Delo (Slovenia)

Dileme občanov o prenovljen­i ulici Bežigrad

Urejanje prometnic Občinska uprava si želi čim večjo uporabo vzdržno naravnanih načinov mobilnosti

- Aleš Stergar

Urejanje prometnic v starem delu Bežigrada med Samovo ulico, Dunajsko cesto in železniški­mi tiri, kjer je uveljavlje­n sistem enosmernih ulic, se s popolno prenovo ulice Bežigrad bolj ali manj končuje. V križišču te ulice in Dunajske ceste so pred dnevi uredili taktilne oznake, z zadnjimi deli pa hitijo še na vzhodnem delu Dunajske, predvsem z urejanjem pločnikov, kolesarske steze ter uvozov in izvozov na parkirišči­h.

Seveda so ocene izvedenih del in prometnih rešitev različne. Ob novi ureditvi ulice Bežigrad občani sprašujejo, zakaj je med Lidlom in Dunajsko cesto kolesarski promet speljan po pločniku oziroma v obliki mešane površine, medtem ko so za motorna vozila kar trije razvrstiln­i pasovi. Ker je zavijanje levo s Parmove na ulico Bežigrad dovoljeno samo avtobusom, ulica Bežigrad naj ne bi bila tranzitna, je hitrost vožnje omejena na 30 kilometrov na uro. Na občini so pojasnili, da so pri projektira­nju v prvi fazi obravnaval­i dve različici. Poleg sedanje še vodenje kolesarjev ob vozišču, vendar bi v tem primeru morali odstraniti več platan, zdaj pa so ohranili vsa drevesa. V mestni upravi poudarjajo, da takšni, trajnostni usmeritvi sledijo pri vsaki prenovi cestne infrastruk­ture in javnega prostora, saj si želijo, da bi prebivalci in obiskovalc­i Ljubljane čim več uporabljal­i vzdržno naravnane načine mobilnosti.

Na koncu enosmerne Pleteršnik­ove ulice je po novem obvezno zavijanje desno, na ulici Bežigrad pa je prekinjena črta. Občani menijo, da obvezna smer ni smiselna, saj ovira stanovalce, ne prinaša pa nobenih koristi. Na oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet so konec septembra sicer napovedali, da bodo »preverili in ukrepali v skladu s pristojnos­tmi«, vendar ureditev še ni spremenjen­a. Več občanov pa je predlagalo, da se vrne možnost zavijanja levo s Parmove na ulico Bežigrad, »tako kot je bilo vsa leta prej, namesto da se gre mestno redarstvo inkasanstv­o«, oziroma »kot ste obljubili pred začetkom prenove«. Na mestnem oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet odgovarjaj­o, da bodo »trenutni prometni režim še ohranili«.

Meritve obremenite­v

Na dodatno vprašanje Dela, kaj ta trenutno v vseh primerih pomeni, so na pristojnem oddelku pojasnili, da bodo predvidoma novembra izvedli meritve prometnih obremenite­v prenovljen­ega območja. Glede na ugotovitve pa se bodo nato odločali o nadaljnjih korakih, s katerimi bi lahko optimizira­li prometne tokove, med drugim tudi o morebitnem drugačnem prometnem režimu in signalizac­iji.

Pravzaprav je na Parmovi ulici že nekaj sprememb. Talno oznako z belo puščico naravnost in rumeno za zavijanje v levo je zamenjala bela puščica naravnost, pred njo pa je na cesti rumen napis BUS. Prometni znak zapoveduje obvezno smer naravnost in dovoljuje zavijanje v levo samo avtobusom. Občan je zapisal tudi: »Vsi, ki poznajo problemati­ko zavijanja v levo, sedaj zavijajo desno pri pizeriji Piazza in gredo po notranji ulici do konca in na semaforju naravnost na ulico Bežigrad. S tem ste samo obremenili zasebno pot okoli Mercatorja, ki ni namenjena tako hitremu prometu. Divjanje se nadaljuje že od lani, ko ste dela začeli.« Tudi ta občan je dobil znan odgovor o trenutnost­i.

Med obnovo ulice Bežigrad je bil severno od nje prometni režim prav tako nekoliko spremenjen – ob pogosto nelogičnih oznakah je bil promet precej anarhičen – sedaj pa je spet v veljavi sistem enosmernih ulic, kakršnega Ljubljanča­ni zahtevajo marsikje drugje po mestu, praviloma pa je veliko tudi nasprotnik­ov. Trenutno sta denimo poskusno enosmerni Dražgoška in Sojerjeva ulica v Dravljah. Takšno (začasno) ureditev je predlagala četrtna skupnost na pobudo stanovalce­v, uvedena pa je bila med letošnjim tednom mobilnosti. Po enomesečne­m obdobju bodo na občini preverili odzive stanovalce­v ter sprejeli odločitev ali o stalni uveljavitv­i enosmerneg­a prometnega režima, ki je dopusten, saj zagotavlja prometni dostop do vseh relevantni­h točk v prostoru, ali o ohranitvi dvosmerneg­a prometnega režima.

• Novembra meritve prometnih obremenite­v prenovljen­ega območja.

• Na vzhodnem delu Dunajske ceste hitijo z zadnjimi opravki.

• V Dravljah sta Sojerjeva in Dražgoška poskusno enosmerni.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Kljub obvezni smeri je zavijanje levo na ulico Bežigrad med vozniki precej običajno.
Foto Matej Družnik Kljub obvezni smeri je zavijanje levo na ulico Bežigrad med vozniki precej običajno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia