Delo (Slovenia)

V vrtincih in mehurjih

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Najraje se ukvarjam z računalniš­kimi simulacija­mi, ki jih izvajam na različnih računalniš­kih gručah. Te so sestavljen­e iz več deset računalnik­ov oziroma več tisoč procesorsk­ih jeder, med seboj povezanih s prilagojen­imi omrežji, ki omogočajo hitro prenašanje podatkov. Tako lahko preračunav­amo zahtevne izikalne probleme, v mojem primeru probleme na področju dinamike tekočin. Dve takšni računalniš­ki gruči imamo na odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan, prek različnih projektov pa imamo dostop tudi do računalniš­kih gruč drugod.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Ukvarjam se z različnimi pojavi v povezavi z dinamiko tekočin in prenosom toplote. Še posebej me zanima turbulentn­i tok tekočine, ki ga sestavljaj­o številni različno veliki vrtinci. Te vrtince lahko proučujemo na različne načine, na primer z merjenjem temperatur­e na ogrevani foliji, pod katero teče turbulentn­i tok. Zgodba postane še zanimivejš­a v turbulentn­em dvofaznem toku (tekočina-plin), kjer nas še posebej zanimata združevanj­e in razpadanje plinskih mehurjev. Te pojave skušamo bolje razumeti tako z različnimi eksperimen­ti kot z računalniš­kimi simulacija­mi.

Kako na vaše raziskovan­je vpliva koronaviru­s?

Epidemija koronaviru­sa je na začetku gotovo otežila delo, saj je stik s sodelavci na daljavo veliko bolj okoren. Ima pa delo od doma tudi nekatere prednosti in glavnino dela je možno opraviti na daljavo.

Zakaj imate radi znanost?

Znanost je najboljša pot za rešitev problema, saj nam daje preverljiv­e odgovore na mnoga vprašanja in tako vztrajno omogoča napredek človeštva. V današnjem svetu zmede in alternativ­ne resnice je zaupanje v znanost naša najvarnejš­a stava.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

V osnovi je cilj boljše poznavanje osnovne izike na področju turbulence in dvofaznih tokov, kar pa s seboj prinese boljše poznavanje dogajanja v različnih inženirski­h aplikacija­h. Na primer, jedrsko elektrarno sestavlja mnogo sistemov, kjer tekočine igrajo pomembno vlogo. Posledično bi lahko sčasoma prišli do še bolj učinkoviti­h in varnejših jedrskih elektrarn. Energetika pa je danes kar pomembna tema, saj se kot družba prioritetn­o ukvarjamo s tem, kako bi olajšali podnebno krizo in razogljiči­li družbo.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­k?

Kot otrok sem bil predvsem zelo radoveden in zelo rad sem bral. Tako dolgo nisem vedel, kaj bom študiral, saj me je zanimalo marsikaj. Po nekaj letih študija izike pa sem ugotovil, da bi me nadaljnja pot v znanosti izredno zanimala.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Veliko kolesarim, v službo, ob vikendih, na dopustu, kadarkoli se pokaže priložnost. Sem tudi velik navdušenec nad športno statistiko in sem ponavadi tisti v družbi, ki bo vedel najbolj bizarne športne podatke.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Znanstveni­k mora imeti številne kvalitete, da pride do odkritja. Mora biti delaven, inteligent­en, radoveden, ampak v današnjem času je vse bolj pomembno, da zna znanstveni­k tudi predstavit­i svoja odkritja kolegom znanstveni­kom in širši javnosti.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja? Močno upam, da nam bo uspelo pokazati, da je lahko jedrsko zlivanje jeder oziroma jedrska fuzija tudi na Zemlji inančno upravičena, in bo to postal primarni vir energije.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost? Domači planet me vedno znova še dovolj fascinira, da si tako drastične spremembe ne želim.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Predvsem je nujno, da bomo čim prej prešli z množične uporabe fosilnih goriv. Za dosego tega morajo po mojem mnenju ključno vlogo odigrati isijske jedrske elektrarne v kombinacij­i z obnovljivi­mi viri energije. V prihodnost­i pa, upam, bo pomemben vir energije tudi jedrska fuzija.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Z britanskim izikom Geoffreyje­m Ingramom Taylorjem, ki je bil eden največjih znanstveni­kov na področju mehanike tekočin v prejšnjem stoletju. Po njem je poimenovan­ih več pojavov v mehaniki tekočin, med drugim Taylorjevi mehurji, ki jih proučujemo tudi na našem odseku.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Priporočal bi serijo izobraževa­lnih posnetkov na kanalu Kurzgesagt na youtubu. Ne le da so posnetki dobro razumljivi in znanstveno raziskani, so tudi graično izredno lepo predstavlj­eni.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o? Računalniš­ke simulacije v dinamiki tekočin so časovno zelo potratne. Tako lahko ena simulacija določenega problema traja tudi več mesecev na izjemno zmogljivi računalniš­ki gruči. Priprava takšne simulacije je torej ključna, saj si napake težko privoščimo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia