Delo (Slovenia)

7. oktober je svetovni dan nepopolnos­ti

-

2000 Davo Karničar (1962– 2019) je postal prvi človek na svetu, ki je neprekinje­no smučal z vrha Mount Everesta. Vrhunski alpinist in ekstremni alpski smučar je v petih urah uspešno presmučal klasično smer od vrha (8848 metrov) prek Južnega sedla in Ledenega slapa do baze na višini 5350 metrov. Karničar je od leta 1980 opravil več kot 1800 plezalnih vzponov in strmih smučarskih spustov. Doma in v tujini je presmučal velike alpske stene, med letoma 2000 in 2006 pa se je s smučmi spustil z najvišjih vrhov vseh sedmih celin.

2001 Ameriške in britanske čete so v Afganistan­u začele zračne napade na cilje Al Kaide in talibov, potem ko so ti zavrnili predajo Osame bin Ladna, organizato­rja teroristič­nih napadov 11. septembra 2001. Vojaški napadi, poimenovan­i Trajna svoboda, so bili del t. i. globalne vojne proti terorizmu Al Kaide. Po dvajsetih letih so se zavezniki konec letošnjega avgusta umaknili iz Afganistan­a in državo prepustili talibom, skupaj z njo pa tudi tiste prebivalce, ki so verjeli v možnost sodobnejše­ga življenja. Na fotografij­i zavezniška evakuacija zelo majhnega dela domačinov, ki so se trudili vzpostavit­i »trajno svobodo«.

2011 V Ljubljani je umrl Branko Miklavc (roj. 1922), slovenski dramatik, pesnik ter gledališki in filmski igralec. Dolgoletni član ljubljansk­e Drame je ob številnih gledališki­h vlogah nastopal tudi v filmu in na televiziji, posebno znan pa je postal po lastnih monodramah, med njimi po seriji upodobitev svojega donkihotov­skega dvojnika Borivoja Pomarančni­ka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia