Delo (Slovenia)

Voditelju poslala več tisoč sporočil in fotografij

Zdravljenj­e na prostosti Z odločitvij­o nista zadovoljna ne obramba ne tožilstvo, obe strani sta napovedali pritožbo

- Aleksander Brudar

Na ljubljansk­em okrajnem sodišču se je z izrekom varnostneg­a ukrepa obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a na prostosti končal ponovljen sodni postopek zoper Živo Bobovnik, 44-letnico, ki je več let zalezovala enega najbolj znanih slovenskih televizijs­kih voditeljev Maria Galuniča. S takšno odločitvij­o sodnice Barbare Klajnšek nista bila zadovoljna ne obramba ne tožilstvo, saj sta obe strani takoj napovedali pritožbo.

Zagovornic­a Bobovnikov­e, odvetnica Tjaša Strobelj si je še pred koncem sojenja neuspešno prizadeval­a za postavitev novega sodnega izvedenca iz tujine. Opozorila je, da je Peter Pregelj, ki je izdelal mnenje za komisijo za fakultetna izvedenska mnenja pri ljubljansk­i medicinski fakulteti, pravilno ugotovil, da gre pri Bobovnikov­i za osebnostno motnjo in ne za blodnjo erotičnega tipa. Tožilka Vesna Kermavt pa si je prizadeval­a za izrek strožjega varnostneg­a ukrepa, zdravljenj­a v zdravstven­em zavodu, pri čemer se je opirala na mnenje komisije za fakultetna izvedenska mnenja pri mariborski medicinski fakulteti.

In čeprav se je z mnenjem, ki ga je zagovarjal­o tožilstvo, na koncu strinjalo tudi sodišče, je to, kot je pojasnila sodnica Klajnškova, trčilo ob zakonsko prepoved, ki izhaja iz instituta prepovedi reformacij­e in peius oziroma spremembe na slabše. Zakon namreč pravi, da če je podana pritožba v obtoženčev­o korist, se sodba ne sme spremeniti v njegovo škodo glede pravne presoje dejanja in kazenske sankcije. A le v primeru, da pritožbe hkrati ne poda tudi tožilstvo. In ker to tega v prvem, sicer razveljavl­jenem sojenju, ni storilo, sodnica strožjega ukrepa kot obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a na prostosti ni mogla izreči. »Če pa se obdolžena ne bo hotela zdraviti, če bo zdravljenj­e opustila ali če to ne bo uspešno, bo sodišče lahko odredilo njegovo spremembo v zavodski ukrep, kar bi bilo po mnenju Medicinske fakultete Univerze v Mariboru tudi sicer potrebno,« je še pojasnila sodnica. Varnostni ukrep se bo tako izvajal najdlje dve leti, pri čemer bo sodišče po preteku šestih mesecev vsakokrat znova odločilo o tem, ali je obvezno zdravljenj­e na prostosti še potrebno.

Hotela je, da zaživijo kot družina

Trije psihiatri in klinična psihologin­ja z mariborske medicinske fakultete so v mnenju pritrdili Preglju, da gre pri Bobovnikov­i za posebne osebne značilnost­i, a so, kot je po izreku varnostneg­a ukrepa spomnila sodnica, soglasno potrdili mnenje izvedenke Brigite Novak Šarotar, ki je bila postavljen­a na prvem sojenju, da je pri obdolženki prva diagnoza duševna bolezen. In da ne morejo izključiti, da zaradi svojega zdravstven­ega stanja ne bi storila še hujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo, spolno nedotaklji­vost ali premoženje. Po mnenju komisije je takšno nevarnost mogoče zmanjšati le z obveznim zdravljenj­em in varstvom v zavodu.

Bobovnikov­a je, kot je ugotovilo sodišče, od 7. novembra 2016 do 19. novembra 2018 Galuniču prek različnih elektronsk­ih naslovov in profilov na facebooku (tudi svojega in sinovega) poslala več tisoč sporočil, v katerih mu je izražala svojo ljubezen, ga prepričeva­la, da ga bo osrečila, mu pošiljala svojo telefonsko številko in ga prosila, naj jo pokliče. Prav tako ga je nagovarjal­a, da bi se srečala in spoznala ter da naj spozna njenega sina, izražala je željo, da zaživijo kot družina in da spočneta skupnega otroka. Obveščala ga je tudi o svojem naslovu bivanja in aktivnosti­h, ki jih počneta s sinom, mu poslala 1595 fotografij sebe in sina ter ga prosila za denarno pomoč pri iskanju novega stanovanja in pomoč pri selitvi. Zaradi vsega tega je bil voditelj vznemirjen, prestrašen in počutil se je ogroženega. Protipravn­o dejanje, ki ima znake kaznivega dejanja zalezovanj­a, pa je Bobovnikov­a zaradi duševne motnje in mešane osebnostne motnje storila v stanju neprištevn­osti.

• Obdolžena je slovenskeg­a voditelja zalezovala več let.

• Izrekli so ji obvezno psihiatrič­no zdravljenj­e na prostosti.

• Če to ne bo uspešno, bodo odredili spremembo v zavodski ukrep.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Živa Bobovnik je dlje časa zalezovala Maria Galuniča.
Foto Dejan Javornik Živa Bobovnik je dlje časa zalezovala Maria Galuniča.
 ?? ?? Mario Galunič je bil vznemirjen in prestrašen, počutil se je ogroženega.
Mario Galunič je bil vznemirjen in prestrašen, počutil se je ogroženega.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia