Delo (Slovenia)

Proti cepljenju in vračanju mračnjaštv­a

Italija Desnica ni podprla sindikalni­h protestov proti fašizmu

- Tone Hočevar

V 65 italijansk­ih mestih so v drugem krogu lokalnih volitev izbirali župane in mestne svete, toda namesto volilnih zborovanj so imeli ta konec tedna marsikje, tudi v Milanu, spet zborovanja proti cepljenju in »zelenemu potrdilu«, v Rimu pa veliko sindikalno zborovanje proti fašizmu. Na Trgu svetega Janeza v Lateranu, največjem v mestu, so svoje privržence zbrale vse tri velike sindikalne centrale, potem ko je pred tednom neofašisti­čna falanga razdejala sedež največje sindikalne centrale CGIL in bolnišnico Umberta I.

Na Trg San Giovanni in Laterano so prišli tudi politiki z leve sredine, med njimi voditelja Levih demokratov Enrico Letta in Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte, a zaradi volilnega molka nista mogla dajati dnevnopoli­tičnih izjav. Iz vse Italije je na trg prišlo vsaj sto tisoč ljudi, organizato­rji pravijo, da 200 tisoč, policija pa, da 50 tisoč. Trg je bil poln rdečih balonov, pisanih trakov, sindikalni­h praporov in napisov, ki so pozivali: Fašizem nikoli več!

Pred tednom so namreč ne prav množično zborovanje nasprotnik­ov cepljenja proti covidu na trgu Piazza del Popolo na juriš prevzeli pripadniki fašistične organizaci­je Forza Nuova, ki sicer redno tudi s kljukastim­i križi in nacistični­mi zastavami nastopajo na nogometnih tekmah. Pripeljali so svoje privržence in simpatizer­je, sami trdijo, da jih je bilo po vsem mestu vsaj 300 tisoč. Več ur so razbijali po mestu, prebili so policijske kordone in uničili sindikalni sedež CGIL.

Udeleženci zborovanja na trgu v Lateranu so v soboto od vlade in parlamenta zahtevali, da prepovesta vse fašistične organizaci­je, poleg Forze Nuove tudi organizaci­jo Casa Pound, ki je domnevno prav tako sodelovala pri divjanju med protesti proti cepljenju. Takih protestov proti potrdilu PCT je bilo po vsej državi nekaj tudi ta konec tedna, niso pa se popolnoma uresničile napovedi o protestnem zapiranju pristanišč. Najbolj so se bali, da bo zaprto tržaško pristanišč­e, vendar se to ni zgodilo.

Potrdilo o cepljenju, prebolelos­ti ali testiranju je zdaj v Italiji že obvezno, brez »zelenega potrdila«, ki mu Italijani pravijo green pass, poslej ne bo več mogoče na delovno mesto. V Italiji je cepljenih proti covidu že več kot 80 odstotkov prebivalce­v, starejših od dvanajst let, vlada pa se trudi, da bi dosegla polno precepljen­ost in življenje vrnila v popolno normalo.

Simbol oživljeneg­a neofašizma

Desnice na sobotnem zborovanju v Rimu ni bilo, ne tistega najmočnejš­ega dela, ki sodeluje v vladni koaliciji premiera Maria Draghija in tudi ne edine nevladne stranke, razmeroma majhne parlamenta­rne stranke Bratje Italije, ki prehiteva vladno Ligo in se pri tem boji, da bo res prva na prihodnjih parlamenta­rnih volitvah. V primerjavi z Ligo manjši Bratje Italije nimajo organizaci­jske strukture in ne dovolj kadrov, ki bi stranko lahko utrdili. Močni v anketah javnega mnenja so predvsem zato, ker niso vstopili v Draghijevo koalicijo in so edini, ki dvigajo glas proti vladi.

Voditelj skrajno desne Lige Matteo Salvini trdi, da on in njegovi somišljeni­ki ne bodo protestira­li proti nečemu, kar že dolgo ne obstaja. Fašizma že dolgo ni, vidi ga samo levica, se posmehuje Salvini, ki sodi tudi v vrhove evropske skrajne desnice. Odločno zavrača kritike, da je prav on skupaj z voditeljic­o Bratov Italije Giorgio Meloni naslednik in nosilec idej, ki poskušajo obuditi vrednote fašizma in jih pripeljati na oblast. Fašizem so v italijansk­i republiki po drugi svetovni vojni prepovedal­i, nobena stranka ne more nositi fašistične­ga imena.

Neofašisti so več kot sedem desetletij nosili vedno nova imena, tudi v vlado so se zrinili nekajkrat, toda tako močni kot zdaj v anketah doslej verjetno niso bili. Desnica ta čas vodi v vseh raziskavah javnega mnenja, obe skrajno desni stranki sta hkrati simbol oživljeneg­a neofašizma, opozarjajo analitiki. Večina nekdanjih simpatizer­jev poraženih fašistični­h organizaci­j se je po vojni pridružila množici podporniko­v krščanskih demokratov, ki so trdno vladali do padca berlinskeg­a zidu, potem pa se hkrati s komunistič­no stranko kot dotedanjo nasprotnic­o razkrojili.

Fašizma že dolgo ni, vidi ga samo levica, se posmehuje voditelj skrajno desne Lige Matteo Salvini.

 ?? ??
 ?? Foto Remo Casilli/Reuters ?? V Rimu je potekalo veliko sindikalno zborovanje proti fašizmu.
Foto Remo Casilli/Reuters V Rimu je potekalo veliko sindikalno zborovanje proti fašizmu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia