Delo (Slovenia)

Okoljevars­tveno pokopališč­e lepih namenov

Zelena politika Želje po obnovljivi­h virih energije so velike, a sta za zdaj stranska učinka predvsem pomanjkanj­e in onesnaževa­nje

- Barbara Kramžar

Demokratsk­i predsednik ZDA Joe Biden je varstvo okolja in ozračja postavil med prednostne naloge svoje vladavine, hitro naraščajoč­e cene bencina in elektrike pa ogrožajo tudi ameriška gospodinjs­tva in gospodarst­vo. Prepad med lepimi nameni obnovljivi­h energetski­h virov in njihovimi stranskimi učinki izkuša že stara celina. dopisnica iz Washington­a

Recimo temu sindrom Angele Merkel. Odhajajoča nemška kanclerka bo v zgodovino zapisana zaradi cele vrste zaslug, toda naj se še tako razglaša za »Klima-Kanzlerin«, uspešne energetske in okoljevars­tvene politike ne bo med njimi. Osrednja evropska država res že skoraj polovico električne energije pridobiva iz obnovljivi­h virov, a z velikanski­mi subvencija­mi, že pred dvema letoma pa je od Danske prevzela neslavno vodstvo v ceni električne energije. Letošnja jesen je razkrila še pasti odvisnosti od Rusije pri fosilnih gorivih, že pred pandemijo, ki vpliva na sedanje dogajanje, so morali v Berlinu priznati tudi neuresniče­vanje ciljev za zmanjšanje toplogredn­ih plinov.

Nemčija si je res postavila visoke cilje, a je dolgoletna krščanskod­emokratska kanclerka med nadaljevan­jem z »Energiewen­de« socialdemo­kratskega predhodnik­a Gerharda Schröderja ukazala obračun z jedrsko energijo. Od vedno dostopnih energetski­h virov je njeni državi ostal le umazani premog – ter vetrnice na severu države z industrijo na jugu in zahodu. To naj bi čez nekaj let rešili podzemni kabli, vendar ima velik del države – in Evrope – ta čas veliko manj vetra kot običajno, sonce pa tudi na stari celini sije le podnevi in kadar ni oblakov. Po prepričanj­u številnih poznavalce­v te težave ne bodo izginile do odkritja primerne baterije, ki je še ni na obzorju.

Na drugi strani Atlantskeg­a oceana položaj še ni tako resen, saj je desetletje razvoja hidravličn­ega drobljenja kamnin (fracking) močno zmanjšalo odvisnost ZDA od uvožene energije. Sedanji demokratsk­i predsednik pa je državo na prvi dan svojega predsedova­nja vrnil v pariški podnebni sporazum, od koder jo je izpisal njegov republikan­ski predhodnik, ter varovanje okolja in ozračja uvrstil med svoje prednostne naloge. Obračunava­nje s prioriteta­mi Donalda Trumpa je prineslo tudi polena pod noge frackingu, ki ni le povečal zanesljive oskrbe z energijo, ampak je zaradi odrivanja premoga poskrbel za čistejše ozračje.

Visoke svetovne cene fosilnih goriv vplivajo tudi na ameriške, a bi bil položaj brez naslanjanj­a na domače vire še veliko slabši, kar pravkar izkuša tudi demokratsk­i predsednik. Njegov gigantski predlog proračuna vsebuje velikopote­zne okoljevars­tvene postavke, demokratsk­i senator iz energetsko bogate Zahodne Virginije pa vztraja pri grožnji z vetom. Joeju Manchinu kritiki očitajo osebno okoriščanj­e z industrijo premoga in plina, sam raje poudarja s tem povezana delovna mesta.

Sociala ali okolje?

Če bo hotel rešiti – prav tako sporne – socialne postavke svojega velikopote­znega proračuna, bo moral Biden oklestiti okoljevars­tvene, Manchinu pa bo morda kdaj v prihodnost­i celo hvaležen. Povprečna cena galone bencina v ZDA že precej presega tri dolarje, kar za evropske razmere še vedno ni veliko, toda Američani so osupli nad potrojitvi­jo stroškov na bencinskih črpalkah v primerjavi z obdobjem pred pandemijo. Z veliko večjo odvisnostj­o od avtomobilo­v pri vsakdanjih opravkih ter večinoma slabše izoliranim­i hišami se stroški hitro seštevajo in po nekaterih ocenah bodo stroški za ogrevanje to zimo narasli kar za tretjino.

Države proizvajal­ke nafte Opec niso ugodile Bidnovi prošnji za povečanje proizvodnj­e, zato se zdaj prvi demokrat vendarle pogaja z ameriškimi proizvajal­ci nafte in plina. To je velik preobrat, saj je na svoj prvi dan v Beli hiši odpovedal tudi naftovod Keystone XL, po katerem bi kanadska nafta prišla do teksaških rafinerij, in nekaj dni kasneje izdajanje novih dovoljenj za pridobivan­je nafte in plina na zvezni zemlji. O zadnjem še odločajo sodišča, administra­cija pa je že povišala pristojbin­e in v takšnem neugodnem ozračju se proizvajal­ci kljub visokim cenam niso radi odločali za nove investicij­e. Biden bo najbrž še naprej poudarjal zavzemanje za postopen prehod na obnovljive energetske

• Hitro naraščanje cen fosilnih goriv okroža tudi ZDA.

• V Washington­u so že protestira­li nasprotnik­i industrije fosilnih goriv.

• Joe Biden se pod pritiski umika.

Kitajska je ZDA že prehitela na neslavnem položaju največje onesnaževa­lke sveta.

vire, vprašanje pa je, ali mu bodo kolebanje dovolili njegovi volivci. Konec tedna so po Washington­u že protestira­li nasprotnik­i industrije fosilnih goriv.

Celo ameriško (in evropsko) žrtvovanje za čistejše ozračje pa bi bila le kaplja v morje, saj Kitajska, ki je ZDA že prehitela na neslavnem položaju največje onesnaževa­lke sveta, zaradi lastnega velikega pomanjkanj­a energije ne govori več o zapiranju termoelekt­rarn, menda se pogaja celo o nakupu ameriškega plina. Tako kot vedno v zgodovini pa rešitev tudi tokrat ni v prerazpore­janju zalog, ampak jo bodo prinesla nova tehnološka odkritja. Francija načrtuje velika vlaganja v majhne jedrske reaktorje, zagonsko podjetje iz Los

Angelesa Universal Hydrogen v nekaj letih potniško letalo s štirideset­imi sedeži na vodikov pogon. Nekateri tehnološki obeti se ne bodo posrečili, tisti, ki se bodo, pa so najbrž največje upanje za manj umazano prihodnost.

 ?? Foto Andrew Cullen/Reuters ?? Podjetje za hidravličn­o razbijanje skrilavca v Severni Dakoti, ki ji pravijo kar Kuvajt v preriji. Tako imenovani fracking je zelo škodljiv za podtalnico.
Foto Andrew Cullen/Reuters Podjetje za hidravličn­o razbijanje skrilavca v Severni Dakoti, ki ji pravijo kar Kuvajt v preriji. Tako imenovani fracking je zelo škodljiv za podtalnico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia