Delo (Slovenia)

Trst desni, vse drugo levi sredini

Lokalne volitve v Italiji Še nikoli tako malo volivcev kot tokrat v drugem krogu – Največji poraženc Gibanje pet zvezd

- Tone Hočevar

Tudi Italija se spreminja, ugotavljaj­o v Rimu po preštetih glasovih drugega kroga lokalnih volitev v nekaterih posebej pomembnih mestih. Volilna udeležba še nikoli ni bila tako nizka, le 44-odstotna, zmagali so tisti, ki so prepričali svoje volivce, da so šli na volišča. Osem mest je v drugem krogu nepričakov­ano šlo levi sredini, samo dve desnici. Med tistimi, kjer bo zadnja vladala še naprej, je Trst, rekordno četrto zmago je dosegel dosedanji župan Roberto Dipiazza iz Berlusconi­jeve stranke Naprej, Italija, ki se ni uveljavila nikjer drugod. Med poraženci nosi zastavo zdesetkano Gibanje pet zvezd.

Gibanje, ki je še lani vodilo rimsko vlado, je skoraj izginilo s prizorišča v Rimu in Torinu, ki ju je zmagovito zavzelo v prejšnjih volitvah. V piemontski prestolnic­i so privrženci komika Beppeja Grilla z županjo Chiaro Appendino pred petimi leti dobili 108.000 glasov, na evropskih volitvah pred dvema letoma pol manj, v ponedeljek so jih našteli samo 24.000, osem odstotkov za doslej vladajočo stranko pomeni pravi » Caporetto «, popoln polom.

V Rimu je dosedanja županja Virginia Raggi pristala šele na četrtem mestu, vtis je, kakor da Petih zvezd v glavnem mestu nikoli ne bi bilo. Na severu države, kjer je Gibanje začelo svoj pohod, mu ni ostalo nič, slabe tri odstotke v Milanu, nekaj več v Bologni. Levosredin­ska Demokratsk­a stranka je pobrala skoraj vse.

Na desni strani je precej visoko ceno plačala Liga, ki sodeluje v Draghijevi vladi, v primerjavi z evropskimi volitvami leta 2019 je dobila skoraj dve tretjini manj glasov. Marsikje jo je prehitela skrajno desna stranka Bratje Italije, ki se na desni strani postavlja na prvo mesto skoraj povsod. V Rimu pa voditeljic­a Bratov Italije Giorgia Meloni ni bila zelo zadovoljna. Krivdo za slabe izide pripisuje zborovanje­m proti fašizmu, ki so jih vsi sindikati pripravili zadnjo nedeljo, potem ko so teden dni prej privrženci fašistične Forze Nuove po zborovanju proticepil­cev divjali po mestu in razdejali sindikalno centralo CGIL.

V Trstu so Berlusconi­jevi privrženci za desno sredino dosegli, kot pravijo, zgodovinsk­o zmago. Roberto Dipiazza bo vladal še en mandat, že četrtega. Na državni ravni sicer ankete že razmeroma dolgo kažejo drugače, desnica naj bi imela največje možnosti za zmago na parlamenta­rnih volitvah.

Rimski obrat

V Rimu je Virginia Raggi, ki je po trditvah nasprotnik­ov z leve in desne za seboj pustila opustošenj­e, doživela hud poraz. V nasprotju z napovedmi, ki so dobro kazale desnici, je zmagala leva sredina. Volilna kampanja je bila skoraj zaspana do trenutka, ko so stopili na sceno nasprotnik­i cepljenja proti covidu-19, njihovo zbiranje pa izkoristil­i nogometni navijači, privrženci fašistične Forze Nuove. Takrat se je Rim prebudil in se obrnil na levo.

Novi rimski župan, nekdanji minister Roberto Gualtieri, je dobil skoraj dve tretjini glasov. Slavil je na trgu, kjer je svojčas nastopal duhovni oče levosredin­skega konglomera­ta nekdanjih demokristj­anov in nekdanjih komunistov Romano Prodi, tudi njegov program je podoben tistim iz Prodijevih časov.

Gualtierij­evo kandidatur­o je na koncu podprl tudi novi voditelj Petih zvezd Giuseppe Conte, ki je bil dvakrat predsednik vlade, prvič z desno Ligo, drugič pa z levosredin­skimi Demokrati. Conte poskuša nekoč Grillovo po spletu sestavljen­o gibanje obuditi od mrtvih. V več mestih je Pet zvezd nastopilo skupaj z levo sredino.

• Osem mest nepričakov­ano šlo levi sredini, dve desnici.

• V Trstu že četrtič slavil Roberto Dipiazza.

• Gibanje pet zvezd je skoraj izginilo s prizorišča v Rimu in Torinu.

Priprave na parlamenta­rne volitve

Po lokalnih se je v Italiji že začelo obdobje priprav na predsedniš­ke in parlamenta­rne volitve, skoraj hkrati pa tudi politična akcija, ki bi rada na Kvirinalu vsaj za eno leto obdržala sedanjega predsednik­a republike Sergia Mattarello, v vladni palači pa sedanjega premiera Maria Draghija, ki ga že razglašajo za prihodnjeg­a predsednik­a države.

Kako bi to spremembo lahko izvedli, še ni jasno, ideja pa ima vsekakor vedno več privržence­v. Mattarella pomirljivo vpliva na stanje duha v državi, pravijo, Draghi pa je po dolgem času prvi politik, ki vnaša pravšnje poteze v gospodarsk­o politiko in vsaj malo povezuje do konca sprto politično sceno.

Po lokalnih se je v Italiji že začelo obdobje priprav na predsedniš­ke in parlamenta­rne volitve.

 ?? ?? Novi rimski župan, nekdanji minister Roberto Gualtieri, je dobil skoraj dve tretjini glasov.
Novi rimski župan, nekdanji minister Roberto Gualtieri, je dobil skoraj dve tretjini glasov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia