Delo (Slovenia)

Belgijska zlata generacija pred novo uro resnice

Liga narodov V drugem polfinalu nocoj (20.45) v Torinu sosedski obračun Francozov in Belgijcev, ki se bodo pomerili prvič po SP 2018

- Jan Krstovski

Njun spopad na predzadnji stopnički svetovnega prvenstva v Rusiji je predstavlj­al pregovorni inale pred inalom. Belgijska zlata generacija pa je spet potegnila kratko. To bo ena njenih zadnjih priložnost­i za lovoriko.

Talentiran­a belgijska izbrana vrsta je spet le dve tekmi oddaljena od osvojitve prvega naslova. Čeprav v deželi rdečih vragov seveda vneto pričakujej­o katero od največjih lovorik, bi zmaga v ligi narodov vsaj malce pogasila nezadovolj­stvo z zadnjih prvenstev. Na letošnjem euru je bila v četrtinalu usodna kasnejša zmagovalka Italija, pred bolečim porazom s Francijo v polinalu zadnjega mundiala pa je Belgijce v četrtinalu eura 2016 šokiral Wales. Selektor Roberto Martinez, ki so ga v zadnjih tednih povezovali s klopjo Barcelone, je z varovanci stkal posebno vez, a vprašanje je, koliko priložnost­i zlata generacija (zaenkrat je po zaslugi 3. mesta na zadnjem SP zgolj bronasta) še ima.

»Lige narodov ne moreš primerjati z evropskim ali svetovnim prvenstvom, a to je naslov, za katerega se merijo le štiri velike države. Če nam uspe, bi to bil kronski dosežek za to ekipo,« je pred dvobojem v prestolnic­i Piemonta povedal belgijski vezist Axel Witsel. Belgijci so tik pred dvobojem ostali brez poškodovan­ega levega bočnega nogometaša Thomasa Meunierja, branilec Toby Alderweire­ld je prebolel covid-19, a bo nared za tekmo. Potem, ko so mu poškodbe pokvarile zadnji sezoni, se bo želel pod žarometi dokazati tudi zvezdnik madridskeg­a Reala Eden Hazard, ki bi lahko od prve minute združil moči z bratom Thorganom.

Tudi Francozi se morajo odkupiti za nekaj razočaranj v letošnjem letu. V vlogi prvih favoritov eura so po dramatične­m preobratu in enajstmetr­ovkah izpadli že v osmi

Samuel Umtiti (desno) je z edinim golom na tekmi odločil zadnji dvoboj Belgije in Francije v Sankt Peterburgu. ni inala proti Švici, sledila sta še remija v kvaliikaci­jah za svetovno prvenstvo z Bosno in Hercegovin­o ter Ukrajino. »To bo boj – telesno, tehnično, taktično. A med nami je dovolj spoštovanj­a. Rivalstvo je takšno kot med Italijani in Španci, delimo si mejo,« je dejal francoski selektor Didier Deschamps, ki je pet let preživel v dresu Juventusa in ga eno sezono tudi vodil kot trener. Zaradi okužbe z novim koronaviru­som bo na sredini igrišča manjkal N'Golo Kante.

Morebitni začetni rici, Belgija (3-4-2-1): (4-3-1-2): enajste

Courtois; Alderweire­ld, Denayer (Boyata), Vertonghen; Foket, Tielemans, Witsel, T. Hazard; De Bruyne, Carrasco (E. Hazard); Lukaku;

Lloris; Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez; Veretout, Tchouameni, Pogba; Griezmann, Mbappe, Benzema.

Francija

 ?? ?? Goran Dragić se je na pripravlja­lni tekmi s Philadelph­io že predstavil v novem dresu s številko 1 in dosegel osem točk.
Goran Dragić se je na pripravlja­lni tekmi s Philadelph­io že predstavil v novem dresu s številko 1 in dosegel osem točk.
 ?? Foto Giuseppe Cacace/AFP ??
Foto Giuseppe Cacace/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia