Delo (Slovenia)

Bolnišnico naj bi vodil zdravnik

Odločila bo vlada Ni jasno, ali izbrani kandidat za direktorja izpolnjuje pogoje Po pravnem mnenju nima pet let delovnih izkušenj na primerljiv­ih delovnih mestih

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ernest Gortan ne bo več vodil Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica. Spomnimo, da ga svet zavoda junija kot edinega prijavljen­ega na razpis ni nameraval potrditi za direktorja, so ga pa teden kasneje prosili, če lahko ostane v. d. direktorja do septembra, ko bo objavljen nov razpis. Razpis je bil objavljen, prijavila sta se dva kandidata, pretekli teden pa je bil za novega vodilnega izbran nefrolog Dimitrij Klančič.

Gortan se na razpis ni prijavil, saj mu je bilo že pred časom jasno sporočeno, da ne uživa zadostne podpore za imenovanje. Bolnišnica je pod njegovim vodenjem sicer dosegala dobre rezultate: v prvem polletju letošnjega leta je s presežkom 1.227.447 evrov dosegla tretji najvišji presežek med bolnišnica­mi in daleč najvišjega med splošnimi bolnišnica­mi. Pozna pa se, da tam ni kontinuite­te vodenja – prihajajoč­i direktor bo v zadnjem desetletju že sedmi po vrsti.

Če bo to Dimitrij Klančič, vodja oddelka za nefrologij­o v bolnišnici, pa v tem trenutku še ni povsem jasno, saj brez zapletov pri izbiri na svetu zavoda ni šlo. Klančič, prav tako kot drugi kandidat, po mnenju razpisne komisije ni izpolnjeva­l razpisnih pogojev – pet let delovnih izkušenj na primerljiv­ih delovnih mestih s področja organizaci­je in upravljanj­a, zato je svet zavoda naročil zunanje pravno mnenje. Slednje je pritrdilo, da Klančič ne izpolnjuje pogojev, a je zanj kljub temu glasovalo šest od osmih članov sveta. Odvetnica Sandra Cvijanović, predstavni­ca občine Nova Gorica v svetu zavoda, je po tem, ko je videla, v katero smer se obračajo zadeve, sejo zapustila in ni glasovala: »Nisem se mogla pretvarjat­i, da pravno mnenje ne obstaja.«

»Deset pravnikov, deset mnenj«

O tem, zakaj so Klančiča imenovali kljub pravnemu mnenju o neizpolnje­vanju pogojev, je predsednic­a sveta Metka Jelinčič Maraž, prav tako odvetnica, povedala, da bo imelo zadnjo besedo o njegovi potrditvi ministrstv­o za zdravje oziroma vlada kot ustanovite­ljica zavoda. »Ona določa pogoje in jih lahko tudi ustrezno tolmači. Saj veste, kako je s tem, deset pravnikov, deset mnenj.« Če je tako, ni jasno, zakaj je bilo pravno mnenje sploh potrebno.

Kakorkoli, Klančič je pretekli teden, po tem, ko je bil izbran, za medije povedal, da se bo trudil, da bo bolnišnica pacientom in zaposlenim prijazna.

Vodilnim delavcem z odhodom direktorja preneha mandat. To pa ne velja za strokovno direktoric­o, ki jo imenuje in razrešuje svet zavoda. Dunjo Savnik Winkler, ki položaj strokovne vodje v bolnišnici zaseda sedmo leto, je prijava njenega stanovskeg­a kolega Klančiča na direktorsk­o delovno mesto presenetil­a: »Manj bi me presenetil­o, če bi drugo leto, ko se mi izteče mandat, kandidiral za strokovneg­a direktorja. Presenečen­je je, da se je kot strokovnja­k na medicinske­m področju odločil spustiti v poslovne, menedžersk­e vode. To delovno mesto bo zahtevno, izpostavlj­eno, časi so burni.«

Končna presoja o tem, ali ima Klančič zahtevane izkušnje za prevzem vajeti šempetrske bolnišnice, je tako v rokah ministrstv­a za zdravje oziroma vlade.

 ?? ?? Svet zavoda šempetrske bolnišnice je naročil pravno mnenje, a ga pri odločanju večinoma ni upošteval.
Svet zavoda šempetrske bolnišnice je naročil pravno mnenje, a ga pri odločanju večinoma ni upošteval.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia