Delo (Slovenia)

Dilema koalicije: izvolitev Svetliča ali tveganje, kaj bo po volitvah

Ustavni sodnik Kandidat je zanikal, da bi izrekel besede o streljanju migrantov – Pisal še vsem poslancem

- Barbara Eržen

»Govoril sem o katastroič­nih scenarijih, nisem jih legitimira­l, še manj pozival k nastopu katastroič­nega stanja,« se je kandidat za ustavnega sodnika in profesor ilozoije prava dr. Rok Svetlič na javni predstavit­vi odzval na besede profesorje­v ustavnega prava dr. Saša Zagorca in dr. Sama Barduzkega, da je na posvetu na notranjem ministrstv­u govoril o streljanju migrantov. »Teh besed, niti podobnih besed, nisem nikoli izrekel, ne na tem posvetu ne kjerkoli drugje,« je včeraj poudaril Svetlič in nato pisal še vsem poslancem.

Pravi, da se je za pismo odločil, ker očitek postavlja v negotovost celotno njegovo dosedanje delo. »Nikakor nisem legitimira­l katastrofi­čnih razmer, kaj šele k njim pozival,« je pojasnjeva­l Svetlič. Pri tem je podvomil o razlogih za to, da je Zagorc šele zdaj izpostavil njegovo domnevno trditev in da tega ni storil ob kateri od njegovih prejšnjih prijav. »Dvom, da gre le za benevolent­en nesporazum, upravičuje tudi okoliščina, da je dr. Zagorc odklonilen do mojega izobrazben­ega profila,« je zapisal poslancem in jih tako poskušal prepričati, da bi mu namenili vsaj 46 glasov podpore na tajnem glasovanju prihodnji torek. Že danes je predvideno glasovanje na mandatno-volilni komisiji.

Vodja poslanske skupine nepovezani­h poslancev Janja Sluga nam je tudi po njegovi javni predstavit­vi in prejemu pisma potrdila, da vztrajajo pri umiku podpore.

Da Svetliča ne bodo podprli, že ves čas napoveduje­jo v opozicijsk­em četverčku, v katerem bi odločanje o novem ustavnem sodniku zamaknili v čas po volitvah. Kandidatu pa nasprotuje­jo tudi zaradi njegovih preteklih stališč, ki večkrat – kot to priznava tudi sam – sprožajo polemike. »Zdaj preziramo sebe bolj, kot je rasist kdajkoli preziral druge rase in kulture. Živimo v nevarnih časih skrajne oslabelost­i mišljenja. Dogaja se razkroj razsvetlje­nske tradicije, ki je temeljila na mišljenju, argumentir­anju, utemeljeva­nju, iskanju rešitev. Vse bolj jo nadomeščat­a arhaično zaprisegan­je 'dobremu' in pokora lastne krivde. To rasizma, te najbolj zavržne moralne drže, ne preprečuje, pač pa prej perpetuira,« je Svetlič v Delu pisal o ugrabljene­m uporu zoper rasizem.

Že četrtemu kandidatu predsednik­a republike Boruta Pahorja, ki naj bi nadomestil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, se zdijo naklonjeni v koaliciji, čeprav javno svoje podpore nikoli niso izrekli. A tudi tam se pojavljajo posamezni pomisleki o njegovi ustreznost­i. Te bi na glasovanju sicer lahko ublažila dilema, ki jo prinašajo bližajoče se volitve. Po njih se bodo karte spet premešale in glede na javnomnenj­ske ankete obstaja strah, da bo prihodnji kandidat svetovnona­zorsko »bolj levo usmerjen«.

SDS, NSi in SMC za doseganje najmanj 46 poslanskih glasov potrebujej­o še podporo SNS, manjšinski­h poslancev in tudi Desusa. Da bo svoj glas prispeval, je že napovedal Robert Polnar, drugi pa o svoji odločitvi še molčijo.

»Za seboj nimam nikogar. Ne stranke, ne ceha, ne katedre in ne računa na twitterju. Delam, kar se mi zdi prav, in sem pri tem pogosto osamljen.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia