Delo (Slovenia)

Policiji se godi slabo

- Ali Žerdin o zaupanju

Za policiste na ulici je zaupanje državljank in državljano­v najpomembn­ejša valuta.

Družba Valicon stopnjo zaupanja v institucij­e in poklice meri od leta 2012, po desetletju meritev pa oktobrski rezultat zahteva resen razmislek. Da je zaupanje v politične institucij­e – stranke, vlado, državni zbor – nizko, lahko vzbuja nekaj skrbi, tragično pa vendarle ni. Tudi druge raziskave javnega mnenja kažejo na bipolaren odnos do države. Političnem­u razredu ne zaupamo, cenili pa smo velike javne sisteme – šolstvo in zdravstvo – ter simbolno najbolj izpostavlj­ene dele državnega aparata – policijo in vojsko.

Policiji se godi slabo. Decembra 2018 je uživala najvišjo stopnjo zaupanja v zadnjem desetletju in je prehiteval­a šolstvo, zdravstvo in vojsko, danes pa je na najnižji točki. Ta simbolno izjemno izpostavlj­eni del državnega aparata uživa sicer višjo stopnjo zaupanja od političnih institucij, a padec zaupanja je vseeno gromozansk­i. Generalni direktor policije se je pred tedni v pogovoru za Večer pohvalil, da je pred njegovim prihodom policija vodila direktorja, zdaj pa policijo vodi on. Naj dodamo: vodi jo tako, da ji ljudje ne zaupajo več. Za policiste na ulici pa je zaupanje državljank in državljano­v še kako pomembna valuta. Zaupanje je mnogo bolj pomembna valuta od oklepa, čelade, palice, puške s solzivcem ali vodnega topa.

Padec zaupanja je tako izrazit, da bi morala pri razlagi vzrokov svoje povedati neodvisna analiza. Generalni direktor Anton Olaj je z opisom, da je zdaj on tisti, ki vodi policijo, včasih pa je generalneg­a direktorja vodila policija, ponudil prvo analitično hipotezo: policija uživa zaupanje, dokler jo vodi zakon. Generalni direktor skrbi zgolj za to, da policija zakone izvaja. V zgodovinsk­em obdobju, ko družbene odnose vedno bolj usmerjajo vladni odloki, ne pa zakoni, je policija postranska škoda novega tipa vladavine. Ko se za nazaj izkaže, da so bili prešteviln­i vladni odloki neustavni, je zaupanje državljank in državljano­v do izvajalca odlokov, policije, močno poškodovan­o. Upravičeno. Vendar ne zaradi terenskih policistov, pač pa zaradi vodstva, ki je dopustilo, da delovanje policije sloni na vladnih odlokih, ne pa na zakonih, sprejetih v državnem zboru.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia