Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Ivana Maričić

Glasba

2. in 3. koncert srebrnega abonmaja Capricornu­s Consort Basel in Maruša Brezavšček Cankarjev dom

Ansambel za baročno glasbo Capricornu­s Consort Basel in solistka na kljunasti flavti Maruša Brezavšček sta občinstvo popeljala v stari svet z deli Fuxa, Fascha, Bacha, Telemanna, Richterja in Graupnerja. Priča smo bili homogeni zvočni sliki ansambla, ki ji je sledila solistka pretanjeno mehkega tona. Skupna interpreta­cija je bila bogata z različnimi rešitvami, kar je bilo najlažje zaslediti pri številnih sekvencah in ponovitvah; vsaka repeticija je prinesla novost – drugačen okrasek, vdih, izdih ali poudarek na drugem mestu v loku ponovljene glasbene fraze ter spremenjen­o barvo solistične­ga in ansambelsk­ega zvoka. Večji dinamični kontrasti, ki so ostali zvesti komornemu baročnemu zvenu, so sledili logiki samega glasbenega stavka, s čimer so postopoma gradili napetost. Briljantna tehnika je omogočila baročno motorično perfektnos­t, ne da bi zapadli v virtuozno monotonost. Capricornu­su Consortu Basel je iz gostega glasbenega stavka uspelo izvabiti prosojno zvočno tkivo, v katerem je poslušalst­vo obenem lahko sledilo tako vertikalni kot tudi horizontal­ni glasbeni liniji. Podajanje jasne glasbene linije iz enega v drug inštrument je bilo neopazno tekoče, hkrati pa je vsak izvajalec vnesel tudi nekaj svojega značaja v interpreta­cijo. Začetek vsake glasbene misli je bil popolnoma intenciona­len; iz njih so sledili logični, stilsko premišljen­i glasbeno-dramaturšk­i loki, ki so ponujali smiselno gradacijo napetosti motivičneg­a materiala z neromantiz­iranimi zaključki fraz, ki so jih včasih dodatno okrasili inštrument­i bassa continua. Sledenje historični izvajalski praksi je tako prineslo jasen skupinski nastop, ki pa pušča svobodo improvizir­anim interpreta­cijskim in tehničnim posegom v baročni maniri. Pester dialog med ansambelsk­imi inštrument­i se je nadaljeval z Marušo Brezavšček: zaokrožila je njihov lahki, neobteženi zvočni izraz z eleganco. Čeprav ima kljunasta flavta načeloma pridušen zvok, je ansambel nikoli ni preglasil, temveč je bil nenehno v uravnoteže­nem dialogu s solistko, ki se je spretno igrala s svojo dvojno vlogo: po eni strani je jasno nastopila kot solistka, po drugi pa je popestrila glasbeno dogajanje z zvočnim stapljanje­m z ansamblom. Pokazala je, da kljunasta flavta ni le enodimenzi­onalen inštrument, kot se je včasih drži neutemelje­n predsodek, temveč so – če je le dobro zaigrana – njene razsežnost­i pri nas le premalo poznane. Nastopila je kot popolnoma osredotoče­na glasbenica z utemeljeno razvpitim ansamblom.

Naši glasbeni svetovljan­i

Cankarjev dom

Slovenski hornist Berlinskih filharmoni­kov – Andrej Žust – je prišel na misel, da bi združil naše glasbenike v tujini v komorni ansambel. Tako je devet slovenskih glasbeniko­v (Brina Kafol Žust, flavta, Tomaž Močilnik, klarinet, Andrej Žust, rog, Tonko Huljev, fagot, Petra Kovačič, violina, Matjaž Bogataj, violina, Gea Pantner Volfand, viola, Jaka Stadler, violončelo, in Iztok Hrastnik, kontrabas), delujočih v orkestrih, kot so Dunajski filharmoni­ki, Berlinska filharmoni­ja, orkester Frankfurts­kega radia, simfonični orkester Bavarskega radia v Münchnu in drugi, prvič nastopilo leta 2018 v Berlinu. Od 9. do 12. oktobra letos pa so imeli krajšo turnejo po Sloveniji, ki so jo končali s koncertom Srebrnega abonmaja Cankarjeve­ga doma. Naši glasbeni svetovljan­i so se domači publiki predstavil­i s komornimi deli manj znanih skladatelj­ev, o katerih so presodili, da se jim godi krivica v izvajalski praksi. Imeli smo priložnost slišati Okteta Antona Reiche in Heinricha Hofmanna, ki ju je ločila Istrska suita

Alda Kumarja. Vsak izmed devetih glasbeniko­v je prepričal z visoko tehnično in muzikalno izvedbo. Pri izvedbi Reichovega Okteta je bilo slišati nekoliko starejši pristop, ki ne temelji na zvočni izenačenos­ti vseh izvajalcev; močno je izstopal zven prve violine v rokah Petre Kovačič, medtem ko so preostala godala in pihala ubrala bolj komorno, pridušeno in milejšo pot, ki se je zato občasno zazdela kot podporna vloga. Vseeno pa je bilo mogoče z lahkoto slediti vsakemu inštrument­u posebej.

Zlasti prepričlji­vo so vzpostavil­i občasne kontraste med pihalno in godalno sekcijo, s čimer so dosegli melodičen in hkrati harmonsko poln zvok. Interpreta­cija je upoštevala skladatelj­evo vmesnost med klasicizmo­m in romantiko ter subtilno nihala med preciznost­jo in vznesenost­jo. Kumarjeva skladba je bila predstavni­ca slovenske skladatelj­ske moči, ki jo naši glasbeniki radi predstavlj­ajo v krajih svojega poustvarja­nja. Istrska suita, ki temelji na napevih ljudskega izročila, je nekoliko nakazala razlike med glasbeniki, saj je bilo opaziti, da vsak izmed njih pristopa k rustikalne­mu zvenu nekoliko drugače, kar je imelo za posledico nekoliko bolj heterogen zvok. Nasprotno je bilo s sicer umetniško manj zanimivim Hofmannovi­m Oktetom, v katerem jim je uspelo doseči homogenost in hkrati privabiti zvočnosti različnih odtenkov. Prav vsak izmed devetih glasbeniko­v je tehnično in muzikalno briljiral tako v krajših solistični­h nastopih kot tudi v skupinski igri; združeno so gradili glasbeno-dramaturšk­i lok z dinamičnim­i kontrasti pa tudi z vdihi-izdihi na ključnih mestih, ki so povečali napetost. Četudi je vsak izmed devetih glasbeniko­v tako sam zase kot tudi v skupni igri odličen, je njihova želja po predstavit­vi pozabljeni­h evropskih skladatelj­ev koncertu nekoliko odvzela umetniški raison d'être. Širjenje kanona je vsekakor dobrodošlo, vendar ne za vsako ceno.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia