Delo (Slovenia)

EU očitajo dvojna merila in izsiljevan­je

Vladavina prava Evropska komisija ima glede Poljske podporo skoraj vseh držav članic EU

- Peter Žerjavič

Evropski parlament je le redko prizorišče takšnih razprav, kakršna je potekala o položaju Poljske v EU v zvezi z odločitvij­o njenega ustavnega sodišča. Ta se je v nekaj najpomembn­ejših točkah postavila proti prvenstvu prava EU pred nacionalni­m pravom. Premier Mateusz Morawiecki je Poljsko predstavlj­al kot žrtev dvojnih meril, groženj s inančnimi sankcijami, izsiljevan­ja.

Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je po drugi strani opozorila, da odločitev ustavnih sodnikov postavlja v negotovost temelje EU. »Je neposreden izziv za enotnost evropskega pravnega reda,« je pojasnjeva­la. Kako se bo Unija odzvala na nastali položaj, še ni znano.

Instrument­i na razpolago pa so postopek ugotavljan­ja kršitev prava EU, uporaba pogojevanj­a izplačil evropskih sredstev in postopek po 7. členu. Po zasedanju ministrov za evropske zadeve v Luxembourg­u je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders povedal, da ima drža Bruslja široko podporo držav skoraj vseh članic. Izjemi naj bi bili ena ali dve. Državni sekretar na zunanjem ministrstv­u Gašper Dovžan je pojasnil, da Slovenija predseduje in v takšnih zadevah ne izraža svojega stališča.

O vladavini prava in neodvisnos­ti sodstva je za Delo spregovori­l tudi sodnik John Walker, ki je ob sodniški funkciji tudi predavatel­j na Univerzi Yale ter izvedenec in svetovalec za tuje pravosodne sisteme. Gost iz ZDA, ki se na Bledu udeležuje dvodnevne konference 14 predsednik­ov vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope, je bil v pogovoru do našega pravosodja precej manj kritičen, kot je slišati iz ust naših politikov.

P. Ž., M. Fe.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na zasedanju evropskega parlamenta želel izkoristit­i vsako minuto. Konservati­vec, ki je že kot mladenič pri osmih letih deloval proti režimu generala generala Wojciecha Jaruzelske­ga, ni pokazal niti kančka pripravlje­nosti na kompromis. dopisnik iz Bruslja

Čeprav bi njegov nastop lahko trajal le pet minut, je govoril več kot pol ure. Ko je bil opozorjen, da bi moral končati, je zabrusil. »Ne motite me.« V nastopu je zavračal kakršenkol­i polexit, a je vztrajal pri svoji liniji, da s sodbo poljskega ustavnega sodišča ni nič narobe in da se prvenstvo prava EU ne more nanašati na njihov ustavni sistem. Dejal je, da ima pravo EU prvenstvo le na področjih, na katera so države članice prenesle pristojnos­ti. Najvišji zakon na Poljskem je po njegovih besedah ustava.

»Je pred vsakim drugim virom prava. Nobeno poljsko sodišče, poljski parlament ali poljska vlada ne more vstran od tega načela,« je povedal. Veliko je govoril o dvojnih standardih in Poljski kot njihovi žrtvi. »Nesprejeml­jivo je širjenje pristojnos­ti z izvršenim dejstvom,« je povedal parlamenta­rcem. Prepričan je, da ne bi smeli govoriti o finančnih sankcijah in uporabljat­i groženj. »Izsiljevan­je ne bi smelo biti politika do ene države članice,« je poudaril Morawiecki.

Govoril je o zgodovini, o ponosni Poljski, ki se je trikrat v 20. stoletju bojevala za svobodo Evrope in sveta. Leta 1920 da je rešila Berlin in Pariz pred invazijo boljševiko­v, leta 1939 je prva šla v morilsko bitko z Nemčijo in tretjim rajhom, leta 1980 je Solidarnoś­ć vlival upanje na končanje krutega komunistič­nega sistema. Eno od protislovi­j je, da poljska nacionalko­nservativn­a oblast, ki se rada sklicuje na dediščino tega opozicijsk­ega sindikalne­ga gibanja, sama tepta njegove ideale, kot so demokracij­a, svoboda govora in konec korupcije.

Bruselj bo počakal sodišče

Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da so se ljudje v Srednji in Vzhodni Evropi želeli pridružiti evropski družini svobodnih ljudi, močni skupnosti vrednot in demokracij­e. »Nedavna odločitev poljskega ustavnega sodišča postavlja veliko tega v negotovost,« je povedala. Prvič se je zgodilo, da je sodišče države članice odločilo, da pogodbe EU niso skladne z nacionalno ustavo. »Sodba spodkopava zaščito neodvisnos­ti sodstva,« je povedala nemška krščanska demokratka.

Brez neodvisnih sodišč imajo ljudje manj zaščite in posledično so njihove pravice ogrožene, je nadaljeval­a. A ni govorila o tem, da bo evropska komisija proti nekaj državam članicam že kmalu sprožila postopek za zamrznitev evropskih sredstev v zvezi z ogroženost­jo proračuna in finančnih interesov EU, ker je vladavina prava pomanjklji­va. Prednost daje temeljitos­ti pri pripravi primerov. Tako bo Bruselj očitno najprej le zbiral informacij­e in čakal, da sodišče EU v prihodnjih mesecih odloči o tožbi Madžarske in Poljske proti temu mehanizmu pogojevanj­a plačil.

Disciplins­ko zbornico za sodnike naj bi ukinili

Vodja skupine EPP Manfred Weber je med parlamenta­rno razpravo opozoril, da se dogajanja na Poljskem, spodkopava­nja vladavine prava in slabljenja EU najbolj veseli Vladimir Putin. Voditeljic­a socialisto­v Iratxe García je opozorila, da je Poljska več kot vladajoča stranka PiS, Madžarska več kot Viktor Orbán in Slovenija več kot Janez Janša. Po besedah liberalca Guyja Verhofstad­ta sta odločitev ustavnih sodnikov in vlade pokazala, da sta zanje moteča ista člena pogodbe o EU kot za zagovornik­e brexita.

Morawiecki je med odgovarjan­jem na nastope poslancev napovedal, da bodo ukinili sporno disciplins­ko zbornico za sodnike, saj ni izpolnila pričakovan­j in njene odločitve o sodnikih, ki so kršili kodeks, niso bile uresničene. A pritisk se bo nadaljeval. Tej temi se ne bodo mogli izogniti na vrhu EU, ki bo v četrtek in petek. Države Beneluksa so evropsko komisijo pozvale, naj glede Poljske uporabi vsa razpoložlj­iva sredstva, da se postavi po robu sistemskim grožnjam vladavini prava.

Evropski parlament bo jutri predvidoma sprejel resolucijo, da Poljski ne bo odobren nacionalni načrt za okrevanje, s katerim naj bi dobili za 23,9 milijarde evrov nepovratni­h sredstev. Bruselj tega denarja ne namerava odobriti, dokler ne bo zagotovlje­na neodvisnos­t sodstva.

• Poljska noče biti žrtev politike izvršenih dejstev.

• Evropska komisija opozarja na rušenje temeljev EU.

• Poljski še ne bodo odobrili načrta za okrevanje.

 ?? Foto Ronald Wittek/AFP ?? Poljski premier Mateusz Morawiecki je veliko govoril o dvojnih standardih v Evropski uniji.
Foto Ronald Wittek/AFP Poljski premier Mateusz Morawiecki je veliko govoril o dvojnih standardih v Evropski uniji.
 ?? Foto Ronald Wittek/AFP ?? Čeprav bi nastop poljskega premiera Mateusza Morawiecke­ga lahko trajal le pet minut, je govoril več kot pol ure. Ko so ga opozorili, da bi moral končati, je zabrusil: »Ne motite me.«
Foto Ronald Wittek/AFP Čeprav bi nastop poljskega premiera Mateusza Morawiecke­ga lahko trajal le pet minut, je govoril več kot pol ure. Ko so ga opozorili, da bi moral končati, je zabrusil: »Ne motite me.«
 ?? Foto AFP ?? Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je spet opozorila, da sodba poljskega ustavnega sodišča spodkopava zaščito neodvisnos­ti sodstva.
Foto AFP Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je spet opozorila, da sodba poljskega ustavnega sodišča spodkopava zaščito neodvisnos­ti sodstva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia