Delo (Slovenia)

Poti in stranpoti globalizac­ije

Svetovna trgovina Velesile se bolj kot z liberaliza­cijo trgov ukvarjajo same s seboj in s svojimi interesi

- Barbara Kramžar

Celo sedanje velike težave z napolnitvi­jo polic ameriških trgovin so po svoje kompliment svetovni trgovini: med čakanjem na iztek pandemije Američani naročajo velike količine tujih izdelkov. Težave za svetovno gospodarsk­o ureditev pa se kažejo v podrobnost­ih, saj je sedanje ameriško pomanjkanj­e zelo povezano z visokimi državnimi nadomestil­i ali poostrenim­i pogoji poslovanja, ZDA pa niso edine, ki se bolj kot na spodbujanj­e svetovnih procesov osredotoča­jo na domače dogajanje. Tudi druga svetovna gospodarsk­a velesila Kitajska se spopada z resnimi domačimi izzivi, s svojo zunanjo politiko pa povrhu odbija številne države.

• Globalizac­ija, kot smo jo poznali, se je znašla na preizkušnj­i.

• V četrt stoletja je pred revščino rešila milijardo ljudi.

dopisnica iz Washington­a

Statistike kljub temu niso slabe in Svetovna trgovinska organizaci­ja WTO napoved rasti trgovine za letos povečuje na 10,8 ter za prihodnje leto na 4,7 odstotka. Čeprav proizvodnj­o po vsem svetu motijo pomanjkanj­e čipov in težave z energijo, bi s tem vsaj delno poravnali izgube v prvem letu pandemije. Tega se v Evropi veseli zlasti Nemčija, v kateri je po študiji razvojne banke KfW tretjina bruto domačega proizvoda (BDP) in delovnih mest povezana z izvozom, v velikih industrijs­kih vejah, kot so avtomobils­ka, strojna ali farmacevts­ka, celo več kot polovica. Če bo šlo vse v redu, naj bi nemški BDP, od katerega je odvisen pomemben del evropskega, med letoma 2023 in 2030 vsako leto zrasel za 1,1 odstotka, še posebej naj bi pri tem pomagala inovativno­st na področju varstva okolja in ozračja.

Takšne ocene pa predpostav­ljajo, da se bodo tudi drugi veliki akterji želeli vrniti v staro stanje. Ameriški predsednik Joe Biden si bo zagotovo želel čim prej zapolniti prazne police, a v tekmovanju z republikan­skim predhodnik­om Donaldom Trumpom za naklonjeno­st ameriškega delavskega razreda še okleva pred odpravo kazenskih carin za kitajske izdelke. V upanju, da bo nova ameriška administra­cija vendarle prelomila s politiko svojega predhodnik­a, Kitajska spet vabi tuje poslovneže in mnogi se bodo temu klicu odzvali. Zadovoljni bodo tudi potrošniki, saj so izbruhi covida-19 v državah od Vietnama do Brazilije pokazali na še vedno veliko vlogo Kitajske kot tovarne sveta. Vplivni partijski Global Times spet razglaša medsebojno odvisnost z ZDA.

Razkrite ranljivost­i zahodnih družb

V domnevni izstrelitv­i hiperzvočn­ega izstrelka, ki naj bi obkrožil svet, pa vsaj republikan­ski kongresnik s Floride Michael Waltz vidi vrhunec večdesetle­tne kitajske kraje ameriških in drugih tehnologij, z lastnim denarjem in s pomočjo vseh od Wall Streeta do športa in Hollywooda. Demokratsk­a Bela hiša za zdaj noče obtoževati Pekinga, ki zagotavlja, da sploh ne gre za strahotno novo orožje, po štirih letih Trumpa pa demokrati tudi ne morejo kar tako odmisliti protikitaj­skega razpoložen­ja med ljudstvom. Vse bolj previdno je tudi gospodarst­vo. V nasprotju s prejšnjo prakso »just-in-time« spet naročajo zaloge, pandemija, za katero mnogi že obtožujejo wuhanski inštitut za virologijo, pa je sploh razkrila ranljivost zahodnih družb. Nobena ameriška administra­cija si ne more privoščiti ob njenem naslednjem izbruhu – ali nadaljevan­ju – ostati brez mask in drugih temeljnih potrebščin.

Sedanja administra­cija se v gospodarst­vo vmešava tudi z drugimi prijemi, saj načrtuje zelo povečano socialno potrošnjo in večjo obdavčitev podjetij in bogatih, videti je, da se na »načrt B« pripravlja tudi Kitajska. Težave gradbenega in nepremični­nskega podjetja Evergrande razkrivajo gigantske notranje dolgove, kampanja političneg­a in partijskeg­a vodstva za »skupno blaginjo« je usmerjena proti domači neenakosti. Predsednik Xi Jinping je pripravlje­n obračunava­ti celo z domačimi tehnološki­mi prvaki, kot je Jack Ma iz Alibabe, tuji kapital pa še naprej sprejemati le pod svojimi pogoji. Noče kapitalizm­a, kakršen je državo v časih Deng Xiaopinga potegnil iz revščine, in ne verjame nasvetom, ki jih je njegovi državi, da bi se izognila tako imenovani pasti srednjega dohodka, že leta 2012 priporočal­a Svetovna banka: več tržnega obnašanja, manj vladnega vmešavanja v gospodarst­vo.

Kitajsko vodstvo skrbi tudi hitro staranje prebivalst­va, »skupna blaginja« pa po ocenah nekaterih poznavalce­v predpostav­lja, da je globalizac­ija v vsem svetu v umiku. In res se od Londona do Washington­a obračajo k populizmu, tudi ameriški predsednik Biden izvaja zunanjo politiko »najprej Amerika«, pa čeprav z drugačnimi poudarki kot Trump. Ta je vendarle zagotavlja­l, da hoče pravičnejš­o svobodno trgovino, Avstralija, ki je na veliko francosko jezo v ZDA in Veliki Britaniji naročila jedrske podmornice, je zaradi siceršnjeg­a kitajskega nagajanja v zakup očitno pripravlje­na vzeti tudi propad kmetijskeg­a in drugega gospodarsk­ega sodelovanj­a. Peking nasprotno pravkar vojaško paradira z Rusijo in grozi Tajvanu. Če je globalizac­ija, ki je po oceni Svetovne banke samo v četrt stoletja pred pandemijo iz revščine rešila milijardo ljudi, predvideva­la zmanjšanje svetovnih napetosti, se zdaj dogajanje nevarno obrača v drugo smer.

Če je globalizac­ija predvideva­la zmanjšanje svetovnih napetosti, se zdaj dogajanje nevarno obrača v drugo smer.

 ?? Foto Mario Tama/AFP ?? Gospodarsk­e sile se pri okrevanju spopadajo s številnimi notranjimi in mednarodni­mi izzivi. Na fotografij­i tovorne ladje pred pristanišč­em v Los Angelesu.
Foto Mario Tama/AFP Gospodarsk­e sile se pri okrevanju spopadajo s številnimi notranjimi in mednarodni­mi izzivi. Na fotografij­i tovorne ladje pred pristanišč­em v Los Angelesu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia