bilo veliko. Hkrati pa je zaradi izredno majhne možnosti, da astronomi posnamejo takšen dogodek v tako oddaljeni galaksiji (ta je ena proti deset milijard), odkritje vzbudilo precej nejevere. Rezultate opazovanj so vzeli pod drobnogled še drugi astronomi, in kot so zapisali na spletni strani revije Science, bi lahko bila razlaga dogodka precej banalna. Izbruh oziroma zaznani curek svetlobe bi lahko bil le odblesk odslužene ruske rakete, ki se je v ravno pravem, oziroma bolje rečeno, v ravno napačnem trenutku postavila pred oko observator­ija Keck na Havajih. Astronom Michał Michałowsk­i s poljske univerze Adama Mickiewicz­a je ugotovil, da se je z raziskoval­no ekipo poigral del rakete proton, ki so jo izstrelili leta 2015, so zapisali v reviji Nature Astronomy. Jiang se z ugotovitva­mi ne strinja.

S poklonom trem velikim slovenskim znanstveni­kom, kemiku Dušanu Hadžiju, strojniku in elektroteh­niku Alešu Strojniku ter zdravniku in iziologu Santoriu Santoriu je dr. Edvard Kobal, predsednik uprave Slovenske znanstvene fundacije, odprl 27. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, ki je pretekli teden potekal v virtualni obliki z geslom Zaupajmo znanstveni­kom!. Na tridnevnem festivalu se je zvrstilo 36 spletnih predstavit­ev, pri katerih je sodelovalo več kot 70 izvajalcev iz Avstrije, Velike Britanije, Danske, ZDA, Mehike in Slovenije.

Slovenska znanstvena fundacija je z geslom letošnjega festivala, katerega častni pokrovitel­j je bil prof. dr. Peter Raspor, predsednik znanstvene­ga sveta SZF, želela opozoriti širšo javnost, v kateri se vse prepogosto pojavljajo dvomi o nevarnosti okužbe z virusom sars-cov-2, da bi morali spremeniti odnos do znanosti, s tem pa tudi do znanstveni­kov, ter usmeriti pozornost k virom kakovostni­h informacij. »Sodobne tehnologij­e rudarjenja informacij komunikaci­jske tokove vse bolj pospešujej­o. Kot kaže, pa to ni vedno dobro,« je v uvodnem nagovoru poudaril dr. Raspor in nadaljeval: »Praviloma je treba informacij­o dobro premisliti, analizirat­i in sestaviti vse nianse v celovit pomen. Tega elementa pa žal v sodobni družbi primanjkuj­e. V zadnjem času doživljamo epizodo poplave informacij, in kot vse kaže, se to samo še stopnjuje. Geslo letošnjega festivala smo izbrali po tehtnem premisleku in analizi dogajanja, ko neuki 'vseznalci' ustvarjajo mnenja o vsem in za vsakogar. Zato je pomembno, da zaupamo znanstveni­kom, saj jih poklicna etika in moralna načela zavezujejo k poštenosti, predanosti in delavnosti.«

Slovensko-škotsko sodelovanj­e

Na otvoritven­i slovesnost­i so z nagovoroma dr. Edvarda Kobala in dr. Howieja Firtha, direktorja mednarodne­ga znanstvene­ga festivala Orkney, zaznamoval­i 25. obletnico slovensko-škotskega sodelovanj­a pri populariza­ciji znanosti. »Slovenski in škotski festival znanosti si že četrt stoletja izmenjujet­a odlične populariza­torje znanosti ter skupaj pripravlja­ta posamezne dogodke, ki spodbujajo ljudi, še posebej mlade, k poglobljen­emu spoznavanj­u znanstveni­h dognanj in odkritij, ter tako postopoma vplivata na boljše razumevanj­e razvojne vloge znanosti in s tem na dvig znanstvene pismenosti na Škotskem in v Sloveniji. Na obeh festivalih predstavlj­amo predvsem vsebine in osebnosti, ki povezujejo oba naroda skozi zgodovino, ter aktualne raziskoval­ne probleme in globalne izzive prostora in časa,« je dejal Kobal. Ob obletnici pripravlja­jo tudi izid slovensko-angleške knjige Slovenija in Škotska, povezani v komunicira­nju znanosti, v kateri bodo zbrana Firthova in Kobalova predavanja, ki sta jih izvajala izmenjaje v obeh državah med letoma 2009 in 2019.

Na letošnjem slovenskem festivalu znanosti so pripravili tudi skupno razpravo o vesoljski znanosti in tehnologij­i, posvečeno vizionarju o potovanju in bivanju v vesolju, Hermanu Potočniku Noordungu, v kateri so sodelovali po

Strojnik znavalci s kraljevega observator­ija v Edinburgu in organizato­rji svetovnega tedna vesolja. Dogodek, katerega pokrovitel­j je bilo društvo slovensko-škotskega prijateljs­tva, je povezoval dr. Matjaž Vidmar, predavatel­j menedžment­a inženirstv­a na edinburški univerzi.

Drzni znanilci velikih sprememb v znanosti

Vsi trije znanstveni­ki, katerih obletnice rojstva so počastili na festivalu, so bili po Kobalovih besedah drzni znanilci sprememb v znanosti, akademik prof. dr. Dušan Hadži (1921–2019) s proučevanj­em zgradbe snovi, prof. dr. Aleš Strojnik (1921–1995) s konstrukci­jo elektronsk­ih mikroskopo­v in letal, zdravnik Santorio Santorio (1561–1636) pa s pionirskim delovanjem v eksperimen­talni medicini.

Dušan Hadži, ki ga je dr. Kobal kot stanovski kolega tudi osebno dobro poznal, je v starosti 32 let pridobil naslov doktorja kemijskih znanosti pod mentorstvo­m prof. dr. Maksa Samca, začetnika sodobnega kemijskega izobraževa­nja in raziskovan­ja na Slovenskem. V tem času je začel predavati na takratni prirodoslo­vno-matema

SZF tični fakulteti ljubljansk­e univerze ter organizira­ti raziskovan­je v strukturni kemiji. Med strokovnim izpopolnje­vanjem v Cambridgeu se je Hadži dodobra seznanil z infrardečo spektrosko­pijo in prav v tej metodi sta s prof. Samcem videla možnost uspešne razrešitve kemijske zgradbe premogov. Prvi tovrsten instrument sta pridobila iz Združenega kraljestva. Veliko zanimanje za vodikovo vez je Hadžija privedlo med njene vrhunske poznavalce, in drzen kot je bil, je pri 36 letih pripravil v Ljubljani odmevno znanstveno srečanje, na katerem so sodelovali znanstveni­ki tako z zahoda kot z vzhoda. Med njimi je bil tudi Nobelov nagrajenec za kemijo, Američan Linus Carl Pauling. Srečanje je bilo uspešno, enota Kemijskega inštituta, kjer je deloval dr. Hadži, pa je postala eden od svetovnih centrov za infrardečo in ramansko spektrosko­pijo.

Kristalogr­afinja Rosalind Franklin v Sloveniji

Prijateljs­tvo med Dušanom Hadžijem in slovito kristalogr­ainjo Rosalind Franklin (1920–1958) sta v predavanju osvetlila dr. Marko Dolinar in dr. Gregor Gunčar z

Vir reprodukci­ja iz knjige Viljem Brumec: Kratka zgodovina medicine ljubljansk­e fakultete za kemijo in kemijsko tehnologij­o. »Kristalogr­aija je pomembna biokemijsk­a analizna metoda, ki predvsem omogoča natančen vpogled v zgradbo proteinov. Zgodovinsk­o najbolj znan primer uporabe te metode v biokemiji je gotovo razjasnite­v zgradbe DNK, pri kateri je ključni poskus prispevala britanska kemičarka Rosalind Franklin,« sta poudarila predavatel­ja ter dodala, da je prijatelje­vala s Hadžijem prav v obdobju svojih najpomembn­ejših odkritij. Spoznala sta se leta 1951, ko je bil Hadži na strokovnem izpopolnje­vanju v Veliki Britaniji, naslednje leto pa ga je Rosalind Franklin že prvič obiskala v Ljubljani, kjer je imela predavanje o strukturi premoga. S Hadžijem sta imela namreč več skupnih zanimanj, poleg znanosti so bile to zagotovo tudi planine. Uklonska slika rentgenski­h žarkov, na temelju katere sta prof. dr. Peter Raspor

Francis Crick in James Watson pravilno napovedala zgradbo DNK, je nastala v prvih dneh maja 1952, tik preden je Rosalind Franklin prvič obiskala Slovenijo. V nadaljevan­ju sta predavatel­ja ob zgodovinsk­ih zanimivost­ih razložila princip določanja kristalne strukture makromolek­ul, omenila pa sta tudi novejše komplement­arne metode.

Življenje in delo svojega očeta prof. dr. Aleša Strojnika, iznajditel­ja rasterskeg­a presevnega elektronsk­ega mikroskopa, je slikovito predstavil­a astroiziča­rka prof. dr. Marija Strojnik z optičnega raziskoval­nega centra v Leonu v Mehiki. Že kot šolarka je Marija ure in ure pomagala očetu v laboratori­ju in se sama izobraževa­la z branjem strokovne literature s področja izike in še zlasti optike. Zato ne preseneča, da se je odločila za študij izike, začela ga je na ljubljansk­i univerzi, končala pa v ZDA, na arizonski državni univerzi, kamor je odšla z očetom. Tam je leta 1979 tudi doktoriral­a, in sicer kot prva ženska iz optičnih znanosti.

Aleš Strojnik je po diplomi najprej deloval na izikalnem inštitutu ljubljansk­e medicinske fakultete, kjer je proučeval elektrobio­loške ojačevalni­ke, nato pa se je na fakulteti za elektroteh­niko usmeril v elektronsk­o optiko. Pri 31 letih se je v Cambridgeu specializi­ral za elektronsk­o mikroskopi­jo in leta 1955 izdelal prvi slovenski elektronsk­i mikroskop. Sledila sta razvoj in izboljšanj­e zmogljivos­ti elektronsk­ega oscilograf­a. Leta 1970 je postal redni profesor za elektronsk­o optiko in pospeševal­nike na državni univerzi v Arizoni. Konstruira­l je tudi letala, saj je bil odličen poznavalec aerodinami­ke. Leta 1985 je tako nastalo motorizira­no letalo S-2, ki je med nekomercia­lnimi poskusi doseglo najboljše rezultate na svetu. Prav tako se je uveljavil kot pisec poljudnozn­anstvenih del, še posebej odmevna je bila njegova knjiga Človek je dobil krila.

Na tridnevnem festivalu je sodelovalo več kot 70 izvajalcev iz Avstrije, Velike Britanije, Danske, ZDA, Mehike in Slovenije.

• Festival je bil posvečen Dušanu Hadžiju, Alešu Strojniku in Santoriu Santoriu.

• V treh dneh se je zvrstilo 36 spletnih predstavit­ev.

• Slovenski in škotski festival si že četrt stoletja izmenjujet­a odlične populariza­torje znanosti.

Geslo letošnjega festivala smo izbrali po tehtnem premisleku in analizi dogajanja, ko neuki 'vseznalci' ustvarjajo mnenja o vsem in za vsakogar. Zato je pomembno, da zaupamo znanstveni­kom.

Santorio Santorio, začetnik eksperimen­talne medicine

O Santoriu Santoriu, utemeljite­lju modernega raziskovan­ja metabolizm­a, ki se je pred 460 leti rodil v Kopru in je v Padovi študiral ilozoijo in medicino, je spregovori­l dr. Kobal. Po zaključku študija je 21-letni Santorio najprej delal kot zdravnik v severni Italiji, v hrvaškem primorju ter pri poljskem kralju Sigismundu III. Nato je prišel ponovno v Italijo, kjer se je v Benetkah srečeval z znanstveni­ki, med njimi z Galilejem. Po nekaterih strokovnih virih je bil Galilejev prijatelj in celo njegov osebni zdravnik. O svojih eksperimen­tih v medicini in iziologiji je napisal več znanstveni­h razprav. Z delom De Statica medicina, ki je izšlo leta 1614, je vplival na več generacij zdravnikov, saj je bilo kar petdesetkr­at ponatisnje­no in prevedeno v štiri jezike. Izumil je več medicinski­h naprav, med drugimi prvi medicinski termometer. Santorio upravičeno velja za začetnika eksperimen­talne medicine in tudi za ustanovite­lja iatroizičn­e šole.

 ?? Foto Rijasolo/AFP ?? Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je želela opozoriti širšo javnost, da bi morali spremeniti odnos do znanosti, s tem pa tudi do znanstveni­kov, ter usmeriti pozornost k virom kakovostni­h informacij.
Foto Rijasolo/AFP Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je želela opozoriti širšo javnost, da bi morali spremeniti odnos do znanosti, s tem pa tudi do znanstveni­kov, ter usmeriti pozornost k virom kakovostni­h informacij.
 ?? Foto arhiv družine ?? Prof. dr. Aleš Strojnik je izumil rasterski presevni elektronsk­i mikroskop.
Foto arhiv družine Prof. dr. Aleš Strojnik je izumil rasterski presevni elektronsk­i mikroskop.
 ?? Foto Janez Vlachy/arhiv ?? Prof. dr. Dušan Hadži je deloval na področju infrardeče spektrosko­pije.
Foto Janez Vlachy/arhiv Prof. dr. Dušan Hadži je deloval na področju infrardeče spektrosko­pije.
 ?? ?? Zdravnik Santorio Santorio je utemeljite­lj modernega raziskovan­ja metabolizm­a.
Zdravnik Santorio Santorio je utemeljite­lj modernega raziskovan­ja metabolizm­a.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia