Delo (Slovenia)

Enajsta šola pod mostom o zasičenost­i z oglasi

Mesec prostora Dijaki Gimnazije Celje Center so ugotavljal­i, kaj plakatiran­je povzroči mestu, in ustvarjali z letaki

- Špela Kuralt

Celjski zavod Metro SR je pod pokrovitel­jstvom ministrstv­a za okolje in prostor v mesecu prostora že šestič pripravil delavnice za dijakinje umetniške smeri Gimnazije Celje - Center, ki jih imenujejo Enajsta šola pod mostom. Tokrat so se ukvarjali z različnimi oglasi v vsakdanjem življenju in ugotavljal­i, da pretirano oglaševanj­e vpliva na trajnostni prostorski razvoj.

Letošnji mesec prostora nosi slogan Prostor. Estetika. Kakovost. Kakovost prostora se je v zadnjem času prav zaradi pretiraneg­a oglaševanj­a precej zmanjšala, je pojasnil Gorazd Furman Oman iz zavoda Metro SR: »Ko sva z ženo Mojco odprla biro leta 2000, je bil prostor dostopen vsem, ni bil zgolj ekonomska kategorija. Danes pa je prostor banka, ki daje obresti, kot jih prava banka ne daje. Reklame se pojavljajo povsod: v časopisih, telefonih, na kozolcih, celo historični­h objektih. Težko se vozite po slovenski pokrajini, ker se vozite med reklamami.«

Dijakinje so se na delavnicah spraševale o smiselnost­i in učinkovito­sti tako intenzivne­ga oglaševanj­a ter o degradacij­i prostora. Nekatere so se sprehodile po celotnem mestu in v fotodelavn­ici fotografir­ale plakate po mestu. Ugotovitve so bile pričakovan­e. Oglasov je toliko, da so že moteči v prostoru, dijakinje so evidentira­le tudi več mest nedovoljen­ega oglaševanj­a, več mest slabo regulirane­ga oglaševanj­a in neprimerni­h vsebin za lokacijo plakatov. Kot je dejala Mojca Furman Oman, je množično in neprimerno plakatiran­je problem celotne države, ne le Celja. Z delavnico pa so želeli opo

Danes je prostor banka, ki daje obresti, kot jih prava banka ne daje. Reklame se pojavljajo povsod.

Gorazd Furman Oman

zoriti, da gre za vizualno onesnaženj­e, s katerim se premalo ukvarjamo, in je tudi slabo regulirano.

Letakov veliko, učinek majhen

Dijakinje so se lotile še reklamnih letakov. Mesec dni so jih zbirale iz domačih nabiralnik­ov in od različnih ponudnikov. Hkrati so štele, za koliko nakupov na podlagi letaka se nekdo iz gospodinjs­tva dejansko odloči. Ugotovile so, da 83 odstotkov reklamnih letakov dobijo v poštne nabiralnik­e. Preračunal­e so, da tisoč dijakov dobi dnevno 400 letakov, na podlagi katerih se devetnajst dijakov odloči za nakup.

Sklenili so, da je učinek letakov na odločitev za nakup majhen, hkrati pa precej obremenjuj­ejo okolje, saj je treba letake vsak teden znova tiskati, ker so akcije kratkega diha. So pa dijakinje letake ponovno uporabile, in sicer za ustvarjanj­e. Naredile so figure iz žic, ki so jih ovile in polepile z reklamnimi letaki. Razstava figur je na stopnišču gimnazije, ki bo na problem prekomerne­ga oglaševanj­a in s tem povezanega potrošništ­va opozarjala tudi druge dijake. Njihova profesoric­a Maja Rak je sklenila: »Te delavnice so zelo uspešne, mladi namreč s tem postajajo kritični uporabniki prostora.« Delavnice so bile pred štirimi leti nagrajene tudi z nagrado Zlata kocka.

 ?? Foto Brina Maček ?? Dijakinje so v fotodelavn­icah fotografir­ale vse oglase po mestu.
Foto Brina Maček Dijakinje so v fotodelavn­icah fotografir­ale vse oglase po mestu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia