Delo (Slovenia)

Trumpa je predsedova­nje drago stalo

-

Nekdanji ameriški predsednik in poslovnež Donald Trump se prvič po 25 letih ni uvrstil na seznam 400 najbogatej­ših Američanov, ki ga pripravlja ameriška revija Forbes. Njegovo premoženje je trenutno ocenjeno na 2,5 milijarde dolarjev, do uvrstitve na seznam pa mu je zmanjkalo 400 milijonov dolarjev.

Trump je lani zasedel 339. mesto, letos pa se na seznam top 400 ni uvrstil, ker je od začetka pandemije covida-19 izgubil 600 milijonov dolarjev, navedbe Forbesa povzema nemška tiskovna agencija DPA.

»Nepremični­ne v velikih mestih – ki predstavlj­ajo glavnino Trumpovega premoženja – niso prinesle velikega dobička, zato je nekdanji predsednik izpadel iz najprestiž­nejšega ameriškega kluba,« so zapisali v reviji.

Trump se je na seznam neprekinje­no uvrščal vse od leta 1996, ko je bil na 368. mestu. Med letoma 1997 in 2016, ko je bil izvoljen za predsednik­a ZDA, je zasedal mesta v prvi polovici seznama, potem pa jih je začel izgubljati. Trenutno je na 1299. mestu, piše National

News. Trump je sicer večkrat ponovil, da ga je predsedova­nje drago stalo. Vodenje poslovnega imperija je medtem predal sinovoma, a so podjetja ostala v njegovi lasti.

Prvo mesto med najbogatej­šimi Američani je sicer zasedel ustanovite­lj Amazona Jeff Bezos, čigar premoženje je ocenjeno na 201 milijardo dolarjev. Na drugem mestu je ustanovite­lj Tesle Elon Musk (190,5 milijarde dolarjev), na tretjem prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg (134,5 milijarde dolarjev), na četrtem pa ustanovite­lj Microsofta Bill Gates (134 milijard dolarjev). Na petem in šestem mestu sta soustanovi­telja Googla Larry Page (123 milijard dolarjev) in Sergey Brin (118,5 milijarde dolarjev). Prva ženska je na 12. mestu, to je Alice Walton (67,9 milijarde dolarjev), edinka ustanovite­lja ameriške trgovske verige Walmart Sama Waltona.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia