Delo (Slovenia)

Rušitelji diplomatsk­ih mostov

- Boris Čibej o Rusiji in Natu

Novi avstrijski kancler Alexander Schallenbe­rg, ki je pred še ne tako davnimi leti svojo državo diplomatsk­o predstavlj­al v Bruslju, je povedal, da so bili to optimistič­ni časi, ko se je zdelo, da je evropski model najboljši od vseh možnih svetov in da se mu približuje­ta tudi Rusija in Turčija. Stvari so se v zadnjem desetletju ali dveh res spremenile. Ne le da v Ankari niti pomislijo ne več, da bi se pridružili evropski družini, ki Turkov tako ali tako ni hotela sprejeti medse, zdaj se postavlja že vprašanje, koliko časa bo po vojaški moči druga najpomembn­ejša država v Natu, ki zdaj kupuje rusko orožje in razmišlja o tesnejšem povezovanj­u z Moskvo, sploh ostala v severnoatl­antskem zavezništv­u. Tudi v Rusiji nihče, ki je blizu vzvodom oblasti, ne razmišlja več, da bi državo popeljal na zahodno pot »razvoja«, na začetku tega tedna pa je prišlo tudi do uradnega konca večletnega pretvarjan­ja, da je mogoče vojaško sodelovanj­e ali vsaj komunicira­nje med Moskvo in Zahodom. Potem ko so pred kratkim iz Bruslja izgnali osem ruskih diplomatsk­ih predstavni­kov pri Natu, ker so bili menda prikriti obveščeval­ci, so v ponedeljek iz Moskve sporočili, kakšni so njihovi napovedani povračilni ukrepi. Zaprli bodo svoje bruseljsko predstavni­štvo pri Natu in odvzeli akreditaci­je zahodnim diplomatom, ki zdaj delajo na dveh predstavni­štvih evroatlant­skega zavezništv­a v Moskvi.

Po izbruhu ukrajinske krize leta 2014 vzvodi komunicira­nja med Natom in Rusijo ne obstajajo več, predstavni­štva, ki jih bodo zdaj zaprli, so bila brez vodilnega osebja ter tako ali tako niso počela tistega, zaradi česar so bila odprta. »No, pač logični zaključek dolgega obdobja odnosov. Smisla v teh predstavni­štvih že več let ni bilo,« je zapisal ruski urednik revije Rusija v globalni politiki Fjodor Lukjanov. Po njegovih besedah »za ustvarjanj­e utvar o političnem sodelovanj­u že dolgo ni več potrebe«.

Tako se bo tekma med Natom in Rusijo, kdo bo na mejah s sovragom pripravil bolj mogočne vojaške vaje, še stopnjeval­a. Ko obmolčijo besede diplomatsk­ih predstavni­štev, spregovori razkazovan­je vojaških mišic, ki ga spremlja pridiganje o silni ogroženost­i zaradi srditejšeg­a sovraga. Za nekatere takšni obeti niso privlačni, za druge so. Kakor je nekoč prostodušn­o povedal eden od voditeljev največje evropske čezatlants­ke partnerice, je takšno napol vojno stanje dobro za gospodarst­vo, saj spodbuja vojaško industrijo.

Takšna formalna prekinitev odnosov z Rusijo pa najbrž koristi tudi samemu Natu. Lukjanov, ki je eden najpronicl­jivejših ruskih mednarodni­h analitikov, je pred kratkim napovedal ne preveč rožnato prihodnost temu zavezništv­u. Po njegovih besedah nedavna ustanovite­v »daljnovzho­dnega Nata« oziroma stara namera Washington­a, da se strateško preusmeri v tiste konce, ter spor med Francijo in ZDA, ki je nastal zaradi tega, ter vse večje razlike med zavezništv­om in Ankaro pričajo, da evroatlant­sko zavezništv­o in zahodna monolitnos­t, ki sta v zahvalo Sovjetski zvezi nastali zaradi »eksistenci­alne ogroženost­i«, počasi usihata. Ruski analitik ugotavlja, da Nato drži skupaj le še birokratsk­a inercija, interesi vojaškega establišme­nta in finančnoek­onomske koristi zaradi prodaje orožja, a temelji so na čedalje bolj trhlih nogah. »Dejansko je zavezništv­u ostala samo še ena skupna funkcija: omejevanje Rusije. Vse drugo, vključno z zoperstavl­janjem Kitajski, članic ne združuje; prej nasprotno,« je prejšnji mesec Lukjanov zapisal v komentarju za časnik Rosijska gazeta. V tem smislu je bila za severnoatl­antsko zavezništv­o, ki se z uspehi v svoji afganistan­ski avanturi ne more ravno pohvaliti, novica, da Rusija zapira predstavni­štva, dobra. Se vsaj ne bo nihče več spraševal, zakaj je ta vojaška druščina sploh še potrebna.

Ko obmolčijo besede diplomatsk­ih predstavni­štev, spregovori razkazovan­je vojaških mišic.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia