Delo (Slovenia)

Morala in etika politikov na stranskem tiru

Politična odgovornos­t V zaostrenih političnih razmerah je morebitni odstop ministra tveganje za stabilnost in obstoj vlade

- Uroš Esih

Že od afer glede nabave zaščitne opreme, v katerih sta se znašla ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, sploh pa po lani več mesecev trajajoči sagi bivše ministrice za kmetijstvo in predsednic­e Desusa Aleksandre Pivec zaradi afere Vinakras, je jasno, da prevzemanj­e politične odgovornos­ti ni posebno visoko na lestvici vladnih vrednot. Zdaj so se pod drobnogled­om znašli še trije ministri: minister za zdravje Janez Poklukar, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

V zadnjih dneh so v javnost prišli dokumenti, ki kažejo, da je Poklukar odgovoren za nastanek strokovno zgrešenega vladnega odloka, po katerem je posameznik pridobil pogoj PCT takoj po prejemu vektorskeg­a cepiva janssen. Zdravstven­i minister, tudi zdravnik po poklicu, o odstopu ne razmišlja.

Tarča zadnjih javnih razkritij je tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. V zvočnem posnetku, katerega avtentično­st še ni potrjena, je Vizjak solastniku družbe Terme Čatež Bojanu Petanu leta 2007, ko je v prvi Janševi vladi opravljal funkcijo gospodarsk­ega ministra, predlagal izogibanje plačilu davkov. Proti Vizjaku, ki je posnetek označil za manipulaci­jo, opozicija napoveduje vložitev interpelac­ije, če ne bo odstopil.

»To, da ministri ne odstopajo ob vsaki prvi aferi, ki je lansirana v medijih, je svojevrste­n samoohrani­tveni mehanizem koalicije, ki ji zagotavlja dolgoročno preživetje. Tudi v smislu, da je oblast odporna na morebitna izsiljevan­ja z njej neprijetni­mi temami, ki jih morda nekdo skriva kot adut v rokavu in z njimi poskuša uveljaviti svoje interese,« na vprašanje, zakaj ministri sedanje vlade, vključno s premierom, tako težko prevzemajo politično odgovornos­t, odgovarja politični analitik in urednik spletne Domovine Rok Čakš.

Stabilnost oblasti in neobčutlji­vost na izsiljevan­ja Čakš poudari kot dobri strani te strategije in spomni na to, »kako je pri živem telesu razpadala in na koncu tudi dokončno razpadla vlada Marjanu Šarcu«.

Politolog in politični analitik Igor Lukšič pa ministre Janševe vlade glede na zaščitenos­t pred prevzemanj­em politične odgovornos­ti razvršča v tri skupine. V prvi so pravoverni ministri, ki kljub težavam lahko ostanejo v vladi. Tipičen predstavni­k je notranji minister Aleš Hojs, ki mu predsednik vlade Janša ni dovolil odstopiti, kljub temu da je že lani junija napisal in odposlal odstopno izjavo.

• V vladi Marjana Šarca so ministri pogosteje prevzemali politično odgovornos­t.

• V zadnjem letu so se etična merila v politiki še znižala.

• Če bo minister odstopil, vlada ne bo imela potrebne večine za izvolitev novega.

Slovo ministra z golido gnojnice

V drugi kategoriji so predsednik­i koalicijsk­ih strank, od katerih je odvisna stabilnost vlade. V kategoriji predsednik­ov koalicijsk­ih strank je bila bivša ministrica za kmetijstvo in predsednic­a Desusa Aleksandra Pivec. »Janša Pivčeve ni pustil iz vlade. Tudi ko je izgubila položaj predsednic­e stranke, jo je držal v vladi. Preden jo je dokončno odslovil, je stranka sama obračunala z njo,« izpostavi Lukšič in spomni na njenega nekdanjega strankarsk­ega kolega, ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Gantar je po Lukšičevem mnenju sodil v tretjo kategorijo ministrov, ki jih imenuje napačni ministri: »Gantarjevo odstopno izjavo je Janša takoj poslal v državni zbor, njegov odstop pa je pospremil z golido gnojnice.« Janša z rangiranje­m ministrov skrbi »za ideološko trdno in politično stabilno vlado, moralnih meril pri tem pa ne upošteva«.

Rok Čakš opaža zniževanje standardov v slovenski politiki, po katerih bi politiki morali prevzemati objektivno ali subjektivn­o odgovornos­t za svoja dejanja, kar gotovo ne pripomore k demokratič­ni kulturi. »Demokratič­no okolje je na precej nižji ravni kot v razvitih demokracij­ah – tudi pri prevzemanj­u politične odgovornos­ti,« meni Čakš. Napredek na tem področju po njegovem mnenju zahteva dozorevanj­e vseh akterjev, ki sestavljaj­o domačo družbenopo­litično sfero.

Vlada je po Lukšičevi oceni moralno diskrediti­rana, celoten kontekst zaostrovan­ja političneg­a konflikta v državi pa je moralno in etično držo v politiki postavil na popolnoma stranski tir. »Etičnega merila v politiki zato ni mogoče uveljavlja­ti, ker ga je Janševa vlada v zadnjem letu popolnoma izbrisala,« meni Lukšič in dodaja, da se etični kriteriji pri levosredin­skih vladah preveč potenciraj­o. Pri tem spomni na afero sendvič odstopljen­ega poslanca Darija Krajčiča iz časa vlade Marjana Šarca.

Politična kultura se je pod Janševo vlado spet spustila za stopnico nižje, trdi Lukšič. Tudi če bi kateri od ministrov res želel zapustiti vlado, da bi se v svoj poklic vrnil kot moralna osebnost, iz vlade ne more, ker mu Janša ne bi dovolil, zaključi sogovornik.

Pravoverni ministri v vladi Janeza Janše lahko ostanejo in tudi morajo ostati ministri. Tipični primer je odstopljen­i notranji minister Aleš Hojs. Predsednik­a koalicijsk­ih strank Zdravko Počivalšek in Matej Tonin morata prav tako ostati ministra, sicer bi vlada padla. Napačna ministra, Tomaž Gantar in Lilijana Kozlovič, pa sta lahko odšla po hitrem postopku – ob odhodu ju je predsednik vlade pospremil z golido gnojnice. Janša skrbi za ideološko trdno in politično stabilno vlado. Moralnih meril ne upošteva.

To, da ministri ne odstopajo ob vsaki prvi aferi, ki je lansirana v medijih, je svojevrste­n samoohrani­tveni mehanizem koalicije, ki ji zagotavlja dolgoročno preživetje. Tudi v smislu, da je oblast odporna na morebitna izsiljevan­ja z njej neprijetni­mi temami, ki jih nekdo morda skriva kot adut v rokavu in z njimi poskuša uveljaviti svoje interese. Slaba stran tega je zniževanje standardov, po katerih bi politiki morali prevzemati objektivno ali subjektivn­o odgovornos­t za svoja dejanja.

 ?? ?? Ministri, ki so se nedavno zapletli v afere: minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, za pravosodje Marjan Dikaučič in za zdravje Janez Poklukar.
Ministri, ki so se nedavno zapletli v afere: minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, za pravosodje Marjan Dikaučič in za zdravje Janez Poklukar.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rok Čakš politični analitik in urednik spletne Domovine
Rok Čakš politični analitik in urednik spletne Domovine
 ?? ?? Igor Lukšič politolog in politični analitik
Igor Lukšič politolog in politični analitik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia