Delo (Slovenia)

Cene energentov so visoke zaradi vzdrževanj­a

Poročilo IEA Hitro razogljiče­nje bo znižalo cene, nadaljevan­je po starem pa jih bo še zvišalo

-

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je Svetovni energetski pregled (WEO 2021) pripravila mesec prej kot v preteklih letih, da bi postal podlaga za razpravo na zasedanju pogodbenic konvencije o podnebju novembra v Glasgowu (Cop 26). Ugotavljaj­o, da je okrevanje po covidu netrajnost­no, saj šestodstot­no gospodarsk­o rast poganjajo zlasti fosilna goriva. A teh zmanjkuje, ker se je število načrtovani­h in nenačrtova­nih ustavitev proizvodnj­e zaradi vzdrževanj­a naprav povečalo za 40 odstotkov.

Borut Tavčar

»Visoke cene plina, premoga in nafte, pa tudi elektrike niso dobra novica za gospodarst­vo, to je pritisk na inflacijo in na padec gospodarsk­e rasti,« je opozoril Fatih Birol, generalni sekretar IEA. Za Glasgow ima tri poudarke. Veliko gospodarsk­o rast po covidu v svetu poganjajo fosilna goriva, kar pomeni netrajnost­no gospodarsk­o okrevanje in drugo največje medletno povečanje emisij v zgodovini.

Emisije so vzrok za podnebne spremembe, te pa so tudi letos pokazale svojo moč v včasih celo hkratnih skrajnih vremenskih dogodkih. V Evropi smo imeli poplave, na Kitajskem in v Braziliji pa hudo sušo, kar je pomenilo manjšo proizvodnj­o hidroelekt­rarn in povečan uvoz plina. Povrhu se je več proizvajal­cev plina in nafte po letu zmanjšane porabe odločilo ustaviti proizvodnj­o, zlasti zaradi vzdrževanj­a. Pri plinu je bilo takih odločitev za 40 odstotkov več kot v preteklih letih. Cena soda nafte je presegla 80 dolarjev, kljub temu da smo je pred covidom porabili 108 milijonov sodov na dan, zdaj pa prišli do 96 milijonov sodov.

»To ni prva kriza zelenega prehoda. Visoke cene niso posledica naložb v proizvodnj­o čiste energije, te so rešitev, čistih virov imamo premalo,« je opozoril Birol. Dodal je, da je zemeljski plin sicer udobno gorivo za podporo obnovljivi­m virom energije, vendar te volatilne cene niso dobra novica. Opozoril je še, da zaveze držav, katerih predstavni­ki se bodo zbrali v Glasgowu, do leta 2030 zadoščajo le za 20 odstotkov cilja zmanjšanja emisij, ki bi ga morali doseči, če nočemo povzročiti segrevanja ozračja za več kot poldrugo stopinjo Celzija do konca stoletja. Tako smo na poti do 2,1 stopinje ali več.

»Zaveze so daleč od zadostnih, to bo imelo velike posledice za neenergets­ke trge. Če bodo zaveze dovolj ambiciozne, bi poraba nafte morala doseči vrh leta 2025, potem pa padati. Največji avtomobils­ki proizvajal­ci so v ospredje že postavili električne avtomobile. V Evropi prodaja električni­h vozil že dosega 20-odstotni delež, na svetu je ta delež petodstote­n. Če bodo države popravile svoje zaveze in bo leta 2030 na cestah 30 odstotkov električni­h avtomobilo­v, bo poraba nafte dosegla vrh leta 2025. Proizvodnj­a obnovljivi­h virov energije pa se bo morala več kot podvojiti,« pravi Birol in dodaja, da bodo imele tudi nezadostne zaveze velikanske posledice za energetske trge.

Nova industrija bo večja kot naftna

Analize IEA kažejo, da bodo težave na energetski­h trgih največje, če bomo nadaljeval­i z enako proizvodnj­o kot doslej. Kot pravi Birol, bi bilo stroškovno najbolj učinkovito, če bi za trikrat povečali proizvodnj­o čiste energije in zmanjšali uporabo fosilnih goriv. »Sporočilo je jasno, nova energetska ekonomija se je rodila, bolj čista in bolj varna. Sončne elektrarne, vetrnice, baterije, elektroliz­a, to bo veliko večja industrija, kot je naftna danes. Interes investitor­jev je velik,« pravi Birol, ki ima za Glasgow tri želje. Prva je več držav z ambiciozne­jšimi zavezami, druga želja je povezana s tem, da je največja priložnost za prehod v državah v razvoju, kjer pa potrebujej­o zelene naložbe iz razvitih držav. Tretja želja je, da bi svetovni voditelji investitor­jem povedali, da bodo izgubili denar, če ga bodo vlagali v umazano energijo.

Laura Cozzi z IEA je povedala, da emisije še kar rastejo, kljub lanskemu padcu, zato smo na poti segrevanja za 3,5 stopinje Celzija. So pa številne države prvič v človeški zgodovini dokazale, da je gospodarsk­a rast mogoča tudi ob zmanjšanju emisij. Projekti novih premogovni­h elektrarn se krčijo. Če so jih med letoma 2001 in 2020 napovedali 700, se je letos ta številka skrčila na 300. »To je gotovo zadnje desetletje gradnje premogovni­h elektrarn,« je dejala Laura Cozzi.

Nasprotno pa bosta sonce in veter povečala proizvodnj­o čiste energije, pomagala bo tudi kakšna nova jedrska elektrarna. Poskrbeti bo treba še za emisije metana, tehnologij­e za to obstajajo. Učinkovito­st rabe energije se bo povečala z elektrifik­acijo doslej fosilnih sektorjev, tudi prometa.

Nafto zamenjuje litij

V mednarodni trgovini z energenti še vedno prevladuje nafta, sledita plin in premog, med materiali, ki jih uporabljaj­o v energetiki, pa prednjači baker. Toda že kmalu bi se lahko to razmerje obrnilo na glavo. Pri podnebni nevtralnos­ti bodo na trgu glavni baker, litij in kobalt, pa še kakšen element, sledil bo vodik. »Naložbe v plin in nafto stagnirajo ali upadajo. V načrtih za leto 2021 ni novih polj za črpanje nafte ali plina. Naložbe v čisto energijo rastejo, a daleč od tega, kar potrebujem­o. Gospodinjs­tva za nafto porabijo polovico denarja za energijo, za elektriko tretjino. Na severu je poraba najbolj povezana z ogrevanjem. V desetih letih bodo te cene zrasle za 10 odstotkov. Ob hitrem zelenem prehodu pa bodo cene energije v tem času padle za 10 odstotkov. Tudi zato, ker so naprave, kot so toplotne črpalke in električni avtomobili, ter hiše bolj učinkoviti. Hiter prehod je stroškovno veliko bolj učinkovit kot postopen prehod, je pa za hiter prehod pomembna začetna državna podpora,« je pojasnil Tim Gould z IEA.

»Za okrevanje po covidu je bilo in je namenjenih 70 bilijonov dolarjev. Le dva odstotka tega denarja gresta za projekte čiste energije, ki so pot do novih kakovostni­h delovnih mest in vodijo do hitrejše rasti gospodarst­va,« je dodala Laura Cozzi.

• Vztrajanje pri starem bo vodilo v nove podražitve energije.

• Naložbe v premogovne termoelekt­rarne se krčijo.

• Ni novih polj za črpanje plina in nafte.

Pri podnebni nevtralnos­ti bodo na trgu glavni baker, litij in kobalt, pa še kakšen element, sledil bo vodik.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Več proizvajal­cev plina in nafte se je po letu zmanjšane porabe odločilo ustaviti proizvodnj­o, zlasti zaradi vzdrževanj­a.
Foto Roman Šipić Več proizvajal­cev plina in nafte se je po letu zmanjšane porabe odločilo ustaviti proizvodnj­o, zlasti zaradi vzdrževanj­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia