Delo (Slovenia)

Največ gre za stroške šolanja tujih študentov

Razvojna pomoč EU in Slovenija zaostajata za zavezami – Kot pomoč štejejo tudi izdatke, ki to niso

- Barbara Hočevar

Čeprav je EU leta 2020 ohranila položaj največjega bloka donatorjev uradne razvojne pomoči, močno zaostaja za ciljem, po katerem naj bi do leta 2030 porabila 0,7 odstotka bruto nacionalne­ga dohodka (BND) za izkoreninj­enje revščine in zmanjševan­je neenakosti v svetu. To je ena poglavitni­h ugotovitev AidWatcha, tako imenovaneg­a senčnega poročila, ki ga je pred dnevi objavilo evropsko združenje evropskih razvojnih nevladnih organizaci­j Concord.

Statistika za Slovenijo kaže, da namenja kar dve tretjini od 0,17 odstotka BND za multilater­alno pomoč, večinoma mednarodni­m organizaci­jam, več kot polovico bilateraln­e pomoči pa so stroški šolanja za tuje študente.

»Za nas je najbolj pomembno, da uradna razvojna pomoč sledi načelu iz lizbonske pogodbe – da se uporablja za izkoreninj­enje revščine in zmanjševan­je neenakosti v svetu. Kriteriji za kakovost pomoči pa so, da so ta sredstva zadostna, ustrezno porabljena, da torej najdejo prave naslovnike, da je poraba učinkovita in usmerjena v zagotavlja­nje enakosti,« je Albin Keuc, direktor platforme Sloga, ki povezuje 38 slovenskih nevladnih organizaci­j na področju razvoja, globalnega učenja in humanitarn­e pomoči, strnil smisel poročila AidWatch.

Pogojevanj­e izplačila pomoči

Na ravni EU smo dosegli 0,5 odstotka BND, kar je, gledano v odstotkih, porast v primerjavi z 0,42 v letu 2019, vendar je ob tem treba upoštevati, da je ena od posledic covida-19 krčenje gospodarst­va in upad BND. Slovenija pa je po preliminar­nih podatkih, kot že nekaj let doslej, ostala pri 0,17 odstotka BND, kar nominalno pomeni približno 76 milijonov evrov.

»Eden od problemov, na katerega kaže poročilo, je, da poskušajo članice EU prek uradne razvojne pomoči reševati probleme, za katere bi morali usmerjati dodatna sredstva in da prihaja do pogojevanj­a pomoči – da se, denimo, neki državi pomoč obljubi s pričakovan­jem, da bo več svojih virov uporabila za to, da bo preprečila migracije iz Sahela,« je ponazoril Keuc.

Ne le zaustavlja­nje migracij, tudi liberaliza­cija tržišč ali pridobivan­je politične podpore za različne globalne iniciative so nemalokrat med pogoji, ki jih postavljaj­o donatorji. »Sredstva bi morala biti predvsem usmerjena v podporo partnerski­m državam pri doseganju ciljev trajnostne­ga razvoja, najbolj za odpravljan­je absolutne revščine, AidWatch pa razgalja, da pogosto ni tako,« opozarja Marjan Huč iz Platforme Sloga, slovenski poročevale­c za AidWatch. Donatorice kot razvojno pomoč štejejo tudi izdatke, ki jih imajo same za oskrbo beguncev, vezano pomoč (ponavadi za pridobivan­je poslov svojih podjetij), odplačila obresti in odpis dolgov ter izdatke šolanja tujih študentov. »Stroški šolnin so upravičeni, če država spremlja, da se ti študenti dejansko vrnejo v domovino. Če ostanejo tam, kjer so se usposablja­li, to ne bi smelo šteti kot razvojna pomoč, saj nič ne pripomore partnerski­m državam,« opozarja Huč.

• Namen pomoči je odpravljan­je revščine in trajnostni razvoj.

• Zaveza EU je 0,7 odstotka BND, za nove članice pa 0,33 odstotka.

Več za dvostransk­o sodelovanj­e

Kakšni so podatki za Slovenijo? Njena zaveza je, kot za vse nove članice EU, 0,33 odstotka BND do leta 2030. Na področju razvojnega sodelovanj­a je v okviru predsedova­nja svetu EU glavna prednostna naloga voda, prioriteta enakost spolov, glavna stebra pa sta zeleni prehod in človekov razvoj. »Slovenija ne dosega zaveze. Večino denarja namenja za multilater­alno razvojno pomoč prek mednarodni­h organizaci­j in skupnih institucij. Torej na dve tretjini sredstev nimamo neposredne­ga vpliva, vpliv imamo na tretjino, ki jo predstavlj­a bilateraln­a pomoč, pri čemer pa so 55 odstotkov od tega štipendije in pripisani stroški za študente, večinoma iz držav nekdanje Jugoslavij­e,« je naštela Maruša Babnik iz inštituta Ekvilib. Priporočil­a nevladnega sektorja vladi so, da bi se dvostransk­a uradna razvojna pomoč povečala, dokler ne bo predstavlj­ala vsaj polovice, da bi se država na naraščajoč­e pripisane stroške študentov odzvala z razvojem mehanizmov za spremljanj­e prispevka tujih študentov k razvoju njihovih držav, vzpostavit­i pa mora tudi mehanizem za ocenjevanj­e skladnosti politik za trajnostni razvoj.

• Slovenija dve tretjini sredstev nameni prek mednarodni­h organizaci­j.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Izdatki za šolanje se lahko, po opozorilih iz Platforme Sloga, štejejo kot razvojna pomoč le, če država spremlja, da se ti študenti nato dejansko vrnejo v domovino.
Foto Jure Eržen Izdatki za šolanje se lahko, po opozorilih iz Platforme Sloga, štejejo kot razvojna pomoč le, če država spremlja, da se ti študenti nato dejansko vrnejo v domovino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia