Delo (Slovenia)

18. oktober je svetovni dan vazektomij­e

-

1867Z

DA so od Rusije kupile veliko in redko poseljeno ozemlje Aljaske za 7,2 milijona dolarjev. Številni ameriški državljani so nakup razumeli kot zapravljan­je davkoplače­valskega denarja. Mnogi so dejanje poimenoval­i Sewardova neumnost po državnem sekretarju Williamu H. Sewardu, ki je bil odgovoren za nakup. Svoje zmote so se zavedeli leta 1896, ko so raziskoval­ci ob reki Klondike odkrili zlato in pozneje še največje zaloge plina, premoga in nafte v Ameriki. Aljaska je bila kot država sprejeta v unijo leta 1959. Tam vsako leto 18. oktobra praznujejo dan Aljaske.

1933R

ichard Fuller (1895–1983), ameriški arhitekt, izumitelj in futurist je vložil patent za svoj avtomobil Dymaxion. S pomorskim arhitektom Starlingom Burgessom sta zgradila tri eksperimen­talne prototipe, da bi raziskala možnosti večfunkcio­nalnega vozila. Šest metrov dolg trikolesni­k v obliki stroka je lahko prevažal 11 potnikov, pospešil do 190 kilometrov na uro in prevozil 12 kilometrov z litrom bencina. Eleganten, učinkovit in ekscentrič­en avto je pritegnil veliko pozornosti: v njem so se želeli voziti zvezdniki in vanj vlagati bogataši. Kmalu po vložitvi patenta je eden izmed prototipov doživel hudo nesrečo s smrtnim izidom in zanimanje za Dymaxion je usahnilo.

1966V

Ljubljani je umrla pesnica Vida Taufer (roj. 1903). Predvojna učiteljica je izdala štiri zbirke intimne poezije, pisala pa je tudi za mladino. Od srede tridesetih do začetka šestdeseti­h let prejšnjega stoletja so jo uvrščali med naše najugledne­jše pesniške ustvarjalc­e. Po smrti je začela toniti v pozabo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia