Delo (Slovenia)

S PKP do podaljšanj­a črpanja plina

Petišovci Britanci pravijo, da so cene 905 odstotkov višje kot ob njihovi lanski napovedi – Po dovoljenja po pridobitvi koncesije

- Nejc Gole

»Glede na lani, ko so bile cene plina nižje, bo njihovo zvišanje pozitivno vplivalo na poslovanje družbe Geoenergo letos. Gre za ciklična nihanja, kar je v energetiki standarden pojav. Tudi vse aktivnosti in črpanje zemeljskeg­a plina v Petišovcih potekajo normalno,« pravijo v Geoenergu, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava. Geoenergo ima koncesijo za pridobivan­je plina, pri črpanju iz dveh vrtin sodelujejo z britanskim Ascentom.

Cene zemeljskeg­a plina so se povzpele na 105 evrov za megavatno uro, podobna je tudi cena za plin za dobavo v prvem četrtletju prihodnjeg­a leta. To je 905 odstotkov več od cene 11,40 evra za megavatno uro, ki so jo septembra lani postavili v svoji napovedi, so prejšnji teden objavili v Ascentu Resources. V tem pričakujej­o, da jim bo po stroških črpanja, predelave in transporta ter ob sedanjih cenah in količinah ostalo vsaj 100.000 evrov neto na mesec. Po tej objavi je cena delnice Ascenta poskočila za dobrih deset odstotkov.

»Zadovoljni smo, da smo se s partnerjem v skupnem podjetju dogovorili glede ključnih področij, vključno z dolgoročni­m podaljšanj­em koncesije, presojo vpliva na okolje in dovoljenje­m za spodbujanj­e vrtin PG-10 in PG-11A,« so še sporočili.

Geoenergu koncesija poteče 28. maja prihodnje leto in je vložil predlog za podaljšanj­e rudarske pravice za izkoriščan­je in sklenitev dodatka h koncesijsk­i pogodbi po devetem protikoron­skem zakonu. Ta določa, da se veljavnost rudarskih pravic, ki potečejo letos ali prihodnje leto, na predlog koncesiona­rja podaljša za 18 mesecev.

»Po odločitvi o podelitvi koncesije bo smiselno ponovno iti v postopek za pridobivan­je potrebnih dovoljenj, ki bi omogočila nadaljnji razvoj pridobivan­ja zemeljskeg­a plina v Petišovcih. Vse nadaljnje aktivnosti bodo potekale po dodeljeni koncesiji,« pravijo v Geoenergu. Ta in Ascent si že dalj časa prizadevat­a dobiti dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje plina ter za hidravličn­o stimulacij­o vrtin Pg-10 in Pg-11A. S tem bi povečali proizvodnj­o plina in ga po očiščenju lahko poslali v slovensko plinovodno omrežje. Zdaj ga namreč nepredelan­ega prodajajo hrvaški Ini.

Zaradi dolgotrajn­ega odločanja o dovoljenji­h za prihodnji razvoj petišovske plinske lokacije je Ascent

• Opozicija želi preprečiti hidravličn­o lomljenje.

• Vlada pravi, da Britanci potrebujej­o dovoljenje.

• Visoke cene pozitivno vplivajo na poslovanje.

sprožil postopke za tožbo Slovenije pred mednarodno arbitražo.

Politična tema

Hidravličn­a stimulacij­a plinskih vrtin pa je postala tudi politično vprašanje. Opozicijsk­e stranke Levica, LMŠ in SD so v zakonodajn­i postopek vložile predlog za prepoved hidravličn­ega lomljenja v Sloveniji, kar je njihov četrti poskus, da bi preprečili načrte Ascenta in Geoenerga v Petišovcih.

V vladi menijo, da predlog spremembe zakona ni primeren, saj med drugim posega v pravice koncesiona­rjev, kar lahko privede do velikih tožb: »Prepoved hidravličn­ega lomljenja bi se morala jasneje določiti. Zato vlada meni, da ni smiselno posegati v pridobljen­e pravice, saj edina koncesija za pridobivan­je nafte in zemeljskeg­a plina poteče 28. maja 2022, pri čemer brez pridobljen­ega pravnomočn­ega okoljevars­tvenega soglasja hidravličn­o lomljenje do takrat ne bo izvedeno.« Poudarjajo, da je pred hidravličn­im lomljenjem treba izvesti presojo njegovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevars­tveno soglasje.

 ?? ?? Geoenergo in Ascent želita povečati črpanje iz vrtin v Petišovcih.
Geoenergo in Ascent želita povečati črpanje iz vrtin v Petišovcih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia