Delo (Slovenia)

Država je ujetnica oporečne ministrske ekipe

- Uroš Esih o prevzemanj­u politične odgovornos­ti

Odstopi ali zamenjave ministrov bi lahko zmanjšali pritisk na vlado. A vlada te možnosti nima, saj nima večine, da bi lahko izvolila novega ministra.

Ministri in njihov šef imajo težave s sprejemanj­em politične odgovornos­ti. Začelo se je že takoj po nastopu vlade, ko sta se marca lani v vojno za nabavo zaščitne opreme podala šefa koalicijsk­ih strank, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Zadnji si javnomnenj­sko od privilegir­anja enega od ponudnikov ventilator­jev ni več zares opomogel in je dober dokaz tega, da sta transparen­tnost in integritet­a med volivci še vedno pomembni vrednoti pri oblikovanj­u volilnih preferenc.

Kako iskreno je prevzemanj­e politične odgovornos­ti v vladi, je pokazala lani junija napisana odstopna izjava notranjega ministra Aleša Hojsa zaradi hišne preiskave pri Počivalšku. To je bil manever, v katerem je Hojs po lastnih besedah odstopil zaradi nemoči pri depolitiza­ciji policije, njegovo poslanstvo pa se je nadaljeval­o z intenzivno politizaci­jo represivne­ga organa.

In Hojs je bil včeraj prvi, ki je v bran vzel strankarsk­ega kolega Andreja Vizjaka, ujetega v zvočni posnetek, ko je pred štirinajst­imi leti solastniku Term Čatež in nekdanjemu članu LDS domačijsko in nič kaj domoljubno svetoval, kako naj se izogne plačilu davka. Politik, ki o odstopu ni razmišljal, ko je poleti doživel plebiscita­rni poraz na referendum­u o vodah, je posnetek označil za zarotniško manipulaci­jo.

Retorično vprašanje: če tako ravnajo veterani v vladi, kako drugače pri prevzemanj­u politične odgovornos­ti naj ravna še sveži minister za pravosodje Marjan Dikaučič, proti kateremu je bila včeraj uvedena sodna preiskava zaradi kaznivih dejanj davčne utaje, ponarejanj­a ali uničenja poslovnih listin.

Ministra za zdravje Janeza Poklukarja kot zdravnika obvezuje Hipokratov­a prisega, a brez težav izjavi, da ne vidi podlage za razmislek o odstopu, potem ko se je izkazalo, da je vladni odlok glede cepiva janssen strokovno zgrešen. Posebno poglavje je s svojo pasivnostj­o ministrica za šolstvo Simona Kustec.

Odstopi ali zamenjave ministrov bi lahko zmanjšali pritisk na vlado. A Janša te možnosti nima, saj vlada v državnem zboru nima večine, da bi lahko izvolila novega ministra. Janša je ujetnik manjšinske vlade, država pa oporečnih ministrov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia