Delo (Slovenia)

Ruska filmska ekipa se je vrnila na Zemljo

Vedno bolj obiskano vesolje Vesoljska tekma očitno še vedno obstaja – Rusija je na MVP posnela prvi celovečere­c in tako prehitela načrte ZDA

- Saša Senica

Po 12 dneh bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), kjer so posneli kadre za celovečern­i ruski film Izziv, so se igralka Julija Peresild, režiser Klim Šipenko ter kozmonavt Oleg Novicki v nedeljo srečno vrnili na Zemljo. Kapsula sojuz-18 je tri ure po slovesu na vesoljski postaji pristala v puščavi v Kazahstanu.

Režiserja Klima Šipenka vesolje že dolgo vznemirja, med drugim je posnel znanstveno­fantastičn­i film Saljut 7, ki delno temelji na resnični odpravi leta 1985 na istoimensk­o vesoljsko postajo.

Kozmonavti so postali igralci

Novicki je bil v vesolju 191 dni, v zadnjih dneh odprave se je prelevil še v igralca. Zaigral je bolnega kozmonavta, ki mu je življenje reševala kirurginja, to je zaigrala Peresildov­a, ki je, kot je dejala, s težkim srcem zapustila vesoljsko postajo, saj ji je bilo bivanje v vesolju zelo všeč. Pri snemanju sta kot igralca sodelovala še kozmonavta Pjotr Dubrov in Anton Škaplerov, ki je igralko in režiserja spremljal v sojuzu, s katerim so 5. oktobra pripotoval­i na postajo.

Ruska vesoljska agencija je filmski projekt predstavil­a novembra lani, kmalu po tistem, ko se je začelo govoriti, da namerava v vesolju snemati film tudi ameriški igralec Tom Cruise. Za zdaj ni znano, kdaj bo odpotoval na postajo oziroma ali sploh bo.

Sedemintri­desetletna ruska igralka je vlogo dobila med 3000 prijavljen­imi in tako postala prva poklicna igralka v vesolju. Med njenim bivanjem na vesoljski postaji je v vesolje – sicer precej nižje, na višino okoli 100 kilometrov, medtem ko postaja kroži 400 kilometrov visoko – odpotoval še William Shatner, legendarni kapitan Kirk iz serije Zvezdne steze. Bil je član posadke drugega turistične­ga poleta podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa.

Na krovu postaje so zdaj ostali Francoz Thomas Pesquet, kozmonavta Škaplerov in Dubrov in ameriški astronavti Shane Kimbrough, Megan McArthur in Mark Vande Hei ter Japonec Aki Hošide. Vande Hei in Dubrov sta bila predvidena za vrnitev s sojuzom-18, a so jima podaljšali bivanje še za pol leta, tako bosta v vesolju skupno kar leto dni. Vesoljske agencije podaljšuje­jo odprave nekaterim astronavto­m, da bi dobili čim boljši vpogled, kaj se s človeškim telesom in umom dogaja med daljšim bivanjem v breztežnos­ti. Potovanja na Luno ali Mars bodo namreč precej daljša od pol leta, kolikor astronavti običajno bivajo na Mednarodni vesoljski postaji.

 ?? Foto Roscosmos/Reuters ?? Le tri ure je kapsula sojuz-18 potreboval­a, da je poletela z vesoljske postaje in pristala v puščavi v Kazahstanu.
Foto Roscosmos/Reuters Le tri ure je kapsula sojuz-18 potreboval­a, da je poletela z vesoljske postaje in pristala v puščavi v Kazahstanu.
 ?? Foto AFP ?? Igralko Julijo Peresild in režiserja Klima Šipenka je na Zemljo pospremil kozmonavt Oleg Novicki, ki je na Mednarodni vesoljski postaji preživel šest mesecev.
Foto AFP Igralko Julijo Peresild in režiserja Klima Šipenka je na Zemljo pospremil kozmonavt Oleg Novicki, ki je na Mednarodni vesoljski postaji preživel šest mesecev.
 ?? ?? Sedemintri­desetletna ruska igralka je vlogo dobila med tri tisoč prijavljen­imi.
Sedemintri­desetletna ruska igralka je vlogo dobila med tri tisoč prijavljen­imi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia