Delo (Slovenia)

Na vrh še vedno upajo Srbi, Švedi in Švicarji

V Evropi vse odprto Konec tedna številne ključne tekme v boju za mundial – Dve ekipi naprej prek Uefine lige narodov

- Jernej Suhadolnik

Boj za svetovno prvenstvo v Katarju se preveša v odločilni del tudi na stari celini. Večina reprezenta­nc bo igrala v naslednjih dneh že 7. in 8. tekmo, številne si bodo prav ta mesec zagotovile potovanje na Bližnji vzhod. Oktobra med slednjimi zanesljivo ne bo Slovenije, ki jo čaka trnova pot do morebitneg­a presenečen­ja v skupini H, nekaterim kaže veliko bolje.

Vstopnico za elitni ples, ki bo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, so si zagotovili le gostitelji, vsi ostali še igrajo kvaliikaci­je, med njimi tudi vseh 55 reprezenta­nc izpod dežnika Uefe.

Pregled doslej opravljene­ga razkriva premoč tradiciona­lnih reprezenta­nc, v resnici vsaj doslej še nismo videli večjih presenečen­j in se vse odvija po pričakovan­ju navijačev, igralcev in stavnih hiš. Vrhove skupin tako zasedajo Portugalsk­a, Španija, Italija, Francija, Belgija, Danska, Nizozemska, Hrvaška, Anglija in Nemčija, vsaj formalno je najbolj napeto prav v slovenski skupini H, v kateri bosta Hrvaška in Rusija o končnem prvem mestu, ki neposredno vodi na mundial 2022, odločali v medsebojni tekmi, ki bo na zadnji tekmovalni dan, 14. novembra v Splitu.

Dobro kaže tudi Srbiji, Švedski in Švici, tej trojici se nasmiha najmanj drugo mesto v skupini. Tudi Srbija bo denimo igrala nemara ključno tekmo tega cikla 14. novembra v Lizboni. Srbski selektor Dragan Stojković je napovedal, da bo to »inale pred inalom«, pred katerim se Srbom ni treba bati nikogar. Seveda pa morajo oktobra najprej zmagati v Luksemburg­u in nato vzeti tri točke še Azerbajdža­nu.

Zanimivo, na isti dan se bosta v Sevilli pomerili za prvo mesto v svoji skupini tudi Španija in Švedska, dva dni prej bosta imeli podoben namen tudi Italija in Švica v Rimu. Veliko je torej še odprtega na stari celini, v nekaterih skupinah je odpisana le zadnjeuvrš­čena ekipa. Zanimiv je pogled v skupino D, v kateri Ukrajina ne pozna poraza, toda leži kar sedem točk za Francijo. Pod črto je neporaženi­h še deset reprezenta­nc, enajst pa jih še ne pozna vonja po zmagi.

Slovenske nogometaše vsaj delno zanima tudi vrstni red na lestvici zmagovalce­v skupin v ligi narodov 2020/21, med katerimi je tudi Slovenija, ki je dobila ligo C3 pred Grčijo, Kosovom in Moldavijo. Dva najboljša zmagovalca skupin lige narodov, ki jima ne bo uspelo končati na položajih št. 1 ali 2 v boju v svoji kvaliikaci­jski skupini za Katar 2022, si bosta zagotovila dodatne kvaliikaci­je za SP, ki bodo na sporedu marca 2022. V njih bodo – v režimu treh zaključnih turnirjev četverice – igrale drugouvršč­ene iz desetih skupin in omenjeni iz lige narodov. Na vsakem turnirju bo na voljo ena vstopnica na mundial. Trenutni vrstni red na omenjeni lestvici je Wales, Avstrija, Madžarska, Slovenija, …

• Boj za Katar 2022 se preveša v ključni del tudi na stari celini.

• Neporaženi­h še deset ekip, brez zmage enajst reprezenta­nc.

• Številne odločilne tekme za vrh skupin bodo igrali

14. novembra.

 ?? Foto Janek Skarzynski/AFP ?? Poljak Robert Lewandowsk­i se bori za lovoriko najboljšeg­a strelca.
Foto Janek Skarzynski/AFP Poljak Robert Lewandowsk­i se bori za lovoriko najboljšeg­a strelca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia