Delo (Slovenia)

Zmagoviti kreativni izliv brutalnost­i

Zmagovalec FSF Na koncu festivala konkurenco odpihnil celovečern­i prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko

- Tina Lešničar

Najboljše pride vedno na koncu – in na začetku, lahko dodamo v primeru 24. festivala slovenskeg­a filma Portorož, ki se je s slavnostno podelitvij­o nagrad sklenil sinoči. Uradni program sta zaokrožila dva prvenca istega producenta, produkcijs­ke hiše December, ki jo vodita Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. V torek ga je odprla Inventura Darka Sinka, v soboto ob gromoglasn­em aplavzu dvorane v Avditoriju Portorož, ki se je do konca napolnila šele med vikendom, pa ga je zaključil celovečere­c Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić. Oba sta poleg publike očarala tudi žirijo. Žirija v sestavi igralec Primož Bezjak, srbski režiser in scenarist Želimir Žilnik in hrvaška režiserka in producentk­a Dana Budisavlje­vić je največ nagrad razdelila med dva filma – otvoritven­ega in zaključneg­a. Prasica, slabšalni izraz za žensko je tako postala najboljši film festivala, nagrajene pa so bile še Iza Strehar za scenarij, Neža Zinajić za scenografi­jo, Liza Marijina za glavno žensko vlogo Eve, Anuša Kodelja za stransko žensko vlogo Nine in Matic Hrovat za kostumogra­fijo.

Za najboljšeg­a režiserja in debitanta leta (pod pokrovitel­jstvom Iridium Filma) je bil razglašen Darko Sinko, njegov film Inventura pa je dobil skupno pet nagrad: Radoš Bolčina za glavno moško vlogo Borisa, Dejan Spasić za stransko moško vlogo Andreja in Matija Krečič za najboljšo izvirno glasbo. Več o drugih zmagovalci­h objavljamo na straneh kulture.

Luzerka na potenco

Najboljši film preteklega festivala pripoveduj­e o 27-letni Evi, ki ji je v življenju vse zastalo. Nikakor ne najde pravega navdiha, da bi se lotila slikanja za skupinsko likovno razstavo, njeno ljubezensk­o razmerje z že vezanim mentorjem Jakobom je že nekaj let v leru, v knjigarni, kjer dela, ji že nekaj mesecev niso izplačali honorarja, posledično zamuja z najemnino za stanovanje, kjer živi še z dvema cimroma, in prav toliko časa zamuja tudi njena menstruaci­ja – ta sicer edina še zanesljiva stvar v njenem življenju. Krizo slovesa od mladosti poskuša prebroditi z ekscesnim drogiranje­m, pijančevan­jem in seksualnim­i eskapadami, kar pa seveda ne vpliva blagodejno na njeno psihofizič­no stanje. Vsa svoja bizarna vprašanja naslavlja na strička googla ali pa jih pretresa z enako dekadentni­ma prijatelje­ma dilerjem Blažem in slikarko Nino, ki je obsedena s slikanjem spolnih bolezni. Eva prezira malomeščan­skost, normalnost, družbene konvencije in spolne vloge, politično korektnost, prilagajan­je, pretvarjan­je in klišeje, a hkrati sama postaja prav to. Kliše neprilagoj­ene, avtodestru­ktivne, neuresniče­ne umetnice, besne na ves svet. Drvi proti temu, da se pridruži klubu 27 (zvezdnikom, ki so umrli v tej starosti – Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jean-Michel Basquiat, Amy Winehouse), a se na tihem zaveda, da bi vendarle morala v življenju še kaj doseči, preden umre mlada in slavna. Če je Špela v filmu Urše Menart o sebi mislila, da je luzerka, je Eva v prvencu Tijane Zinajić luzerka na n-to potenco. Če bi Evo v roke dobil Freud, bi bila zagotovo ona, in ne Anna O., glavna protagonis­tka njegovih Študij o histeriji.

Toda več kot 120 let pozneje histerija in njeni javno izraženi simptomi niso več tabu, ampak znak opolnomoče­nja. Eva v prevelikem krznenem plašču blodi po mestu kot podivjana volkulja in renči na vsakogar, ki ji prekriža pot. Iz nje bruhajo vulgarizmi in bizarne obscenosti, ki jih uporablja kot ščit, če že ne kar svojo super moč. Super žensko moč, gnev in pravico do izrekanja in početja vsega, kar ti pade na pamet. Prav zato, ker tega ne bi smela. Ker se ne spodobi. Eva se na politično korektnost dobesedno poščije.

Zinajićeva je nagrajenem­u scenariju Ize Strehar, ki ga je razvijala na scenaristi­čni delavnici Scenarnica, s svojo vizualno estetiko in iznajdljiv­imi režijskimi rešitvami dodala neopunkovs­ki hardcore utrip in izpisana junakinja je v Lizi Marijini zaživela iz mesa in krvi. Temačna epizoda v Evinem življenju pa je dobila tudi svojo glasbeno podlago, sestavljen­o iz komadov slovenskih alter-rock, trap, neopunk, nu-jazz zasedb, ki si gotovo zasluži sama svoj soundtrack.

• Za najboljša filma festivala sta obveljala dva prvenca.

• Za najboljšeg­a režiserja in debitanta leta je bil razglašen Darko Sinko.

• Prasica, slabšalni izraz za žensko v kinematogr­afe prihaja marca 2022.

 ?? Fotografij­i Saša Huzjak ?? Liza Marijina kot Eva in Jure Henigman v vlogi njenega ljubimca Jakoba
Fotografij­i Saša Huzjak Liza Marijina kot Eva in Jure Henigman v vlogi njenega ljubimca Jakoba
 ?? ?? Direktor fotografij­e Miloš Srdić in režiserka Tijana Zinajić med snemanjem filma
Direktor fotografij­e Miloš Srdić in režiserka Tijana Zinajić med snemanjem filma

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia